St. Peter’s – nytt øl på butikk og polet

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matallergi, alternativ mat og alkoholfritt, Tester, anbefalinger og omtaler

 

St. Peter’s Brewery

St. Peter’s er et lite engelsk bryggeri som ble startet i 1996 av John Murphy i lokaler ved St.Peter´s Hall i Bungay, Suffolk. Ølet er tappet på veldig spesielle og karakteristiske flasker som opprinnelig  har sitt opphav i en ginflaske fra 18oo-tallet, lagd spesielt til en lokal pub. Bryggeriet har vunnet en rekke priser for sitt øl, og det er først nå ølet er tilgjengelig her til lands!

bilde-3

Bryggeriet bruker  lokale råvarer som engelsk malt og humle. Vannet er også hentet fra egen brønn. Det brygges stort sett tradisjonelt øl, men det eksperimenteres også  med øl som “honey Porter” og ulike fruktøl. De sortene jeg har smakt er stort sett tradisjonelle varianter, og noe av det jeg setter veldig stor pris på er at de virkelig satser på flere økologiske varianter og til og med et fullverdig glutenfritt øl!

Endelig er ølet tilgjengelig på det norske markedet, og det finnes i salg på store velassorterte butikker som Meny og Ultra. I tillegg er det en variant på Vinmonoplet, en “cream stout” på 6,5%.

Jeg har smakt noen av de ulike variantene, og stort sett er dette øl av høy kvalitet der malt utgjør mye av smaken.

St. Peter’s Cream Stout – Perfekt til påskelammet!

Siden påsken nærmer seg veldig vil jeg starte med å fortelle litt om den varianten som finnes på vinmonoplet, Creameuro_round_cream_stout stout på 6,5%. Humlet med Fuggles og Challenger, og en blanding av 4 lokale malttyper. Grunnen til at jeg starter med denne er fordi den egner seg svært bra til fet mat, og spesielt god er den sammen med påskelammet! En annen rett jeg nettopp har servert dette ølet til med stor suksess, er andebryst. Der traff den perfekt som følge til den fete anden. Denne Stouten er ikke for sterk, men likevel er den såpass fyldig at jeg skjønner hvorfor det er en “cream stout”.  Den er ikke  for kraftig på smak eller alkohol, og kombinasjonen med den kremete og milde smaken på dette svarte ølet gjør at det godt også kan nytes uten mat. Smaker av ristet malt, sjokolade, toffee og litt kaffe. Ettersmaken bærer også preg av røykt malt. Regner med at mange drikker denne sammen med påskemiddagen!

 

redSt. Peter’s Ruby red

Her har vi en god red ale, med en veldig fin rødlig farge og et lett skum som legger seg fint øverst i glasset. Lukter sviske, plomme og sitrus, og smaker mildt av sitrus og frukt. Humlen som er brukt heter Styian Goldings og bidrar sterkt til den fruktige aromaen. Også et svært balansert  øl med et litt søtlig ettersmak av karamell og malt. Dette er også et øl som passer til litt fete og salte retter eller utmerket som et nytelsesøl!

 

bitterSt. Peter’s Best Bitter, Organic bitter og Organic ale

En bitter er som navnet tilsier litt bittert pga bruken av bitterhumle. Likevel er det veldig langt ifra Indian pale ale når det gjelder bruk av humle, så vi snakker her om øl som er fine tørsteslukkere og med fin balanse mellom humle og maltaromaer. Best bitter er på kun 3,7 %, men uten at dette har gått på bekostning av smaken.

Den økologiske varianten er på 4,1% så den er ikke veldig mye sterkere, også et godt balansert og lettdrikkelig øl med et hint av appelsin og sitrusfrukter.

Organic ale er enda et økologisk øl, brygget med lys økologisk byggmalt fra Skottland og den engelske humletypen Target. Fargen er lys gylden brun og med lite skum. God aroma av fruktig humle. Nok et velbalansert  øl med smak av sitrus og et hint av aprikos. Fin bitterhet i avslutningen.

St. Peter’s Golden alegolden

Dette ølet er det ølet som jeg synes blir mest ordinært og likt en vanlig pils. Fargen er lyst gyllen kobber og ølet skummer lett. Ølet er balansert med fine rene smaker, og er lyst og frisk.

St. Peter’s Glutenfri

Jeg synes det er kjempefint at bryggeriet også har laget et glutenfritt øl, for det finnes alt for få glutenfrie alternativer på markedet i dag. Jeg har faktisk ikke smakt på dette ølet enda, men har en flaske stående. Jeg er veldig spent på dette ølet, og jeg tar med meg flasken til fjells i påsken. Jeg lover derfor å komme med en tilbakemelding på hva jeg synes om dette ølet, når påsken er over.

Totalinntrykk

Mitt inntrykk etter å smakt på ulikt øl fra St Peters er at bryggeriet  ikke bare har veldig fine flasker, men også  øl  av veldig høy kvalitet! Ølet er veldig balansert og har veldig ren og god smak.

Hvis du vil kjøpe St. Peter’s Cream Stout må du huske på at Vinmonopolet har begrenset åpningstid i påsken. De andre variantene finnes som sagt på velassorterte dagligvarebutikker (Meny, Ultra, Centra).

Her kan du lese mer om bryggeriet

God påske, med godt øl!

creamstout

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s