Bringebær og lakrissorbet, myk Panna cotta og sjokoladechiliganache med pasjonsfruktsaus

Alle temaer, Søtsaker

 

– Dessertmaksimalisme –

I helgen hadde vi besøk av gode venner, og jeg lagde treretters middag til syv personer. Her kommer fremgangsmåte og oppskrift på desserten som besto av:  bringebær og lakrissorbet, panna cotta, sjokoladeganache med chili og pasjonsfruktsaus. Sammen med desserten drakk vi en skikkelig god og sterk hjemmebrygget Porter der jeg har brukt ca 10% whiskymalt under bryggingen. Til slike desserter er det godt med  noe fyldig og søtt å drikke til. Drikketips kommer som vanlig i slutten av innlegget.

dessert

 

dessert2Oppskriftene på foretten og hovedretten har jeg lagt ut oppskrifter på tidligere, de kan du finne her:

Dessertene kan selvsagt også nytes hver for seg, lag en Panna Cotta med bærcouliss, server sorbeten med friske bær, Sjokolade og chiliganache med frisk pasjonsfruktsaus – dette kan varieres i det uendelige, selv om jeg noen ganger liker å være veldig maksimalistisk! Denne oppskriften er tilpasset slik at det blir en liten smak på hver til 7 personer, mengde som du ser på bildet!

1. Bringebærsorbet med et lakriskick

 • 500 g friske bringebær
 • 150 g sukker
 • 1 dl vann
 • 1 stk kick lakris original

Sukkerlaken kan med fordel lages dagen i forveien. Bland sammen sukker og vann. Kok i 5-10 minutter, til blandingen begynner å få en litt sirupsaktig konsistens. Avkjøl og frys ned. Sukkerlaken skal være frossen før den brukes (den blir aldri helt hard, og det er denne som gjør at sorbeten får en fløyelsmyk konsistens).

Kjør bringebærene i en blender, eller bruk stavmikser for å knuse de helt. Hell dem gjennom en vanlig sil slik at mesteparten av frøene fjernes. Det gjør ikke noe at det kommer med litt frø, det er jo tross alt bringebær. Smelt 1 Kick lakris og bland inn i bringebærsaften.

Ta sukkerlaken ut av fryseren og bland inn i fruktjuicen. Dette kan være litt vanskelig og det letteste er å bruke en stavmikser for å blande det skikkelig godt sammen. Hvis det er vanskelig å få sukkerlaken ut av boksen, kan det hjelpe å holde boksen under rennende varmt vann for å løsne den.

Frys hele blandingen. Dette tar noen timer. Ta den ut litt før den skal serveres og rør da litt i den før den legges på tallerken.

2. Myk Panna cotta 

 • 7,5 dl kremfløte
 • 2,5 dl sukker
 • 2 stk vaniljestang
 • 4,5 stk gelatinplater

Når jeg lager min Panna Cotta gjør jeg noe som avviker fra alle oppskrifter jeg har sett. Istedenfor å legge gelatinplatene i bløt legger jeg de rett oppi den kokende fløteblandingen. Jeg rører gelatinen helt ut før jeg avkjøler og heller i former eller glass. På denne måten får jeg en myk og fantastisk konsistens, annerledes enn vanlig Panna Cotta. Vil du derimot følge den tradisjonelle kan du selvsagt bløtlegge gelatinen i 5 minutter på forhånd, og da ende opp med en annen konsistens.

Kok opp fløte, sukker og vaniljestang (snitt den på langs og skrap ut frøene. Disse og restene av vaniljestengene skal rett oppi fløten). Ikke bruk for høy temperatur slik at det brenner seg. Når det begynner å koke tar du kjelen av platen og tilsetter gelatinen. Rør den ut i blandingen med en visp, og hell blandingen i 8 små former eller glass. Denne passet perfekt til mine silikonformer som ble fylt helt opp, se tips helt nederst!

Sett formene eller glassene i kjøleskapet og la avkjøle i minst tre timer før servering. Dersom du bruker silikonformer og skal løsne formen, kan du sette formen raskt ned i varmt vann, slik at de enklere slipper taket. Legg deretter et skjærebrett eller noe flatt over formen og snu den opp ned. Nå kan du enkelt flytte de ferdige dessertene dine over på tallerken.

3. Sjokoladeganache med chili

 • 2 dl kremfløte
 • 200 g kokesjokolade
 • 1/3 ts chili

Kok opp kremfløten og ta kjelen av platen. Brekk sjokoladen i små biter og ha oppi fløten. La den smelte og rør ut i den varme fløten. Ha i litt chilipulver og smak deg frem til du er fornøyd. La blandingen avkjøles i kjøleskap i noen timer. Ta ganachen ut av kjøleskapet litt før den skal serveres og pisk den opp til ønsket konsistens.

4. Pasjonsfruktsaus

 • 5 pasjonsfrukt
 • Saften fra 1/2 sitron
 • 1 ts honning

Bruk en sil for å presse all saften ut i fra kjøttet/frøene på pasjonsfrukten, slik at du kun sitter igjen med fruktsaften. Ha denne i en liten kjele og tilsett 1 ts honning. Kok til du får en litt tykkere og sirupsaktig konsistens, og smak til med sitronsaft. Sausen kan også settes kjølig til den skal serveres. Oppskriften holder til å lage en liten smakfull stripe over dessertene.

Drikketipset: Midtfyns X-Porter, Nøgne Ø Imperial Stout , Kinn svartekunst,  Ægir natt, Brewdog Tokyo

Kjøkkenutstyrstipset: Hjerteform i platinasilikon fra Lekue. For å lage småkaker og desserter. Tåler temperaturer Lekue-8-Cavity-Heart-Mold fra -60 c til 220 c noe som gjør det enkelt å varme i komfyr, eller kjøle ned. Fåes kjøpt i nettbutikken

www.matmeg.no/butikk  

 

www.matmeg.no/butikk-hjerteform 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s