Ægir bryggeri – med nytt øl på vei

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Tester, anbefalinger og omtaler

 

Det nye ølet “Dag”  fra Ægir på vei til butikkene, og jeg har prøvesmakt!

Photo 11.02.13 15 28 43

Ægir lanserer i disse dager et helt nytt øl som blir å finne i velassorterte dagligvarebutikker. Jeg har smakt det nye ølet “Dag” sammen med Evan Lewis, mannen bak Ægir bryggeri. Jeg var så heldig at jeg fikk møte Evan for en god ølprat med smaking på noe av det fantastiske ølet hans. Sammen smakte vi på diverse øl fra Ægir og jeg ble veldig imponert og inspirert over de gode smakene og ikke minst alt det spennende Evan hadde å fortelle underveis.

Evan Lewis er sjefsbrygger og amerikaneren som flyttet til Flåm der han startet Ægir bryggeri i 2007, sammen med Aud Melås. Siden den gangen har det skjedd veldig mye med det lille bryggeriet fra Flåm. Ægir lager fantastisk øl, og har  mottatt flere priser. Nylig ble det ene ølet,  “Ægir India pale ale”  kåret som årets norske øl. Samtidig har flere av Ægirs øl fått svært høy score på RateBeer.com (verdens største ølforum). Evan forteller at han ikke er så opptatt av disse listene, og at han først og fremst fokuserer på å brygge best mulig øl av høyeste kvalitet, og å opprettholde et rikt mangfold.

Bryggeriet har nå blitt større, men har likevel utfordringer med å levere nok øl i et stadig voksende marked. Ægir har nå også startet med destillering og har laget sin første akevitt som har fått det treffende navnet Yggdrasil (som på norrønt er livets tre. Som de fleste vet er jo akevitt netopp,- livets vann).

 

Photo 11.02.13 14 38 01 (1)

 

Dag – sitrus pale ale 4%

Jeg lurte selvfølgelig på navnet, som egentlig var like selvsagt som genialt. Dette ølet er et veldig lett drikkelig lyst øl, mePhoto 11.02.13 14 55 03n likevel et aromatisk og godt øl. En sitrus pale ale på 4% som straks blir å finne i velassorterte dagligvarebutikker. Aromaene fra appelsinskall var absolutt merkbare uten å bli for dominerende i ølet. Vanligvis er jeg jo vant med at appelsin tilsettes i øl med høy sødme, men det fungerte faktisk utrolig bra i dette ølet som også har en tydelig humleprofil.  Ægir har et øl fra før som de kalt “Natt”, en helt svart og sterk imperial Porter. Jeg skjønner at den lyse og milde Dag er omtrent det motsatte. Som dag og natt. Dag er et veldig fint alternativ til et lyst øl som jeg absolutt kan drikke mye av. Endelig kommer det et alkoholsvakt øl i butikk som er spennende og rik på smak.

Påskesol  4,7 % 

Photo 11.02.13 14 52 16Påskesol er en “lager” med en artig historie. Evan fortalte at han vanligvis ikke brygger undergjæret øl, men da Nøgne Ø hadde et kjempestort overskudd av lagergjær spurte de Evan om han var interessert i noe. Evan takket ja, og fant ut at han måtte gjøre noe artig ut av det. Han valgte å lage noe som skiller seg ut fra ordinær pils og lager, men samtidig noe som skulle være friskt og uten mye alkohol. Resultatet ble et lyst friskt undergjæret øl av sorten Münchener Helles.  Det strågule ølet er friskt og godt og med en fin sødme. Årets påskesol er snart i salg igjen.

Lindisfarne scotch ale 7%

dette ølet har en gyllen mørk brun farge og jeg kjenner dufter av karamell og høy.  Photo 11.02.13 15 07 19jeg kjenner også aromaer som vanilje, sjokolade og toffee. Ølet er godt balansert med en herlig sødme som også kan  minne litt om belgisk ale.  Samtidig får jeg veldig “gårds”-assosiasjoner av dette ølet siden maltsmaken er fremtredende med smaker som jord og gress.  Dette er en type øl jeg liker svært godt og kommer til å kjøpe inn noen flasker av veldig snart!

Julebrygg 4,7%

Siden julen varer helt til påsken, og påsken er like underveis er det vel på tide med en skikkelig god juleøl!  Dette juleølet dufter herlig  av ulikt “jule”-krydder, nellik og nøtter. Det er likevel moderat krydret, med en bitterhet som gjør at Photo 11.02.13 14 58 43dette smakfulle ølet nok vil passe utmerket til julemat og fet mat. Når jeg smaker mer kjenner jeg hint og smaker som rosin, fiken og karamell. Dette  et nydelig øl med fin sødme selv om jeg likevel vil være litt forsiktig med å kategorisere dette som et spesielt  søtt øl. Vi får vel bare allerede glede oss til jul igjen, til neste julebrygg kommer i salg igjen!

 Ægir India pale ale 6,5 % – Årets øl 2012

Jeg kan rett og slett ikke la vær å nevne dette ølet, siden den fantastiske Ipaen til Ægir nylig ble kåret til årets øl!

IPA_newDet virker som at nordmenn virkelig har fått øynene opp for godt aromatisk øl, og IPA er tydeligvis den store favoritten for mange. Evan har brukt 11 år på å utvikle Ægir India pale ale til det fantastiske ølet det er blitt til i dag. Ølet er en amerikansk Indian Pale ale på 6,5 % og er få tak i på alle vinmonopol.

Juryen har skrevet følgende om vinnerølet: «Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse.»

Vil du lese om vinnerølet kan du besøke sidene til “det norske måltid” her.

 

Tusen takk for en super ølsmaking!

 

 

Les mer om Ægir:

Ægir bryggeri

Cask Norway

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s