Bønnesalat med black eyed beans

Alle temaer, tilbehør og småretter

Bønnesalat med black eyed beans

Photo 02.03.14 21 52 25Ulike typer bønner egner seg svært godt i ulike salater, og i det siste har vi virkelig fått øynene opp for disse harde små klumpene som bløtlegges og kokes for så å bli til næringsrike ingredienser i maten, og noen ganger også få bli selve hovedingrediensen i retten!

Denne gangen brukte vi ”black eyed beans” eller ”black eyed peas” som de også ofte kalles, selv om det er snakk om bønner og ikke erter. Grunnen til denne misforståelsen kan nok komme av den milde og søte smaken som til en viss grad kan minne om smaken av erter. Disse bønnene er lettkokte og kan også legges til bløt for spiring eller kun over natten for å kokes opp slik vi har gjort. De er rike på protein, fosfor, tiamin, jern, magnesium, kobber, folat og mangan. Ikke bare smaker de supergodt, de er også supersunne!

Bløtlegging av bønner og erter

Ikke bli redd når det står at bønnene skal bløtlegges. Det er faktisk kjempelett å legge en håndfull bønner i en liten skål med vann om kvelden. Og skulle du av en eller annen grunn ikke få brukt dem neste dag så skifter du bare vann og lar dem ligge et nytt døgn. Dette kan du faktisk også gjøre neste dag også, Så det er bare å komme i gang!

Når du lager en bønnesalat, eller salater generelt så handler det ofte om å bruke ”det du har for hånden”. Derfor er det bare å eksperimentere med ulike typer bønner og selvfølgelig bruke de mengdene med råvarer som du selv er begeistret for. Det samme bør du også tenke på når du lager vinaigraitte som du blander i salaten like før servering. Dersom du lager er stor porsjon kan du vente med å blande inn ruccola til den serveres slik at den holder seg fin og frisk.

 Ingredienser til salaten (holder til 4 personer, eller mat for 2 med restelunsj dagen derpå!)

 • 2 dl black-eyed beans” legges i bløt over natten og kokes i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
 • 1 pakke ruccolasalat
 • 1 fennikel
 • 1 granateple
 • 1 pakke fetaost (ett passe stykke uten olje eller lake)
 • 1 eple
 • 1 god bunt bladpersille (ca ½ potteplante)

Vinaigraitte

 • Saften av 1 sitron
 • 2 finhakket hvitløksfedd
 • 1 god teskje honning
 • 3-4 ss olivenolje
 • Salt og pepper (smakes til)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s