sushikurs for gode naboer

Alle temaer, fisk og sjømat, matopplevelser, Sushi

Sushikurs og diverse tips

I kveld hadde vi Søylegårdens første matkurs!

sushiI dag var det sushi og sashimi på menyen. Fersk laks fra Salma, havabbor og gode råvarer kjøpt inn på a-food marked (en butikk som anbefales sterkt for innkjøp til sushi- Adresse: Calmeyers gate 10, 0183 Oslo). Her i vårt fantastiske borettslag har vi en flott hjemmeside, og der har det allerede blitt lagt ut en fin stemningsrapport fra dagens sushikurs. Så hvis du vil lese om hvordan kurset var, og se noen flotte stemnningsbilder anbefaler jeg et besøk rett til artikkelen (ps! bildet er lånt fra søylegården.no, siden jeg var for opptatt til å ta bilder!). Og som du kanskje ser var pressen også tilstede!

Les om Sushikurset her – www.søylegården.no


Dermed konsentrerer jeg meg heller om å fortelle litt mer om sushi, og hva man bør tenke på når man finner frem ris, sjømat og en bambusmatte på sitt eget kjøkken.

  • Først av alt, sushi er gøy! Inviter gjerne venner både til å være med på å lage i stand maten, for deretter å nyte den – gjerne med et glass god vin (eller kanskje enda bedre, en passende øl til!)
  • Vær kreativ! Ikke la noen fortelle deg hva du liker best. Her har du et hav (!) av muligheter å velge mellom.

Jeg har ved flere anledninger vært så heldig å få være med på noen flotte arrangementer i regi av Norges sjømatråd (www.godfisk.no). Her har jeg fått mye inspirasjon og tatt med meg noen gode tips. Jeg har fått vært med på sushikurs hos Lille Asia i Hegdehaugsveien, og jeg har vært med matentusiaster på Oslo fashion week der min navnebror og kaptein på kokkelandslaget, Jostein Medhus veiledet oss gjennom sushiens verden. I tillegg til også ha spist mye sushi av variabel kvalitet, er det nå mange år siden jeg begynte å lage denne retten regelmessig.

3 veldig vikige ting når man lager sushi

  1. Råvarer. Det er viktig å bruke gode ferske råvarer. Skal man bruke laks vil jeg anbefale Salma. Den kan brukes rå uten å fryses ned på forhånd, og har utmerket kvalitet. Av annen fisk bør man forhøre seg i fiskedisken eller der man kjøper varene, om den kan brukes til sushi. Det anbefales at fisk som brukes rå fryses ned til -20 grader i minst 24 timer før den brukes, for å være sikker på at den er trygg. På gode butikker som a-food market kan man også kjøpe ulik sjømat klar for bruk. 
  2. Presentasjon. I japan “spiser man med øynene”. Det er viktig at det ser godt og fristende ut!
  3. Ris. Faktisk så er risen noe av det aller viktigste. Sushi betyr faktisk “sur ris”, dvs den risen man tilbereder ved blant annen å tilsette en blanding av risvinseddik, sukker og salt. Det sies også at det tar 7 år å bli sushikokk, og at de første årene får man ikke røre annet enn risen. Først når den tilberedes perfekt får man ta i de andre råvarene..

Hygiene er selvsagt så viktig og innlysende at det ikke trenger å bli et eget punkt!

image-1-kopi 3

Ord og uttrykk

  • Nori: tang brukt til å lage maki. Presset rødalge av typen pophyra.
  • Maki: Rull som kuttes i skiver, mange ulike versjoner
  • Hosonmaki: Liten rull
  • Futomaki: stor rull
  • Uramaki: rull der risen er på utsiden
  • Gunkanmaki: risklump med fyll oppå som blir holdt sammen med en liten stripe nori.
  • Nigiri: betyr “håndrullet”. En liten klump ris rullet i hånd med bit av sjømat oppå. Kalles mange steder også for “sushi”, eller sushibit.
  • Sashimi: rå mat skåret i tynne skiver. Brukes oftest om sjømat.
  • Tempura: fritering av f.eks sjømat.
  • wasabi: japansk pepperrot. Som regel er wasabi laget av pepperrot, sennepsfrø og fargestoffer siden ekte wasabi er svært dyrt og lite holdbart.
  • wakame: sjøgress-salat
  • Gari: syltet ingefær

iphone 21mai 1397

Slik lykkes du med sushirisen

Sushiris er rundkornet og klebete ris. De fleste eksotiske butikker og de litt større matvarebutikkene selger sushi-ris. Å få risen perfekt er det vanskeligste ved tilberedning av sushi, og desto viktigere. Men det er ikke noe å frykte om du tar deg bryet med å bruke litt tid på akkurat dette!

Denne porsjonen rekker til minst 4 makiruller, dvs 32 biter

300 g sushiris. (litt) 0,5 dl riseddik, 0,5 ss sukker og 1/2 ts salt

Fremgangsmåten er for tilberedning i kasserolle eller dyp teflonstekepanne med lokk (en riskoker gir selvsagt også et supert resultat).

1. Skyll risen helt til vannet er blankt.
2. La risen ligge i vann en stund. La den gjerne ligge i vann i en time for best resultat.
3. Kok opp vann, litt mer vann enn du har ris (blandingsforhold 1:1,25). Tilsett risen og la den koke på sterk varme i to minutter. Skru ned varmen til middels og la stå i fem minuttet. Skru varmen helt ned på lavest og la risen stå slik i 15 minutter.
4. La risen hvile og bland salt og sukker med riseddik. Varm dette opp til sukkeret er helt oppløst.
5. Når risen og eddiksblandingen er avkjølt litt, tilsett forsiktig litt og litt av eddiken i risen. Bland dette forsiktig inn i risen.
6. Risen er klar når den har kroppstemperatur.

Nb! Sett ALDRI risen i kjøleskapet for å kjøle seg ned. Den beste måten å la risen kjøle seg ned på er å ha den i en stor bolle (gjerne av tre eller bambus) med høye kanter.

image-1-kopi 2

 

Jeg har skrevet litt om sushi og  “rå sjømat” tidligere, så les gjerne også:

Ceviche – laks “kokt” i lime

Lag din egen sushi-ingefær! Gari- syltet ingefær

Sashimi tips og triks

Sushi med kongekrabbe og Salma

Lille Asia, fusion og matjessild

Drikketipset: Ulike typer øl, hvitvin, champagne og sake passer veldig godt til sushi. Sake og hvitvin bør enten være søt eller tørr, og sake kan serveres både kald og varm, etter eget ønske. Varm grønn te er ikke uvanlig til sushi. Den bidrar til å rense smaksløkene, fjerner ettersmaken etter hver sushibit og etterlater en frisk smak i munnen.

Øltipset: Ægir Dag (i dagligvarehandel), Kiushi ginger ale (vinmonopolet), Midtfyns wasabi & ginger (om du skulle være så heldig å få fatt i det noe sted!).

661-sushirulle-i-brug-300dpi

Kjøkkenutstyrstipset: Sushimatte i silikon – enkel og svært hygienisk i bruk siden mat ikke setter seg fast mellom rillene slik som med bambusmatte. Produsert i 100% platinasilikon og kan vaskes i oppvaskmaskin. Finnes på nettbutikken her: www.matmeg.no/butikk

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s