BFM – Sveitsisk kvalitet

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser, Tester, anbefalinger og omtaler

Brasserie des Franches-Montagnes er nå endelig tilgjengelig i Norge!

Bfm-logoNylig fikk jeg smake på ølet fra det sveitsiske bryggeriet BFM, eller Brasserie des Franches-Montagnes som de tre bokstavene står for. Jeg må innrømme at jeg aldri hadde smakt noe øl fra dette bryggeriet tidligere, så jeg gledet meg virkelig til å smake på noe nytt! Denne gangen stilte SKUMbag brewery mannsterke, både Sten og jeg fikk gleden av å dele bord med flere ølentusiaster som så ut til å like det de fikk smake på, og ikke uten grunn! BFM er nemlig regnet som et av de desidert beste bryggeriene i Sveits. Jerome Rebetez som er mannen bak det hele er egentlig utdannet innen vin (ønolog), og denne kunnskapen tar han inn i ølverdenen for å brygge spennende og komplekst øl. Han bruker blant annet spennende kombinasjoner av krydder, frukt og villgjær. I tillegg lagres endel av  ølet også på eikefat.

Photo 02.10.13 16 00 59Ved siden av sine vinstudier var Jérôme en ivrig hjemmebrygger og historien om hvordan bryggeriet ble til er både morsom og litt utrolig. Jérôme deltok nemlig i et sveitsisk  realityshow der premien var å få sin drøm oppfylt. Dermed ble BFM etablert som bryggeri 1997 og siden den gang har det blitt brygget nyskapende og spennende øl i Sveits.

Ølsmakingen tok sted en vakker høstkveld på herlige Gaasa i Oslo, som sagt i godt lag med andre ølentusiaster som både jobber med øl, eller skriver om øl. Med seg hadde Jérôme også Carole Waser fra BFM, en utrolig hyggelig og kunnskapsrik dame som vi fikk pratet masse med siden hun etterhvert satte seg ned med oss.  Det var Amund Polden Arnesen  som sammen med Carole  ledet ølsmakingen, og etterhvert kom også Jérôme og fortalte om sitt  øl. BFM brygger kun ale, hovedsaklig inspirert av belgiske ølstiler. Det handler om råvarer av alle beste kvalitet og om å kombinere øl og mat best mulig. Jerome fortalte ivrig om hvordan de brygget både de belgiske variantene med krydder, og de fruktige og friske surølene. Ved å bare “glemme bort” ølet på eikefat får gjær og bakterier få arbeide, og dermed etterhvert bli  til fantastiske friske og syrlige øl.

 

Dette var det vi smakte på, og til glede for oss alle så er dette også mulig å få fatt i på vinmonopolet: http://www.vinmonopolet.no – BFMPhoto 15.10.13 22 50 40

  • La salamandre: Belgisk Wit, 5,5%. Frisk og krydret. Oppleves som litt mindre søt enn mye wit jeg er vant til. Dette er et friskt øl med tydelig innslag av sitrus og frukt. Pris: 59,90
  • La Torpille: 7,5 %. Belgisk sterk ale. Dette er en type øl jeg er veldig glad i, og dette var absolutt en innertier. Ølet inneholder kanel, nellik og dadler – noe som setter sitt unike preg på ølet. Ølet inneholder mørkere malt. Sjokolade, toffee, karamell er ord som  kan beskrive dette ølet godt. På farge er dette søte komlekse konfektølet mørkt rødbrunt.Photo 15.10.13 22 49 45 Pris: 62,90
  • BFM La Saison √225: 5%. Dette er rett og slett en skikkelig syrlig belgisk Saison. Dette friske ølet smaker godt av sitrus og bær, har en lett bitterhet og er samtidig  godt balansert. Absolutt en veldig spennende Saison fra BFM. Dette ølet er tappet i 0,75 l vinflaske, noe som kler dette ølet godt. Pris: 129,90
  • La mandragore: Foreig Stout 8 %. Denne varianten av Stout er midt mellom vanlig og imperial Stout. Det vil si at den er sterk, uten å være ekstrem. Dette ølet er brygget på byggmalt og speltmalt, og har et godt røstet preg, noe som kjennetegner Stout. Ganske mørk/svart farge og middels skum.Photo 15.10.13 22 54 00 Pris: 62,90
  • L’abbaye de saint bon-chien: 11%. Dette ølet brygges i små batcher, så her er det bare å prøve å få fatt i en flaske! Dette ølet lagres i 12 måneder på eikefat, og dette er et veldig spennende øl som jeg likte svært godt.  Ølet er uklart og brun på farge, og er naturlig nok tappet i fine vinflasker på 0,75 liter. Dette er et syrlig øl, med tydelig smak av eik og sure bær. Det er friskt og komplekst. Og veldig veldig godt..! Pris: 199,90

 

Photo 15.10.13 20 09 26Bilde lånt fra Beer enthusiasts: Lagring av øl på eikefat – Jérôme BFM

 

Jeg anbefaler også å ta en tur innom bryggeriets egen hjemmeside der du finner mer info og ølglede: http://www.brasseriebfm.ch/en

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s