Drinker – Tips og triks

Alle temaer, Drinker

Del 1 – Tips og triks

Jeg får stadig spørsmål om jeg har noen gode drinkoppskrifter. Derfor har jeg nå samlet sammen ganske mange ulike oppskrifter og jeg vil aller først komme med noen tips som kan være til hjelp for å lage gode drinker. Dette er det første inlegget som omhandler drinker, det kommer flere fortløpende  som inneholder mange gode oppskrifter.

Først av alt: Bruk alltid gode ingredienser (men ikke vellagrede whisky og konjakk til drinker). Konsistens for spritdrikke er som vann. Setter man til likør eller sukker så blir den tykkere og seigere. Det samme skjer med eggehvite. Mange synes ikke noe særlig å drikke rå eggehvite. Og dersom du heller bruker en sirup så bruk litt mindre enn du ville gjort med en likør ettersom denne er søtere og mer konsentrert.

Bruk målebeger

 • Brennevin, en enkel drink 2 cl. og en dobbel er 4 cl.
 • Sterkvin, en enkel 4 cl. og en dobbel 8 cl.

Garnityr

Vær nøye med å bruke friske råvarer. Mange drinker kan pyntes med en sitronspiral, som er en cirka 5 centimeter lang tynn spiral av sitronskall (glem ikke å ta bort det hvite på sitronskallet ettersom den har en besk smak). Lemon- eller orangepeel er en rund sitron- eller appelsinskallbit stor som en enkrone. Press den sist over drinken, sånn at den får en oljeaktig overflate og legg siden skallbiten i glasset før du serverer drinken.

Shaken or stirred?

 • Når du bygger en drink, skal først is i glasset, så alkohol, til slutt mixeren.
 • Drinker som inneholder fløte eller juice skal alltid shakes.
 • Drinker som kun inneholder brennevin/sterkvin skal alltid røres på is.

Shaking

 • Ved shaking, hold alltid på toppen av shakeren.
 • Bruk aldri mixere som inneholder kullsyre i shakeren.
 • Shake aldri med toppen pekende mot gjestene.
 • Normalt skal du shake i ca 5 sekunder. Drinker som inneholder fløte kan shakes lengre.

Kalde drinker og varme drinker

 • Bruk MYE is. Motsatt til hva mange tror så holder isen mye lengre om du har mye is i glasset. Jo færre isbiter desto fortere kommer de til å smelte og vanne ut drinken. Server aldri drinker som skal være kalde i varme glass.Kjøl om nødvendig glassene ned med is før du skjenker i drinken.
 • Inneholder drinken is, skal alltid isen i glasset først. Ha i godt med is, 4-6 isbiter i hver drink.Rør med rolige bevegelser til du kjenner røreglasset bli kaldt, sil deretter drinken over i glasset du skal servere.
 • Varme drinker skal selvsagt serveres i varme glass/kopper.

Alkoholstyrke på drinken

De fleste drinker smaker best rundt 20%. En drink har også den “hyggeligste” virkningen ved denne styrken. Mange skal lage en riktig “bombe” og blander en drink med høy alkoholstyrke. Effekten av det blir som regel bare bedøvende.
Vil du ha en drink med rask effekt til å bryte isen når ukjente mennesker møtes, skal du by på noe med bobler. Keisergrogg består av 1/4 konjakk og 3/4 Champagne og er en av de raskest virkende drinkerne. Kullsyren i drinken åpner veien for en rask alkoholopptak og alle raskt virkende drinker inneholder kullsyre. NB, dette er ren informasjon og det oppfordres ikke til å drikke seg full.

Utstyr som anbefales

 • Shaker – Her finnes det ulike varianter og den mest vanlige er Bostonshakeren. Alternativt kan to glass med ulik åpning settes i hverandre. Dette krever noe mer trening.
 • Blender – Er spesielt nyttig og nødvendig for å lage ”frozen”- drinker som f.eks frozen strawberry daquri. (I tillegg til at du kan lage gode smoothies og sauser med en blender).
 • Røreglass – Et høyt glass som du kan blande ting i.
 • Barskje – En lang tynn skje som du rører med.
 • Mudler – En tykk pinne i tre/plast/metall med riflet overflate i enden. Brukes til å ”skvise” og blande frukt og urter i drinker. Spesielt viktig for å lage mojito.
 • Drinkeglass – Ulike glass for ulike drinker.!
 • Centilitermål – For nøyaktighetens skyld
 • Barmatte – For å unngå søl. Sørger for at glassene du mikser i står støtt.
 • Isknuser – En eller annen form for å knuse is til drinkene.
 • Sodastream kullsyremaskin – Fordi det er unødvendig å kjøpe vann med kullsyre i butikken. Med en sodastream har du alltid kullsyre tilgjengelig i de mengder du måtte ønske. Det er billigere, plassbesparende og mer miljøvennlig.

Bildet av drinken er faktisk “resirkulert” fra mitt inlegg om sodastream som jeg har skrevet om og anbefalt før! Det kan du lese HER

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s