Franske makroner med sitronfyll

Alle temaer, Baking, Søtsaker

Makronkrigen har startet, og mitt endelige resultat ble det en 3 minutter videosnutt av!

Photo 23.03.14 21 54 39Jeg har prøvd mange ulike forskjellige oppskrifter og fremgansmåter men først nå har jeg funnet formelen på hvordan man lager disse fantastiske franske små delikatessene. Faktisk var det først da min fabelaktige kone ville prøve seg at makronene ble bra, og deretter fulgte vi nøyaktig samme fremgangsmåte med stor suksess. Franske makroner handler om nøyaktighet og tålmodighet. Det er mye som kan gå galt underveis, og derfor prøver jeg å beskrive makronmakingen så nøyaktig som mulig. For å få et bedre inntrykk av hvordan konsitensen bør være har jeg også laget en tre minutters  youtubevideo som du finner lenger nede. Blir marengsen pisket feil blir resultatet heller ikke noe å hoppe i taket for. Når man først får det til er det gøy, og man blir selvfølgelig også stolt over de fine makronene!

Etter mye prøving og feiling er dette de mest  kritiske suksessfaktorene:

 • Ikke spis ferske makroner,  de skal hvile i kjøleskapet 1-2 dager for å få riktig konsistens. Fortvil ikke over at de er seige når de er rykende ferske
 • Ikke bruk for mange røretak når marengblandingen og mandelmelet blandes
 • Pisk marengsen på LAV hastighet
 • Stek makronene med varmluft
 • Vær tålmodig!

Ingredienser (30 ferdige makroner)

 • 140 gram Fint lyst mandelmel (kan kjøpes i helsekostbutikker, om det er flere sorter så si hva det skal brukes til så får du det som er best egnet. Noen store gode dagligvarebutikker har også mandelmel i sitt sortiment. Man kan også male sitt eget men det er en litt krevende jobb)
 • 185 gram melis
 • 115 gram eggehvite (mellom 3 og 4 egg) Disse må tas ut fra kjøleskap dagen før slik at de er romtempererte
 • 63 gram sukker
 • Konditorfarge, flytende eller pulver. De små boksene fra Wilton er drøy i bruk og gir fin og god farge
 • Fyll – oppskrift på sitronkrem finner du lenger nede. Her kan du uansett bruke det du vil (smørkrem, syltetøy, sjokoladeganache, osv)

Fremgangsmåte

 1. Bland mandelmel og melis sammen. Sil det over i en bolle. Melblandingen skal være så finkornet som mulig.
 2. Pisk eggehvite på lav styrke i en mikser til det skummer. Tilsett gradvis litt og litt sukker mens maskinen går til du får en litt seig marengs. Bland inn valgfri konditorfarge i slutten. Her er det viktig å være tålmodig, dette tar rund 20 minutter på laveste hastighet.
 3. Rør sammen melblandingen og marengsen. Bruk maksimalt 50 omrøringer for å unngå at marengsen blir for seig. Bruk en sprøytepose eller decomax med rund tip og sprøyt ut små fine makroner på et brett med bakepapir. Makronmatten fra Lekue anbefales spesielt til dette.
 4. La de stå å hvile i ca. en halvtime slik at det danner seg en hinne utenpå
 5. Stek dem i varmluftsovn på 160-175 grader i 12-16 minutter. De ferdigstekte makronene skal ha en glatt og jevn overflate. Tips: Har du stekt dem for lenge og de har begynt å sprekke? Spray dem øyeblikkelig med vann for å få tilbake fuktigheten i kjeksene
 6. La de hvile i 20-30 minutter før du sprøyter på fyll på den ene siden og til slutt legger på en annen kjeksbit. Fyllet skal spre seg akkurat til kanten på kjeksene. Når det gjelder smak på fyllet er det kun fantasien som setter en stopper. Du kan bruke alt fra syltetøy til både salte og søte kremer.

Makronene smaker best etter de har ligget i kjøleskapet i 1-2 dager og holder seg ferske i cirka 5 dager. De kan fint også oppbevares i fryseren, men de spises som relel opp før det blir aktuelt!

Photo 28.03.14 19 33 18

Sitronkrem

 • 4 egg
 • Revet skall fra 2 sitroner
 • 160 gram sitronsaft
 • 200 gram sukker
 • 125 gram smør (romtemperert)

Fremgangsmåte

Kok opp egg, sitronskall, sitronsaft og sukker i ca. 1 minutt i en kasserolle mens du rører godt. Avkjøl til ca. 35-40 grader og tilsett romtemperert smør. Bruk en håndmikser for å få sitronkremen glatt.

Kremen bør avkjøles i kjøleskap i ca. et døgn før de sprøytes på makronene.

 

Anbefalt utstyr:  Lekue makronsett (makronmatte+Decomax) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s