Boulevard, Innis & Gunn og Brewdog på Vinfeber

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Tester, anbefalinger og omtaler

SKUMbag-gutta var på Vinfeber på DOGa, men ikke for å smake på vin!

Det var selvfølgelig mye god vin å smake på, så vi tok oss også tid til en liten runde rundt i lokalet med vinglasset for å se, smake og slå av en liten prat med leverandørene. Men det var som sagt andre gode grunner til at vi var her. Faktisk var det tre gode grunner! For selv om dette var en vinfestival så var det også tre veldig forskjellige og gode ølprodusenter representert  her, og det var dem vi hadde gledet oss til å ta en prat med! Dermed lar vi faktisk alt fokuset på dette blogginnlegget handle om øl denne gangen.

Boulevard Brewing Company har veldig godt øl, og en fantastisk bra hjemmeside med mye god informasjon og tips til hvilken mat det forskjellige ølet passer til. Innis & Gunn har øl som skiller seg fra mye annet og som smaker fantastisk sammen med whisky! Av BrewDog bør man følge med på alt det spennende bryggeriet gjør, og merke seg spesielt Abstrakt-serien. Her kan du lese litt om de tre bryggeriene og om ølet de brygger.

Boulevard Brewing Company

Photo 13.02.13 17 54 14Det amerikanske bryggeriet ble startet i 1989  i Kansas city i Missouri av John McDonald. De første fatene med pale ale som ble brygget ble slengt bak i Johns pickup, der de ble kjørt til en restaurant bare noen få kvartaler unna. Byggeriet har hatt en formidabel økning og i 2006 bygde de ut og har nå blitt det største bryggeriet av håndverksøl i midtvesten, og er det nest største bryggeriet i Missouri. De har hele tiden hatt som mål om å lage friske og smaksfulle øl ved å benytte tradisjonelle ingredienser, og det beste av gamle og nye bryggeteknikker. All ale fra Boulevard blir karbonert og modnet på flaske. Norge og Sverige er de første landene utenfor USA som får importere øl fra Boulevard, og bryggeriet regnes for å være et av de 25 beste  som finnes i USA!

Vi fikk snakket mye med Nick Crossley fra Boulevard, som var kjempehyggelig og fortalte oss mye artig mens han lot oss smake på mye godt. Faktisk har jeg aldri smakt øl fra Boulevard før, så dette hadde jeg gledet meg veldig til.

Fra Boulevard smakte vi på disse godsakene:

 • Pale ale 5,4%Photo 13.02.13 18 34 29
 • Single-Wide IPA 5,7%
 • Tank 7 Farmhouse ale 8%
 • Bully Porter 6%
 • Dark truth stout 9,7%

Boulevard Pale Ale Vi startet med en Pale ale som var frisk og god og litt uklar på farge. Ølet føles noe syrlig, og med smaker som plomme og røde bær. Kombinasjonen av at den ikke var veldig kraftig humlet, og en alkoholinnhold på 5,4% gjør dette til et leskende lyst og fruktig øl som man absolutt kunne drukket mye av. Øl nummer to ble selvsagt noe mer bittert og aromatisk, så vi gikk rett til en IPA.

Single-wide IPA er på 5,7% og klart på fargen. Vi kjente raskt at denne var tørrhumlet, noe Nick også kunne bekrefte. Dette er en veldig balansert IPA med mange leskende smaker av sitrusfrukter. Indian pale ale er jo for mange en favoritt, og dette er absolutt en kjempegod IPA.

Tank 7 var det neste vi fikk smake på, en belgisk gårdøl, eller saison. Det søte ølet på 8 % lukter av ulike krydre, banan og appelsinskall. I munnen er det også de fine søte smakene som skal være i en belgisk saison. Etter å ha smakt på de tre ulike lyse og aromatiske ølene skulle vi nå få smake på de mørke kraftige variantene.

Bully Porter på 6 % er en fin lett drikkelig Porter med smaker som kaffe og sjokolade. Den er ikke veldig fyldig og tung, og Boulevard selv anbefaler dette ølet både til sjømat og sjokolade.

Dark truth stout på 9,7 % var det siste ølet vi smakte fra Boulevard. Et komlekst øl med sterk smak av mørk kaffe og en god røykt smak som ikke blir for dominerende. I dette ølet er det brukt belgisk gjær, 9 ulike maltsorter, 2 umaltede korn og to typer sukker. I tillegg er det brukt forskjellige varianter av tysk humle.

Innis & Gunn

Photo 13.02.13 19 18 41Innis & Gunn er et skotsk bryggeri som har en helt særegen stil på sitt øl som lagres på bourbon eiketønner. Bryggeriet startet i Edinburgh i 2003 og er finansielt støttet av William Grant & sons. Fra 2008 har det vært en ren familiebedrift. Innis & Gunn er det mest solgte britiske ølet i Canada, og det nest mest solgte i vårt naboland, Sverige!

Ølet fra Innis & Gunn har en artig historie om hvordan ølet ble til. Faktisk ble ølet brygget og lagret på whiskyfat for at whiskyen skulle få en “ale-finish”. Ølet ble derfor produsert kun for å bli lagret på fat og deretter kastet. Men etter en stund fant noen ut at dette ølet hadde fått en helt egen karakter og dermed ble dette ølet produsert også for å konsumeres! En fin film om dette finner du på bryggeriets hjemmesider.

Fra Innis & Gunn hadde Peter Allison kommet, og han var veldig entusiastisk og lot oss få smake på tre ulike varianter han hadde med.

Vi smakte på disse tre ølene fra Innis & Gunn:

 • Innis & Gunn Blonde 6%
 • Innis & Gunn Oak aged 6,6%
 • Innis & Gunn Rum cask 7,4 %

Vi pratet lenge med Peter og var litt nysgjerrige på ølet fra Innis & Gunn, siden det eneste vi begge hadde smakt tidligere Photo 13.02.13 19 06 58var I &G Blonde. Jeg minnes at det var på en ølfestival for flere år siden og at ølet ble litt anonymt i mengden av alle de sterke “humlebombene” jeg smakte på.  Peter fortalte at det er svært lite humle i ølet, og at det er nettopp dette som skiller ølet fra andre varianter. Mens noen bryggerier bruker mye humle eller andre tilsetninger, så lar Innis & Gunn maltet være det som dominerer smaken. Kombinasjonen av at ølet lagres på ulike fat som har vært brukt til Bourbon eller Rom, gjør at ølet blir søtt og helt spesielt. Innis & Gunn bruker også helt klare glassflasker mens de fleste andre bruker brune flasker for å hindre at lys slipper inn til ølet. Siden ølet omtrent ikke inneholder humle gjør vil faktisk ikke lyset påvirke ølet i noen stor grad. Samtidig kommer den fine gyldne fargen mye tydeligere frem.

Innis & Gunn Blonde var det første vi smakte på. Dette er et lett og ganske “ujålete” øl, på 6%. Sødmen er absolutt der, og nesten ingen bitterhet i det hele tatt. Ølet er modnet i 37 dager og smaken er fruktig med hint av vanilje og eik.

Innis & Gunn Original Oak aged. Dette ølet regnes som “flaggskipet” til Innis & Gunn og har vunnet flere priser de siste årene.  Her kommer smaken og fargen av eik virkelig til sin rett! Ølet modnes  i 77 dager der det får sine søte aromaer.  Man tenker kanskje på Whisky både når man lukter og smaker på dette ølet, og det er kanskje ikke så rart at ølet fra Innis & Gunn smaker perfekt nettopp i følge med god whisky!

Innis & Gunn Rum cask har mørkere farge enn de to andre vi har smakt. Ølet er også sterkere og mer fyldig enn de to andre. Igjen er dette et øl med mye smak som jeg vil beskrive som toffee, vanilje og karamell- men også med innslag av kaffe, tørket frukt og ulike krydre fra i Rom. Et spennende øl.

BrewDog

Photo 13.02.13 18 41 13Fra skotske BrewDog traff vi hyggelige Josie Ludford som hadde tatt med seg mye spennende øl. BrewDog er nok et av de mest kreative og innovative bryggeriene, og har etter hvert blitt mest kjent for sine elleville stunts som blant annet innebærer å brygge verdens sterkeste øl eller å bruke litt “utradisjonelle” flasker til sine ekstremt dyre designøl. De ville påfunnene til brewDog kan du lese mer om på bryggeriets hjemmesider (anbefalt lesning), Jeg vil konsentrere det som gjør at jeg er glad i BrewDog, at de lager fantastisk øl, og tør å eksperimentere. BrewDog er faktisk et av de bryggeriene som åpnet opp øynene mine for godt øl for noen år siden!

Siden BrewDog har såpass mange spennende øl, og vi har smakt på veldig mye av brewdog før, spurte vi rett og slett Josie hva hun synes om de ulike ølene. Vi begynte å diskutere Abstraktserien som hun var veldig stor fan av. Dette ølet består av nummererte flasker som blir produsert i et begrenset antall. Hvert øl blir brygget kun en gang, og det står ingenting på etiketten om hvilken type øl det er. De gangene jeg kommer over en flaske Abstrakt kjøpr jeg den, og blir kjempespent på hva det vil smake. På brewDog sine hjemmesider er det en fin oversikt over de ulike variantene.

Litt av det vi smakte på fra BrewDog:

 • Abstrakt 03 – 10,5%Photo 13.02.13 18 41 41
 • Abstrakt  11 – 12,8%
 • DogA 16,1%
 • Libertin black ale 7,2%
 • 5 a.m saint 5%
 • Rip Tide 8%
 • Punk Ipa 6%

AB03 var en variant jeg ikke hadde smakt tidligere som jeg likte svært godt. Dette ølet  er en imperial ale som har blitt lagret på whiskyfat over to år. Ølet er også aromatisert med bringebær og jordbær og er på 10,5%. Ølet er i et opplag på 3192 flasker, og smaken av bærene kom absolutt frem! Et annet spennende øl i denne serien var AB11,  en mørk barley wine på 12,8%. Denne er tilsatt ingefær, bjørnebær og chipotle. Også et øl som var artig å smake på!

DogA er jubileumsølet for bryggeriets 5 årsdag og Josie fortalte oss at dette ølet var faktisk det samme ølet som en gang het AB:04, det mest populære ølet i Abstraktserien! Ølet er en imperial stout med kakao, chili og toffee på hele 16,1%. Ølet ble laget i et begrenset parti og ble først og fremst tilgjengelig på brewDog sine barer. Likevel har noen flasker funnet veien til vinmonopolet her i Norge også! Navnet på ølet er inspirert av Radiohead sin sang, Kid A! Vi smakte på dette heftige ølet, og det er som en liten eksplosjon i munnen. Espresso, mørk sjokolade, vanilje, toffee.. og med en snert av chili i ettersmaken!

Libertin black ale er en balansert og fin black IPA på 7,2 %. Selv om den er såpass alkoholsterk føles den mindre sterk. Det er et øl med mye humle og ganske høy bitterhet, men pga den mørke malten kommer også de gode  smakene av karamell og sjokolade frem.

5 a.m Saint er en Amber ale, eller red ale på 5 %. Dette er et øl med mye fylde og masse god aroma fra de store mengdene humle som BrewDog er så kjent for å bruke i sitt øl. Det brune ølet med et dypt rødlig skjær dufter av honning og sommerblomster, og de litt søte smakene gjør dette til et øl man fint kan drikke mer av. Det er ikke uten grunn at Brewdog selv beskriver dette ølet som  “The Holy Grail of Red Ale”.

Rip tide – Stout på 8%. Dette er en av BrewDog sine “klassikere” som jeg har smakt på flere ganger før. På farge er det helt svart og det er nesten helt uten skum. Det er lite kullsyre i dette ølet, og for meg blir det som et godt dessertøl. Det lukter rosin, kaffe, vanilje og plomme, sammen med gode lune aromaer fra ristet malt. Et øl med mye smak.

Punk IPA 6%. Det går ikke an å la vær å smake på dette ølet som jeg har drukket mye av tidligere. Det var i den perioden jeg virkelig fikk øynene opp for IPA at jeg drakk mye av dette. På farge er ølet gult og grumsete og de fruktige aromaene bidrar sterkt til de mange sitrus og blomsterluktene. Jeg kjenner godt aromaene som appelsin og sitron, og selv om det komplekse ølet er veldig bittert er det også veldig fruktig og leskende. Punk IPA t var veldig er det ølet fra BrewDog som jeg først fant i salg i Norge, og som raskt ble et populært øl.

Photo 24.02.13 13 56 20

Etter så mye hyggelig prating og smaking blir vi alltid veldig inspirert til å fortsette vår eksperimentering med ølbrygging, og vår misjon om å spre ølglede til folket!

Vi er veldig glad for at Nick, Peter og Josie tok seg så god tid til å prate med oss, og vi kunne nok lett ha skrevet så utrolig mye mer om både ølet og bryggeriene.

Bryggeriene sine hjemmesider

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s