Kiuchi, Malmgård brygghus og Kinn bryggeri

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Tester, anbefalinger og omtaler

Kiuchi, Malmgård og Kinn bryggeri – Beer13 A celebration of flavour del 1

Ølfestivalen Beer13 foregikk nylig, og jeg tok turen dit for å smake på mye spennende øl,  men også for å slå av en prat med noen av folkene som brygger noe av det beste ølet jeg kjenner til. “Beer enthusiasts”  sto bak hele opplegget der det var bryggerne selv fra de ulike bryggeriene som skjenket de gylne dråpene. Det ble holdt ulike “masterclasses” der bryggerne fortalte om sine bryggerier og sitt øl. Her var det også mye spennende å smake på. Jeg rakk kun å få med meg en slik seanse – med den spennende japanske bryggeriet Kiuchi, som brygger øl, sake og produserer ulike fruktviner.

Siden jeg fikk muligheten til å prate med mange veldige dyktige folk som jeg virkelig ser opp til, ble det slik at jeg snakket veldig mye med de jeg hadde gledet meg aller mest til å møte. Derfor presenterer jeg her i første omgang noen av de bryggeriene og ulike ølene som jeg brukte mesteparten av tiden min på.

Kiuchi

Japansk øl, eller asiatisk øl generelt er noe jeg forbinder med ordinær lys lager. Overraskelsen ble stor da jeg oppdaget det store mangfoldet og det spennende ølet fra Japanske Kiushi.

sakeJeg rakk å få med meg masterclass med bryggeriet, og her fikk vi smake sake, fruktvin og øl. Det var ganske stor forskjell på de ulike typene sake med tanke på fruktighet og syre.  Mens den ene varianten smakte søtt og aromaer som gress og halm var det også en variant som nesten smakte mer som en syrlig vin. Jeg må innse at sake fremdeles er ganske fremmed og uvant for meg, men absolutt veldig spennende å smake på. Sake blir av noen oppfattet som en type risvin, men sannheten er at sake har mye mer til felles med øl.

Vi gikk over på en fruktvin som er laget av yuzu. Yuzu er en sitrusfrukt som er veldig vanlig å bruke i mat i Japan, men nesten helt umulig å få fatt i her til lands. Dette er også en av flere viktige ingredienser for å kunne lage en ekte ponzusaus. Fruktvinen var full av spennende smaker og ble anbefalt å drikke sammen med sushi og ulik fisk. Dette var absolutt en veldig aromatisk og spennende fruktvin.

Etterhvert gikk vi over på å smake på to av ølene som de hadde tatt nippomiamed: Nipponia og espresso stout.  Ølene var gode, men det var faktisk etterpå da jeg smakte mer fra bryggeriet jeg fant noen virkelig spennende øl, Ginger ale og white beer. Ginger ale fra Kiushu er en pale ale der det er brukt mye fersk ingefær i bryggeprosessen. Jeg fikk vite at ingefæren hadde fått kokt en time under bryggingen. På denne måten forsvinner mye av den sterke pepperaktige smaken, og det blir en frisk og fruktig ingefærsmak på brygget. Jeg er fasinert over den intense smaken og at de enorme mengdene ingefær som er brukt. Dette ølet skiller seg helt klart ut fra mye annet frukt/krydderøl jeg har smakt.

ginger

 

Disse tre ølene fra Kiuchi ble nå nylig lansert og finnes i vinmonopolet sit bestillingsutvalg:

BU 490802 Hitatchino Nest White Ale Japan 49,90 0,33 Kiuchi Brewery
BU 505602 Hitachino Nest Ginger Ale Japan 54,90 0,33 Kiuchi Brewery
BU 490902 Hitatchino Nest Red Rice Ale Japan 54,90 0,33 Kiuchi Brewery

 

malmgårdMalmgård

Malmgård som er et familieeid gods sør i Finland, driver økologisk jordbruk på ca 500 hektar åkre og foredling av økologiske produkter. Energien som brukes er av egen vannkraft, og her drives turisme, ølproduksjon og skogbruk. Malmgård har siden 2009  brygget øl på sitt 2000-liters anlegg og har i dag 9 øl i sortimentet. I tillegg produserer de også sin egen eplecider.

Bryggeriet har to serier med øl: Malmgård og Huvila. De tre ølene i Malmgård-serien Dinkel, blond ale og Belge oppfatter jeg som veldig gode og presise øl der gårdens eget malt og korn spiller en betydelig rolle. Ølet i Huvilaserien består av øl der de utfordrer mer, med tanke på aroma og styrke på ølet. Eplecideren ligger også under denne serien sammen med ølet: brown ale, pale ale, Joutsen (golden), e.s.b (strong bitter), artic circle ale og x-porter.

Artic circle og x-porter er tilgjengelig på vinmonopolet.

Besøk bryggeriets hjemmesider

kinnKinn bryggeri

Kinn bryggeri holder til i Florø på vestlandet. Her har jeg vært innom flere ganger og kjøpt godt øl fra utsalget og samtidig fått tatt en titt på det lille bryggeriet. Endelig fikk jeg også nå pratet med Espen Lothe, mannen bak det imponerende lille bryggeriet.

Bryggeriet ble startet i 2009 av den meget dyktige og velkjente hjemmebryggeren Espen Lothe. Det som skiller bryggeriet helt fra de andre mikrobryggeriene er at Espen har valg å gjære alt ølet i åpne gjæringskar. Denne prosessen krever en svært høy hygiene siden partikler i luften kan komme oppi tankene og dermed påvirke ølet. Med andre ord en litt mer omstendig prosess enn om man gjører på vanlig måte. Hovedsaklig produseres det øl i engelsk og belgisk stil, og det var ølet “Bøvelen” (en belgisk trippel) som virkelig åpnet mine øyne for det lille bryggeriet. Innen denne kategorien øl er dette etter min mening et ekstremt bra øl.  Etter denne smakfulle opplevelsen var jeg så heldig at da jeg sommeren 20111 var i Florø og fikk se brygg nummer 100 i aksjon, svartekunst (Foreign Extra Double Imperial Russian Export Stout Porter!!!)  Ølet på 10%  kan lagres i 20 år og er merket med “best eter 2013”).

På vinmonoplet finnes mye godt fra Kinn, og i dagligvarebutikker med stort sortiment som tar øl på alvor får man også kjøpt de store flotte flaskene fra Kinn.

Besøk bryggeriets hjemmesider

 

Husk å også følge facebooksiden vår og ta del i vår ølverden!

www.facebook.com/skumbagbrewery

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s