Grill sjømat i sommer!

Alle temaer, fisk og sjømat, matopplevelser

 

Grilltips og oppskrifter på passende tilbehør til grillmaten

iphonejuli 1709Det var en vakker sommerdag og en fin gjeng med matglade folk som var samlet på den solfylte takterassen til “The thief” på Tjuvholmen.

Med en fantastisk utsikt i vakre omgivelser var vi invitert av godfisk for å få nyttige tips og inspirasjon av Jostein Medhus som er kaptein på kokkelandslaget.

Når man griller fisk er det et hav av muligheter (beklager ordspillet), og det finnes noen små og enkle triks som gjør maten fantastisk. Det første tipset er å unngå å gå i tennveskefellen. Man vil ikke marinere maten i tennveske og lage flammeshow, selv om mange velger denne ur-norske metoden for grilling. Et hett tips (beklager nytt ordspill) er å bruke tennbrikker, slike som man også bruker for å tenne opp i peisen med!

Tips nummer to er kullgrill. Selvsagt kan man bruke gode gassgriller, men det er noe litt eget ved å bruke grillkull. Et personlig tips jeg vil legge til er å holde seg langt unna engangsgriller. Kjøp heller en liten grill som enkelt kan tas med på tur i parken. Disse får man jevnere temperatur på, og de er mer miljøvennlige.

 

iphonejuli 1679Tips til Sjømat på grillen

Tipsene jeg kommer med her er rett og slett hentet fra den fantastiske sjømaten vi spiste, og måten den ble tilberedt på. Når man griller fisk er det mange som er redd for at den skal sette seg fast i grillen, og at den skal bli ujevnt grillet. For å unngå dette kan man la vær å krydre eller marinere den, men heller krydre den etter at den er ferdig grillet. Smør gjerne litt nøytral olje på den rett før den legges på grillen, men ikke noe annet. Tenk også over hvordan delles på grillet, slik at en stekespade enkelt kan komme under langs grillristen.

 

Her fikk vi smake på herlig sjømat tilberedt av Jostein og hans dyktige medhjelper som også gjorde en kjempeinnsats ved grillen.

 

Hel grillet makrell: Fyll makrellen med timian, sitron og hvitløk. Surres deretter sammen med hyssing for å holde den iphonejuli 1707samen. Grilles hel på begge sider. Man kan også istedenfor å bruke hyssing legge den i en fiskerist som er designet for dette formålet!

Grillet laks med fennikel: Laksefilet uten skinn smøres lett med olje på en side og drysses med malt fennikel på den andre. grilles så til den er ferdig. Pass på at den har litt rosa kjerne.

Grillet matjessild: Matjessilden skal ikke ligge lenge på grillen. Smør med litt olje på negge sider av fisken og dryss over litt salt og pepper. Rask grilling på begge sider og den er serveringsklar.

Kveitefilet med skinn: Grilles kun på skinnsiden til den er ferdig. Dryss over finstrimlet skinke ved servering.

Grillet rekesmørbrød: Grill brød, og lag “luksusrekesmørbrød” når brødskivene er grillet.

Grillet lakseburger: Grill butterfly (del et stykke inn i fieten og brett ut) av laks som monteres som en burger med salat og en god sennepsdressing.

 

 

iphonejuli 1702Godt tilbehør til grillet sjømat

Grillet asparges:

Sesongens nye asparges renses og grilles rett på rist et par minutter på hver side. Rulles så i litt olivenolje, salt og pepper. Drysses gjerne med litt friske urter til slutt.

Sommerkål i folie:

Sommerkål kuttes i båter og pakkes i folie med en liten skje smør, salt og pepper. Posene grilles så på medium varme til det er mørt. server i folien.

 

Nypotetsalat med sennep:

  • 500  nypoteter
  • 2 ss grov sennep
  • 1 ss dijon sennep
  • 1 dl solsikkeolje
  • 1 ts eddik
  • salt og pepper
  • 2 stk vårløk (vasket og finsnittet)
  • 4 ss finhakket gressløk

Potetene vaskes godt og kokes møre i lettsaltet vann. Rør sammen sennep og olje. Når potetene er møre deles dem i to eller fire alt etter størrelse, blandes sammen med sennep, vårløk og gressløk. Smakes til med salt og pepper før servering.

Risonisalat med brokkoli

  • 1 pakke risoni
  • 1 stk brokkoli
  • 3 ss finhakket estragon
  • olivenolje
  • salt og pepper

Risoni kokes møre som anvist på pakken, sil så av vannet og rør inn litt olivenolje. Brokkoli kuttes i mindre buketter som forvelles i lettsaltet vann. Bland så sammen risoni, brokkoli, estragon og olivenolje. Smakes til med salt og pepper.

Hvitløksolje med persilleiphonejuli 1696

  • 1 dl solsikkeolje
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss bladpersille
  • litt salt

Kjør sammen alt med en stavmikser. Brukes som marinade under grilling.

Grillet hjertesalat med vellagret Jarlsberg

  • 1 pakke hjertesalat
  • 4 ss kremost
  • 3 ss creme fraiche
  • 4 ss revet vellagret Jarlsberg
  • Salt, pepper og sitronsaft

Rør sammen kremost, creme fraiche og Jarlsberg. Smakes til med salt, pepper og sitron. Hjertesalaten deles i båter som grilles raskt på begge sider. Legg salaten i en bolle eller på fat og serve med dressingen. Her kan vi også avslutte med litt olivenolje og friske urter.

Grillet stor tomat med basilikum iphonejuli 1694

  • 4 stk bifftomater
  • salt og pepper
  • olje og fers basilikum

Tomatene kuttes i skiver på ca 1 cm. Disse drysses med salt og pepper, noen dråper olivenolje og grilles kun på en side før den serveres med strimlet basilikum og olje.

Urteyoghurt

  • 3 dl matyoghurt
  • 5 ss hakkede urter (gressløk, estragon,kjørvel og persille)
  • salt, pepper og litt sitronsaft

Blandes og smakes til med salt, pepper og sitronsaft.

Chilimajones

  • 2 tuber majones (ekte eller lett)
  • 2-4 ss Sriracha (chilisaus)

Blandes godt og smakes til med chilisaus. 2 ss er passe for mange og 4 ss ganske sterk. Denne passer til mye og har god holdbarhet i kjøleskapet.

Sennepsdressing iphonejuli 1700

  • 2 ss dijonsennep
  • 3 ss grov sennep
  • 2 ss eddik
  • 2 ts honning
  • 2,5 dl olje
  • salt og pepper

Rør sammen sennep og honning. Spe inn olje litt og litt til en fin dressing. Smakes til med salt og pepper.

Salsa verde

  • 3 ss bladpersille
  • 1 ss kjørvel
  • 1 ss estragon
  • 1 ss mynte
  • 4 ss solsikkeolje

–Kjør sammen i blender til en pure

  • 1 ss finhakket sylteagurk (salte)
  • 1 ss finhakket kapers
  • 1 ss grov sennep

Alt blandes og smakes til med salt og pepper.

iphonejuli 1716På bildet: Jostein får grilltips av Jostein.

Tusen takk til Godfisk og Jostein Medhus for en flott og inspirerende grilling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s