Søylegården nanobryggeri i Aftenposten

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Tester, anbefalinger og omtaler

Photo 15.11.13 12 06 31

Oppdatert med bilder og linker fra reportasje i Aftenposten!

2013 var året da Søylegården nanobryggeri så dagens lys. Den gamle vaskekjelleren i den vakre Søylegården på Torshov har på tross av sin korte alder blitt et populært tilbud for beboerne i borettslaget, og med 25 medlemmer har vi nå blitt en god gjeng med hjemmebryggere som gir hverandre gode tips og brygger godt øl. I tråd med at interessen for hjemmebrygging og spesialøl stadig øker, er vi stolte av å ha laget et sosialt og hyggelig bryggemiljø her i vårt eget borettslag. Kanskje vi er Norges første bygårdsbryggeri? Jeg har ikke hørt om andre enda, men om det dukker opp flere hadde det vært veldig artig å høre om!

ap1. Februar var det NM i hjemmebrygging, og det vatr en herlig morgen da vi kunne lese en 3 siders reportasje fra bryggeriet i Aftenposten! På selveste NM-dagen!

Dette var virkelig hyggelig lesning til frokosten!

Noen timer senere dukket jammen reportasjen også opp på Aftenposten sine nettsider, under Osloby.no!

KLIKK HER så kan du lese hele reportasjen på nett!

ap2

 

Et bygårdsbryggeri blir til

Det var etter et enstemmig ja på generalforsamlingen at vi gjorde et av de gamle vaskerommene som ikke lenger var i bruk i bygården om til borettslagets lille ølstue – et eget rom for ølbrygging. Vi dannet en forening med eget styre, og spredde det glade budskapene til våre naboer. Det viste seg raskt at dette skulle bli populært! Nå skal det sies at vi bor i et spesielt trivelig borettslag med mange fine folk, og alt vi har gjort med rommet er basert på godt dugnadsarbeid. Og med flere hjemmebryggere i borettslaget og en generell høy interesse for gode smaksopplevelser var det enkelt å få nok medlemmer til å gjøre alvor av å samle naboer rundt det gode øl.

Photo 10.01.14 19 17 10

Photo 17.10.13 23 43 01

For å brygge, kan medlemmene i bryggelauget reservere bryggeriet eller delta på felles brygging. Interessen er stor og det brygges ukentlig, og ofte flere ganger i uken. Her eksperimenteres det heftig med oppskrifter og vi har ulik gjær tilgjengelig som vi gjenbruker. Noen gjør det enkelt og følger en oppskrift nøyaktig, mens andre følger med på gjærutviklingen i mikroskop. , men det viktigste er at vi samles rundt for vår felles interesse – godt øl, og godt samhold i borettslaget!

Det lille nanobryggeriet vårt er nemlig tilrettelagt slik at alle skal kunne brygge godt øl på en enkel måte fra grunn av. Vi har laget manualer for bruk av utstyr, oppskrifter er tilgjengelig og vi arrangerer felles bryggekvelder der vi brygger øl sammen.

Vi kjøper inn store sekker med malt som vi selv knuser – her er det ”all grain” som gjelder, dvs ingen snarveier med ekstrakt. Under felles bryggedager som vi arrangerer, fokuserer vi på ulike sorter øl.  Interessen har vært stor for hveteøl, IPA, Porter og belgisk ale. Et av de første ølene vi brygget sammen var faktisk et hveteøl med masse deilig lokal hylleblomst!

Photo 14.01.14 20 47 30For å ha en enkel oversikt over hva vi har av råvarer har vi laget en liste over malt og humlebeholdning på tavler på veggene, og her endrer man selv beholdningen etter hvert slik at denne holdes oppdatert.

Utstyret vi bruker er en blanding av både privat utstyr som lånes ut til de glade bryggere, og noe som vi har kjøpt inn for penger fra medlemskontigent.

Vi har diverse hjemmebryggerutstyr som er enkelt å bruke, men som også krever at man er nøyaktig og arbeider med selve bryggingen. Det står tre sett som fungerer på samme måte tilgjengelig – Beerbrew 30, beermaker og et 75 liters terassebryggeri. De tre bryggesettene består av en kokekjele med egne silkar i. Under meskingen er det vann og malt i silkaret, og senere under bryggingen tar vi dette ut og koker vørteren som skal bli øl.

I disse dager ser vi frem mot NM i hjemmebrygging som arrangeres av Norbrygg 1 februar, her stiller selvsagt Søylegården nanobryggeri sammen med SKUMbag brewery! Dette er en flott arena for å møte andre bryggere, og denne årlige begivenheten er virkelig verdt å få med seg!

Photo 27.10.13 13 13 45

Photo 10.01.14 19 17 01

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s