Hamburger og burgerbrød

Alle temaer, Baking, Kjøtt og pølsemaking

De beste burgerne lager du selv, og husk at også hjemmelagde burgerbrød smaker veldig mye bedre enn de du kjøper. Det beste med burgere er at du kan tilpasse med de ingrediensene du liker best, eller det du har i kjøleskapet. Nesten ingenting er feil. Bacon, oliven eller blåmuggost? Bruk det du liker aller best! Burgerne kan du steke eller grille.

Her er min oppskrift og fremgangsmåte!

burger1Bruk godt kjøtt som du kverner til kjøttdeig, eller kjøp god kjøttdeig i butikken. Istedenfor vanlig kjøttdeig anbefaler jeg karbonadedeig. Styr for all del unna det som kalles familiedeig, alt spiselig som er usansynlig billig eller starter med familie i navnet bør man generelt være skeptiske til.

Hamburgere kan man lage på mange måter. Enten brukes det kun rent kjøtt og krydder, eller man tilsetter egg og gjerne brødrasp i burgerdeigen. Denne oppskriften kan du enkelt tilpasse med ulikt kjøtt eller ulike krydre. Siden det enkleste og beste alternative for mange er å bruke karbonadedeig har jeg også valgt å bruke dette i oppskriften min.

Hamburgere (12 stk)

 • ca 1350 g karbonadedeig (eller 3 pakker)
 • 4 egg
 • 1/2- 1 ts salt
 • 3 hvitløksfedd
 • 1/2 chili
 • 1 ts malt spisskummin
 • 1/2 ts knuste korianderfrø
 • litt kvernet pepper
 • litt malt bacon (kan sløyfes)
 • litt raspet brød
 • friske urter som basilikum, timian rosmarin er godt å tilsette

Finhakk hvitløk og chilli – Bland sammen alt og “elt” til en jevn masse. Smak til med krydrene og lag en liten porsjon som du steker i pannen. Slik kan du smake til med mer krydder før du sier deg fornøyd. Ha en bolle med kaldt vann ved siden av deg og varm en stor stekepanne. Dypp hendene i vann og form fine burgere som du legger i pannen som er på middels varme. Snu etter en stund og pass på å ikke steke alt for lenge. la dem være saftige og ikke for mye stekt i midten. Legg gjerne en liten bit blåmuggost på hver av burgerne de siste minuttene.

Server på hjemmelagde burgerbrød og valgfritt tilbehør som salat, tomat, løk, oliven, balsamico, dressing, osv.

Dressing

 • 1 pk Creme fraiche
 • 2 hvitløksfedd
 • 1/2 t spisskummin
 • saften fra 1/2 lime
 • litt salt

Bland sammen og smak til. En liten vri  kan være å blande i litt hvitvin,  soyasaus eller noen dråper yuzujuice.

Burgerbrød 12 stk (om du ikke skal spise alle kan du fryse noen ned)

 • 7 dl hvetemel
 • 1 pakke tørrgjær
 • 1 egg
 • 2 ss olje (raps eller solsikke)
 • 1,25 dl lett melk
 • 1,25 dl vann
 • 1 ss sukker
 • 1 ts salt
 • litt polenta eller maismel  og sesamfrø
 1. Start med å blande vann og melk, varm dette opp til ca 40 grader. Ha litt av dette, ca 3 ss i en liten bolle eller kopp sammen med gjæren og litt av sukkeret (1 ts). La dette stå og “vokse” mens du begynner med det andre. Hvis dette ikke begynner å skumme eller endre seg i det hele tatt er gjæren død og du begynner på nytt.
 2. I en stor bolle: bland mel, salt, resten av sukkeret, blandingen av vann og melk, egg og olje. Hell også gjærblandingen oppi. Elt deigen. Det letteste er å bruke kjøkkenmaskin og eltekrok og la dette elte en stund på et av de nederste trinnene. Om deigen er for våt har du litt (lite om gangen, kanskje totalt en ss) mel oppi, slik at deigen kan formes til en stor ball når den er ferdig eltet. Ta deigen ut, smør bollen med litt olje og ha deigen oppi igjen. Dekk til med plastfolie og la den stå lunt og heve i ca 1 time (dobbel størrelse).
 3. Del deigen i 12 like deler som trilles til like kuler. Bruk litt hvetemel på benken etter behov. Form og press kulene litt flate, ca 1 cm i høyde. Bruk gjerne siden av håndflafen for å slå dem flate! Dryss polentamel på et stekebrett og legg leivene på. På et stekebrett er det plass til 6 stk. Dekk til med plastfolie og la heve på nytt i ca 40 minutter.
 4. Pensle forsiktig med vann og hell sesamfrø over. Stek på 200 grader i 12-15 minutter til de er gyldne. La de avkjøles på rist.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s