Julesild og førjulsstemning i Mathallen

Alle temaer, fisk og sjømat, matopplevelser, tilbehør og småretter

sildkaI helgen var vi på julesildversted med Godfisk, Mills og Kulinarisk Akademi i Mathallen. I de flotte lokalene til Kulinarisk Akademi i andre etasje i Mathallen var det god stemning denne lørdags formiddagen.

Sild hører for mange julen til, og fine glass med sild i ulike laker eller smakfulle sauser krydrer virkelig opp på frokostbordet.  Som vi fikk erfare er det enkelt, raskt og veldig hyggelig å lage julesild. Lag det gjerne sammen med venner og famile, det er en flott ting å gjøre og det er lurt å lage noen glass når man først er i gang. Man vil jo gjerne også glede andre med den gode silden, og det er flotte gaver å gi bort!

Vi lagde to ulike varianter: chilisild og rømmesild med eple. Det ble en produktiv formiddag med flere fine glass som vi først fylte opp med godsaker og deretter pyntet. Dette ble  noen velsmakende og fine julegaver.

Her er oppskriftene og fremgangsmåten vi brukte. Disse oppskriftene er fra Norges sjømatråd (www.godfisk.no).

 

Rømmesild med eplesildeple

  • 7 stk krydret sildefilet
  • 1 stk eple (vi brukte grønt eple som vi rev med skall)
  • 3 dl rømme
  • 1 ss dijonsennep
  • 2 ss sukker
  • 1 ss eplecidereddik

Slik gjør du

  • Skjær filetene i biter. Riv eple og rør sammen med rømme, sennep, sukker og eddik. Smak til med salt og pepper.
  • Vend sildebitene inn i sausen. Hell blandingen over i et glass eller en krukke, og sett på lokk.
  • Silden kan serveres samme dag som den er laget. Silden er holdbar i kjøleskap i ca 1 uke.

 

Chilisildchilisild

  • 2 glass kryddersild , 600 g
  • 1 rødløk i tynne ringer
  • 1 rød chili i tynne skiver
  • 2 ss tomatpurè
  • 3 ss chilisaus
  • 2 ss vann
  • 1 ts grovmalt pepper

Slik gjør du

  • Skjær løken og chilien i tynne ringer. Hell laken fra silden over i en bolle og bland den med tomatpurè, chilisaus, vann og pepper.
  • Legg sild , rødløk og chili lagvis i et glass eller en krukke. Hell over laken og legg på lokk.
  • Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca 2 uker.

Tips

Dersom du vil lage alt fra grunnen av kan du erstatte kryddersildglass med kryddersildfileter og lage eddikmarinade etter oppskriften som følger.

Eddikmarinade for 4- 6 saltsildfileter

  • 2 dl eddik 7 %
  • 4 dl vann
  • 3 1/2 dl sukker

Til sursild: 1 løk og 1 pk sursildkrydder

 

julesilda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s