Sylte

Alle temaer, Kjøtt og pølsemaking, matopplevelser

 

Svigermors sylte

Nå før jul var jeg så heldig å bli invitert hjem til svigermor for å lage sylte – og dette var en opplevelse jeg ønsker å dele med flest mulig. Å få muligheten til å lære å bringe gamle tradisjonene videre setter jeg veldig stor pris på, og jeg håper at flere enn meg kan høste glede og inspirasjon av dette innlegget.  Jeg fikk opplæring av noen som virkelig kan sine saker; svigermor, hennes søster og en av deres venninner. Disse tre damene lager sylte sammen hvert eneste år, så jeg fulgte nøye med for å lære meg alle triksene!

Ingredienser

  • 1/2 grisehode
  • Ribbe, om man trenger mer kjøtt og flesk
  • 1/2-1 ts pepper
  • 1/2-1 ts nellik
  • 1/2 ts allehånde
  • 1 ss salt (eller ca 1,5 ss salt pr kg kjøtt og flesk)
  • 1-2 plater gelatin (eller 1-2 ts gelatinpuver)

Fremgangsmåte

Til skikkelig sylte bruker man grisehode. Man kan bruke kjøtt fra ribbe i tillegg, om man trenger mer kjøtt og flesk. Hodet kokes først helt til kjøttet løsner fra benet. Dette tar 2,5-3 timer avhengig av størrelsen på hodet. La hodet først koke i lettsaltet vann (1 ts salt per liter vann). Når hodet tas opp og har avkjølt seg litt, kan rensingen begynne. Kokevannet fra grisehodet har fått mye smak og skal brukes videre til å koke sylten i senere, så dette må tas vare på. Det er en fordel å arbeide med hodet på et stort fat eller i en langpanne. Man starter med å skjære av svoren/grisehuden. Her gjelder det å kutte den av i et så stort stykke som mulig, siden svoren/grisehuden skal brukes både i bunn og på toppen av sylten. Så skjæres alt kjøttet og flesket løs, og fordeles slik at det lyse kjøttet, mørke kjøttet og flesket legges hver for seg. Fjern eventuelle itler og årer.

Krydderet og gelatinpulveret blandes sammen i en liten skål. Dersom man bruker gelatinplater legges disse mellom lagene sammen med krydderet etterhvert.

Sylten kan lages rund eller firkantet, for eksempel i en avlang kakeform. Først klipper man til bomullsklede som skal dekke formen innvendig og over toppen på sylten. Bommulskledet vris opp i varmt vann før det legges i formen, så er det klart for å fylles opp i formen. Start med å dekke formens bunn med svor. Svorsiden skal ned og kan gjerne komme litt opp langs kantene. Så skal det legges lagvis med lyst kjøtt, mørkt kjøtt og flesk. Mellom hvert lag strøs krydderblandingen. Når man har brukt opp kjøttet og flesket og formen er bra fylt opp, bra avslutter man slik man startet; ved å dekke toppen med svor. Denne gangen med svorsiden opp, slik at svorsiden kommer ut på både undersiden og på toppen av sylten. Bommullskledet brettes over sylten ved at de fire hjørnene brettes inn mot midten. Det er det mange metoder for å holde sylten sammen i formen. Bruker man en form med lokk som kan festes på er det enkelt å sette dette rett på. Hvis man har sylten i brødform eller form uten lokk kan man knyte kledet sammen, sy eller bruke en stiftemaskin!

Nå skal formen med sylten ned igjen i den kokende kraften og ligge der i 20 minutter. Når den deretter tas opp fra vannet skal den få ligge i press og oppbevares kjølig. Brukes form med lokk som er beregnet, er det bare å stramme lokket for å få press. Ellers er det mange alternative måter å få press på, man kan legge trefjøler eller lignende oppå sylten og deretter plassere noe tungt på toppen for å få press. Etter ca 24 timer pakkes sylten ut og er klar for å nytes.

Den ferdige sylten

Etter ca et døgn var spenningen stor da jeg kunne løsne lokket og  se på det endelige resultatet. Jeg gledet meg veldig til å se på mønsteret, og ikke minst å smake på det jeg hadde laget. Jeg løsnet sylten forsiktig med kniv langs sidene og dro den forsiktig ut av formen. Og lykken var stor, ikke bare så sylten god ut, den smakte også helt fantastisk. Dette blir nok ikke siste gang jeg lager sylte, jeg tror jammen det kan bli en tradisjon!

Sylten oppbevares som kjøttpålegg i kjøleskap, men kan også fryses.

 

Mange spiser sylte med sennep. Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på god grov sennep, som du kan lese HER.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s