Salmalaks med kiwisalsa og polenta

Alle temaer, fisk og sjømat

Stekt laks med kiwisalsa og polenta

Photo 13.03.13 20 02 22

Lakseloin av Salma er jeg veldig glad i. Jeg spiser den ofte rå, men også tilberedt på andre måter. Når jeg varmebehandler laksen, passer jeg alltid på å ikke steke den for mye. For å få frem mest mulig av den gode smaken og ikke ødelegge teksturen i fisken, bør den være litt rå i midten. Ved å steke laksen raskt på høy temperatur, ker den klar på noen få minutter. Denne gangen har jeg stekt laksen i grillpanne, men vanlig stekepanne fungerer selvsagt også strålende.

Denne oppskriften passer for to personer. Jeg bruker ca 150 gram laks per person.

Start med å lage tilbehøret, og stek laksen helt til slutt!

Polenta inngår ofte i italiensk “husmannskost” og består av finmalt eller grovmalt mais. Man kan lage mye av polenta, og jeg har tilberedt den som en siderett eller tilbehør til laksen. Konsistensen kan sammenlignes litt som en mellomting av potetmos og pudding. Polenta passer som tilbehør til ulike kjøtt- og fiskeretter.

Den friske kiwisalsaen kan brukes til så mangt. I tillegg til å brukes som tilbehør egner den seg også å ha i små glass og serveres som en liten forrett. Siden kiwisalsaen skal stå og hvile en stund, er det denne jeg starter med å lage.

Kiwisalsa

 • 3 stk kiwi
 • 1/2 rødløk
 • 1/2 chili
 • 1/2 lime
 • 1/2 ss olivenolje
 • 1 ts honning
 • 1/2 ts cummin

Kutt kiwi og rødløk i terninger og bland sammen i en skål. Finhakk chili og bland inn. Bland juice fra lime, olivenolje, honning og cumminpulver. Rør dette sammen og bland med det andre.

Dekk til skålen og la den stå en time i romtemperatur. Sett den deretter kjølig til den skal serveres.

Polenta

 • 3 dl god kraft
 • 1 sjalottløk
 • 0,5 dl polentagryn
 • 1 ss creme fraiche
 • 1/2 ss smør
 • 1 ss revet parmesan
 • litt salt

Kok opp kraften og tilsett finhakket sjalottløk. Tilsett polentagryn og la dette småkoke i 20 minutter under omrøring. Pass på å ikke ha for høy temperatur, for da svir det seg lett. Det er også en fordel å ha litt ektra kraft, i tilfelle det trengs å spe på litt etterhvert. Ikke før polentaen er nesten helt klar skal de siste ingrediensene tilsettes. Ha først i creme fraiche.

Nå kan du begynne å steke laksen, men pass samtidig på å røre i polentaen og hold den varm. Når laksen er ferdigstekt tilsettes smør og parmesan i polentaen. Rør til det er helt jevt, smak til med salt og server straks!

Drikketipset: Av øl vil jeg gå for en lett og lyst øl som Pilegrim fra Kinn,  Dag citrus pale ale fra Ægir eller Nøgne Ø pale ale.

Kjøkkenutstyrstipset: For å finrive parmesan anbefaler jeg et rivjern fra amerikanske Microplane. Med et rivjernfint rivjern  (gourmet fint rivjern) går det raskt og effektivt. Jeg river også sjalottløk for polentaen med dette rivjernet. Da blir løken helt finmost uten å miste noe av saften fra løken. Det er ikke uten grunn at mange anser disse som verdens skarpeste rivjern! Fåes kjøpt i nettbutikken www.matmeg.no/butikk

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s