DRØMMEN OM ITALIA, INSPIRASJON OG EN GOD PORSJON MED PASTA OG PESTO

Alle temaer, matopplevelser, pasta

Dette er en liten fortelling om hvor min matinteresse startet. Nederst i dette innlegget er også oppskrift og fremgangsmåte på dagens kveldsmat, pasta og pesto.

For 11 år siden jeg traff jeg min kjære samboer da hun studerte italiensk i Bergen. Jeg ble ofte invitert med på diverse sosiale sammenkomster og ett av høydepunktene var de gangene Arne, en av Martes studiekamerater, inviterte venner hjem på italiensk film og pasta. Arne hadde ofte brukt sine siste penger på vin som han villig spanderte på gjestene sine. På bordet hadde han en stor kjele med fersk hjemmelaget pasta, grov og god hjemmelaget pesto, og litt parmesan som vi kunne rive over. Mens Roberto Benigni underholdt oss på skjermen var det egentlig pastaen som var det største høydepunktet. Hver gang var det samme prosedyre med pasta, pesto, italiensk film og vin. Det tok ikke lang tid før jeg også fikk min egen pastamaskin. I starten var den ekstremt mye i bruk, og jeg tok den med meg hvis jeg skulle på hytteturer eller andre steder der det var en sjanse for at jeg ble spurt om jeg kunne lage mat. I studentleiligheten ble tørkestativet fra Ikea bruktt flittig til opphenge av fersk pasta. På mange måter var det pastamaskinen som tente min matinterresse for alvor.

En sommer dro vi til Italia uten noe særlig mål og mening. Vi tok toget sørover fra Roma, men siden det var midt i den italienske fellesferien var det stort sett umulig å finne sted å overnatte. Vi endte helt tilfeldig opp i en liten landsby som heter Fiumicello. Her var det ingen andre turister enn oss, og ingen som snakket engelsk. Vi satte oss ned på den lokale baren og bestilte hver vår drink. Vi ble overrasket da bartenderen, som var den eneste i lokalet utenom oss bare forsvant fra stedet. Vi kikket oss rundt mens vi lurte på hva som skjedde. På veggene hang det diplomer fra ulike storbyer i hele verden med ulike utmerkelser fra bartenderkonkurranser. Vi kikket ut vinduet og der så vi den eldre herren som drev baren stå og plukke frukter, urter og grønnsaker fra hagen utenfor! Etter en liten stund kom han inn med en skål oliven til oss. Dette smakte veldig mye bedre enn all oliven jeg hadde smakt tidligere. Vi skjønte raskt at drinkene han lagde besto av nyplukket frukt og urter fra egen hage og at dette var en kar som virkelig var nøyaktig med råvarene sine og hadde en enorm interesse for mat og gode smaker.

Jeg har siden jeg var liten alltid bidratt med matlaging og jeg hadde som guttunge en stor plan om å ha mitt eget bakeri på loftet hjemme hos mine foreldre. Etterhvert må jeg ha slått dette fra meg. Som 18 åring lagde jeg mitt eget øl (den gang av maltekstrakt). Ølet ble egentlig ikke så aller verst, men det skulle altså gå 12 år før jeg skulle brygge igjen. Denne gangen kun med ekte råvarer der vi personlig til og med knuser malten i maltmølle før vi starter med bryggingen.

Jeg husker at jeg allltid fikk være med på kjøkkenet hos besteforeldrene mine. Både min mormor og min farmor var gode husmødre som virkelig kunne lage god mat. Hos mormor satt vi og lagde rare kakefigurer og hun lot oss alltid få leke med maten, i forhold til det å få være kreative og prøve nye oppskrifter. Hun var samtidig veldig opptatt av at ting skulle være gøy! Mormor var likevel forholdsvis tradisjonell på matfronten. Hun tryllet frem de mest velsmakende kaker (vi synes det var kjempegøy å lage krumkaker med henne) og hun lagde en fantastisk suppe der havregryn var hovedingrediensen. Det var mormor som lærte meg å spise smalahove, råmelkspudding og saueføtter! (dvs, saueføttene har jeg aldri helt forstått meg på). Mormor lagde også en hønsegryte som består hovedsaklig av høns kokt i kulturmelk. Denne retten høres kanskje merkelig ut men har hatt en stor betydning for min matinteresse. At noe så rart kunne bli så godt! En av de største forbildene jeg har har hatt var morfar. Han hadde sitt eget drivhus der han hadde vindruer. Han fortalte meg om hvor de lange røttene på de gamle rankene strakk seg under hagen, og han lagde sin egen vin av druene sine. Han var svært nøyaktig, og til og med på sykehuset før han døde presiserte han for min mor hvordan vinen som var på gang måtte behandles for å bli riktig. Morfar var gartnerinstruktør og hadde mye rart i hagen sin. Her vokste det plommetrær med ulike plommesorter på, og han hadde mange rare frukttrær der det vokste ulik frukt på ettt og samme tre. Hver sommer plukket vi verdens beste jordbær og til jul var det morfar som hadde laget pinnekjøttet. Det var alltid rart og fascinerende å se hele dyr henge i kjelleren hans.

Marte, min samboer kommer fra gård. Jeg har vært så heldig å fått henge chorizopølser og diverse kjøtt i stabburet, og vi har bakt mye brød og pizzaer i den gamle bakerovnen på gården. På gården er det stor matinteresse. Martes mor har gått husmorskolen og har blant annet jobbet som heimkunnskapslærer, mens mormoren på 94 fremdeles er en svært aktiv på kjøkkenet og bidrar alltid når vi bruker bakerovnen. Mormoren liker å lage maten på tradisjonelt vis og hver formiddag på julaften og nyttårsaften inviterer hun barn, barnebarn og oldebarn med følge på mølje (ikke fiskemølje, men mølje basert på ribbefett og møljebrød) og kålsuppe. Til dette måltidet nytes svigerfars hjemmelagde tomtebrygg.

I dag har jeg min egen matblogg og nettbutikk med kjøkkenutstyr. Jeg får oppleve mye spennende og har hatt mange fine matopplevelser. Jeg elsker å få mulighet til å spre matglede og forhåpentligvis kunne inspirere andre på samme måte som andre har inspirert meg.

Pasta og pesto

Fersk hjemelaget pasta er fantastisk og du trenger ikke mye tilbehør i det hele tatt. Jeg elsker å spise den med kun pesto og litt revet parmesan eller med parmaskinke, en god olivenolje og litt maldonsalt. For å lage pasta er det en stor fordel å ha en pastamaskin, men du kan også rulle den ut for hånd. Jeg bruker en maskin som heter “Atlas marcato” og den har fungert utmerket i 10 år. Denne maskinen kan man også kjøpe ekstrautstyr til. For å bruke den på et trangt kjøkken kjøpte jeg også senere en motor til den. Den leveres med sveiv som også fungerer fint, men da trenger du litt mer plass når du lager pasta. Pestoen lages best med en morter ved å knuse ingrediensene inn i hverandre. Har du ikke morter, kan du bruke kjøkkenmaskin/blender. Pesto er veldig allsidig og kan brukes til svært mye.

Ingredienser for 500 g tagliatelle

* 500 g durumhvetemel

* 5 egg

* 1/ ts salt

Bland mel og salt og hell blandingen på kjøkkenbenken eller i en stor bolle. Lag en fordypning i midten og ha eggene i her, ett om gangen. Bruk en gaffel og rør eggene gradvis inn i melet. Vær forsiktig så ikke veggene av mel blir ødelagt og eggene renner ut. Fortsett til alt melet er arbeidet inn. Når deigen blir for tykk til å blandes med gaffel brukes hendene til å forme den til en ball. Elt deigen ved å dytte den ned- og fremover med håndflatene. Brett den dobbelt, vend og gjenta prosessen. Elt i ca 10 minutter til deigen er glatt. La deigen få hvile i 15-20 minutter.

Hvis du vil rulle pastaen ut for hånd drysser du mel på arbeidsbenken og kjevler utover fra midten. Når deigen er ca 6 mm tykk rulles den over kjevlen. Strekk i teigen forsiktig mens den rulles ut. Gjenta denne prosessen til deigen er transparent.

Ved bruk av maskin deles deigen først opp i 4-5 deler på samme størrelse. Trykk deigen flat for hånd og kjør gjennom det bredeste sporet på maskinen. Kjør deigen seks ganger på det bredeste sporet før du stiller den til neste hakk der du kjører den en gang gjennom valsene. Fortsett til all pastaen har gått gjennom på det smaleste sporet eller så kan du kan avslutte litt før for å få en litt tykkere pasta.

Heng pastaen til tørk eller legg den på et rent kjøkkenhåndkle for å hvile litt. Når du koker pastaen tar det bare noe minutten før den er ferdig. Ikke la den koke for lenge, den skal være “al dente’ som vil si at den skal ha litt tyggemotstand.

Pesto (nok til pasta & pesto for to)

* 1 basilikumplante

* 2 hvitløksfedd

* 1 ss ristede pinjekjerner

* Litt revet parmesan

* God olivenolje

* Litt salt og pepper

Knus hvitløk og basilikum i en morter og tilsett pinjekjernene, revet parmesan og litt olivenolje. Spe på med mer olivenolje om pestoen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Hvis du ikke har morter kan du lage pesto ved å kjøre alt i en blender/kjøkkenmaskin.

Bland pestoen inn i pastaen og riv litt parmesan over, Server med godt brød.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s