Birra Baladin

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Tester, anbefalinger og omtaler

 

Italiensk perfeksjon

Det fantastiske italienske bryggeriet, Birra Baladin er et lite bryggeri som holder til i Piozzo, ikke langt fra grensen til Frankrike. Dette bryggeriet er et av mine desidert favorittbryggerier. Jeg har smakt alle variantene som er tilgjengelig i Norge, og noen som ikke er så lett å få fatt i. Alt  jeg har smakt fra Baladin har jeg blitt veldig imponert over. Baladin eksperimenterer med blant annet fatlagring, spontangjæring, krydder og ikke minst gamle oppskrifter fra oldtiden. På denne måten gjenskapes gammelt historisk øl, samtidig som nye spennende og inovative øl blir skapt.

Birrificio le Baladin ble startet av Teo Musso i 1986, men den gangen som den første øl og rockebaren i Piozzo. Dette var et ambisiøst prosjekt i en vindrikkende liten by med kun 200 innbyggere. Mye endret seg i Piozzo og i 1996 brygget de sitt første øl, Super- i en liten by på nå ca 1000 innbyggere. Det franske ordet ”le Baladin” betyr noe sånt som omreisende underholdnere, sirkusartister og komikere. Teo Musso har også reist mye rundt for å lære seg å brygge fantastisk øl, så det kan også ha noe med navnevalget å gjøre.

Øl som er tilgjengelig på vinmonoplet: Isaac, Leon, Mielika, Nazionale 2012, Noel, Nora, Open Riserva, Super og Wayan.

Photo 19.04.13 22 21 05

Bilde: Marte og jeg er veldig fornøyd. På ølfestivalen Beer13 var vi så heldig å få treffe Paulo, som brygger noe av det mest fantastiske ølet vi vet om!

Det italienske mikrobryggeriet produserer det meste av råvarene sine selv, og eksperimenterer med spennende krydre og råvarer, samtidig som de ivaretar gamle tradisjoner.

Ulike ølsorter fra Birra Baladin: (NB! noen av disse variantene får man på vinmonopolet)

Krydret øl (finnes på vinmonopolet)

 • Isaac: Isaac er oppkalt etter Teo sin sønn med samme navn. Dette er et friskt hveteøl, brygget med umaltet hvete og smakssatt med koriander og appelsinskall. 5% vol.Passer meget godt til østers, skjell, skalldyr og sjømat generelt!
 • Wayan: Oppkalt etter Teos datter med samme navn. Dette ølet er inspirert av klassisk belgisk saison. 5,8%. Nå som Wayan er blitt tenåring har også det nye Wayan-ølet fått noen endringer og blitt et mer “fyrrig” øl!
 • Nora: Oppkalt etter Teos tidligere kone som er mor til Isaac og Wayan. Dette er inspirert av Egypt og er brygget med Kamuthvete. 6,8% vol. Ølet er også krydret med myrra og ingefær.

Rene maltøl (super og Leon er på vinmonopolet)

 • Super:  Det første ølet fra Baladin, inspirert av klassisk belgisk klosterøl. 8% vol.  Passer til kjøtt, pasta, oster.
 • Leon: Et mørkere og mer alkoholsterkt ale. 9% vol. Leon er Noel baklengs, og Noel var opprinnelig juleølet! Toner av kaffe, sjokolade og lakris.
 • Elixir: Et mykt og lettdrikkelig øl. Gjæren som er brukt er mest brukt til whiskyproduksjon. Dette gir ølet en kompleks og spennende smak.9% vol

Humlet øl (natzionale finnes på vinmonopolet)

 • Nazionale: Det første 100% italienske ølet! Brygget med kun italienske ingredienser. Brygget med humle fra Cussanio bare noen kilometer fra bryggeriet. 6,5% vol.
 • Super Bitter: er en Super som er humlet mer enn den ordinære Super. 8% vol.
 • Open Rolling stone: American Pale ale  med pepper. 7,5% vol.

Spesialøl

 • Mielika: brygget med honning. 9 % vol. Passer godt å kombinere med parmesan!
 • Mama Kriek: Inspirert av klassisk belgisk Kriek. 5,8%. Passer godt som en aperitif.
 • Zucca: Brygget til Piozzos gresskar-festial! øl med gresskar og kanel. 7.0%. Et øl som passer godt til desserter.
 • Noel vanille: juleølet tilsatt vanilje. Noel var så god at dette måtte bli et helårsøl. Noel baklengs er Leon, som er det samme ølet- uten vanilje! 9% vol.
 • Yi-Er: Mørk ale. Dette er blend mellom to spennende øl og er brygget i samarbeid med Birrifico italiano.  Dette er rett og slett en blend av Impedial Stout fra Baladin (11% vol, lagret på eikefat) og  Imperial Pils fra Birrificio Italiano (8% Vol, med bringebær) 9,5% vol.
 • Etrusca: Dette ølet er et samarbeidsprosjekt mellom Teo Musso fra Baladin, Leonardo di Vincenzo fra Birra del Borgo and Sam Calagione fra Dogfish Head. Her har også  professor Patrick McGovern, amerikansk arkeolog og direktør i  “laboratory of Molecular Archeology” på universitetet i Pennsylvania. Han er også ekspert på fermentert drikke. Dette ølet er det produsert tre varianter av, en fra hver av de tre bryggeriene. Baladin har gjæret ølet på eikefat, Birra del Borgo på teracotta og Dogfish head har brukt Kobberfat.  Dette ølet som har gjær fra en 1500 år gammel gjærstamme er såpass spesielt og spennende at man nok kunne skrevet en god del kun om dette. Det finnes mye god informasjon og til og med videoer om dette ølet som anbefales. På Baladin sine hjemmesider finnes mye god informasjon! http://www.baladin.it

Etruskerne var et kulturfolk i det antikke Italia og Korsika fra det 8. århundre f.Kr. De holdt til i Etruria, som nå er Toscana og det nordlige Latium. Roma var antakelig dominert av etruskere i begynnelsen og etruskernes kultur har derfor hatt stor innflytelse i ettertiden. 

Birra Baladin har også en veldig fin nettside som jeg anbefaler å besøke: baladin.it/en

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s