Hellstrøms hjemmekokklaug

Alle temaer, matopplevelser

Siden jeg desverre ikke ble med i hjemmekokklauget har jeg nå lagt ut alle mine blogginnlegg under de rette kategoriene her på min egen blogg!

Konkurransen er over og jeg vil bare si tusen takk til alle som har stemt, og på denne måten vært med på spre matglede til folket! 

Det har vært veldig spennende å delta, og jeg har fått mye inspirasjon og mange nye venner med samme lidenskap som meg.

Konkurransen er over, og av de 30 finalistene er det nå plukket ut seks vinnere. Konkurransen har hatt mer enn 400 deltagere, og i første omgang var det de 30 med mest stemmer som gikk til finalen. Som en av finalisten hadde jeg 10 dager der det skulle blogges, legges ut bilder på instagram og spre matglede via sosiale medier. Man kunne også fortsette å stemme på sine favoritter, men denne gangen var det ikke avstemmingen som avgjorde hvem som ble vinnerne, men Hellstrøm selv sammen med sine rådgivere. Veldig mange fulgte likevel spent med i konkurransen de 10 finaledagene, og stemte ivrig i vei på sine favoritter.

Jeg ble desverre ikke valgt ut til å bli med i dette hjemmekokklauget, noe mange har forstått siden jeg ikke var i Italia sammen med lauget. Jeg ble selvsagt litt skuffet siden jeg hadde lagt ned mye arbeid i dette, og trodde virkelig på dette. Desverre viste det seg at det ikke var så viktig å skrive i sosiale medier, blogge eller å skrive om mat. Det var heller ikke avgjørende å få mange stemmer. Jeg er ihvertfal veldig stolt over å få over 8000 stemmer de 10 finaledagene og dermed bli den som hadde 3 mest stemmer! Jeg har også mottat mange fine e-poster og tilbakemeldinger underveis og i tiden etter konkurransen. Dette bidrar selvsagt til at jeg bare blir enda mer inspirert i mitt ønske om å spre matglede til folket!

Jernia har fått mye pr og generert mye trafikk til sine nettsider ved å oppfordre oss til å få alle bekjente til å stemme. På denne måten har dette vært unik markedsføring av Jernia. Jeg håper at de seks vinnerne blir tatt godt vare på og at de får gjennomført sitt ønske om å spre matglede. Jeg gleder meg til å følge med på hjemmekokklauget og ønsker dem alle lykke til!

Her er bildet med resultater fra avstemningen som foregikk de 10 dagene.

  • Rekkefølgen finalistene er plassert på bildet er tilfeldig i forhold til antall stemmer og antall blogginlegg.
  • Tallet under antall stemmer for hver deltager er antall blogginnlegg deltageren har lagt ut under finalerunden.

 

 

 

 

Så hva lærte jeg av denne konkurransen?

– Jeg har fått mange nye bekjentskap med samme interesser, blitt inspirert,-  og jeg har lært meg å bruke instagram 😉 Siden min har derfor fått en egen instagram-feed på høyre side, slik som det var på Jernia-bloggen. Jeg har også “pusset opp” litt på siden og jobber stadig med forbedringer både på brukervennlighet og design.

 

Her kommer hele bloggen jeg lagde i finalerunden.Alle postene har jeg også lagt ut på vanlig måte og under riktig kategori. Her har jeg kopiert i helhet det jeg har skrevet på bloggen jeg fikk tildelt i disse 10 dagene. ADet starter enkelt med epler og avsluttes med pølsemaking og en herlig dessert med pære og hveteøl. Jeg hadde fokus på øl i matlaging, men også sesongens gode råvarer og matglede.

EPLER TIL FOLKET

11.10.2012

Det bugner av norske epler i butikkene nå, så jeg kjøpte med meg litt forskjellig. Klarer du å se forskjell på de fire variantene? Her kommer en liten beskrivelse av de fire sortene. Senere ikveld skal jeg lage noe godt av de fantastiske eplene!

Men først av alt, siden er blogginnlegg nr 1 –

Tusen takk for alle stemmene dere har gitt meg, nå blir det tøff konkurranse!

Det finnes nå ganske mange eplesorter i Norge. Åkerø og rød Gravenstein regnes som to av de gamle klassiske sortene, mens Discovery og Summerred regnes som nyere sorter. Nå har du altså fått svaret på hvilke epler jeg har kjøpt!

Gravenstein og Summerred er de to typene ved siden av Aroma som er mest brukt i matlagingen. Jeg har nå smakt litt på de ulike eplene for å skille dem fra hverandre, og det er stor forskjell både på smak, farge og konsistens.

Gravenstein

Dette eplet er veldig lett gjenkjennelig. Umiddelbart du har det i hånden kjennes skallet ganske “fett” ut, og det er et forholdsvis stort eple. Kjøttet er gult og saftig og egner seg svært godt i mat, juice eller å spises som det er! Gravenstein er opprinnelig dansk men har blitt dyrket i Norge i ca 200 år (først i Hardanger). Gravenstein har også god holdbarhet.

Discovery

saftig og syrlig med hvitt sprøtt kjøtt. Litt mer sitrontoner i smaken uten å være for syrlig. Et veldig godt eple å spise som det er men egner seg mindre til varmebehandling enn andre varianter. Derimot er det perfekt å ha i ulike salater!

Sumerred

Helt klart det syrligste av de fire eplene. Syrlig og frisk smak og med et gult fast fruktkjøtt. Sumerred kan fint varmebehandles og er svært allsidig.

Åkerø

For mange er dette favoritt-eplet, med sin milde og runde smak. Åkerø er opprinnelig fra Sverige og her til lands dyrkes det mest av det på østlandet. Fruktkjøttet er lys gult og fast. Egner seg godt som et spise-eple men taper smak ved lagring.

Ps! Eplene på bildet er i samme rekkefølge som beskrivelsen.

Jeg har også tenkt å lage noe godt av eplene, i kombinasjon med hjemmelaget øl. Dette kommer det oppskrift og bilder senere.

 

 

CHUTNEY AV EPLE OG HVETEØL

11.10.2012

Chutney forbindes ofte med indisk mat og lages tradisjonelt av frukt, krydder og eddik. Min versjon er laget av gode norske epler og hjemmelaget hveteøl. Bruk det hveteølet du liker, gjerne et hveteøl fra syd-Tyskland .

Denne eplechutneyen eller marmeladen om du vil, passer veldig godt til vilt, kylling, kalkun og svinekjøtt.

Eller så kan du gjøre som jeg gjør i kveld, nyte den med chevre fra Haukeli, sammen med et glass godt hveteøl. En kombinasjon som passer perfekt foran peisen en kald høstkveld! Et godt tips er å doble oppskriften og ha i fine glass.

Til et glass (ca 2 dl ferdig chutney) trenger du:

* 250 g eple – kuttet i små biter og kjernene fjernet

* 2 små sjalottløk – kuttes i små biter

* 90 gram sukker

* 2 dl hveteøl

* 5 gram ingefær (Dvs en liten bit!)

* 2 gram chili (eller ca 1/5 dels chili)

* 1/3 dels knust nellikkspiker

* en dæsj limesaft (saften fra 1/5 lime)

* en klype salt

Bland dette sammen i en kjele og la det koke uten lokk i ca 45 minutter. Her kan du la det koke kortere eller lengre avhengig av hvordan du vil at konsistensen skal være. Når du er fornøyd kan du fylle den på glass som du på forhånd har rengjort og hatt i stekeovnen for å drepe bakterier.

Chutneyen passer perfekt til kjøttretter eller til ost.

Hvis du vil lage chutney med eddik istedenfor kan du bytte ut hveteølet med ca 1 dl eplecidereddik eller annen eddik. Det er også godt å tilsette annen frukt som tørket mango, rosiner eller litt tamarind! Prøv deg frem og lag din blanding!

 

TØRKET EPLE
 

12.10.2012


Før jeg la meg igår kuttet jeg raskt noen epler i skiver. Etter en natts tørking har jeg herlig tørket eple i grøten om morgenen. Dette er kjempelett og krever omtrent ingenting, så lenge man har gode norske epler i hus.

                                  Dette er en veldig enkel måte å lage sunn og god snack som du kan spise som den er eller ha i grøten om morgenen. Siden eplene er klare når du står opp er dette også en fin måte å få i seg litt frukt om morgenen.

Skrell eplene og fjern kjernene. Kutt eplene i skiver og legg i en bolle med vann og sitron etterhvert som de er klare.

Fordel epleskivene jevnt i komfyren og sett den på 50 grader (bruk gjerne varmluft). Sett en sleiv eller lignende i døren for at komfyren skal holde seg åpen.

Neste morgen har du deilige tørkede epleskiver!

MATHALLEN I OSLO

12.10.2012

Endelig har mathallen offisielt åpnet! Riktignok har dørene vært på gløtt med en forsmakfestival og en ølfestival før selve åpningen. Jeg tok meg en liten kikkerunde for å se om den lever opp til forventningene. Jeg fikk også gode ideer og inspirasjon til hva jeg ville ha til middag idag!

Mathallen har adresse Maridalsveien 17, og ligger like ved Cubaparken langs Akerselven. Mathallen er en samling av gourmet og delikatessebutikker, spisesteder og muligheter for god drikke, god vin og et suverent utvalg av øl.

Idag ble mathallen offisielt åpnet klokken 12. Jeg tok en tur dit på ettermiddagen for å kikke litt. Det var svært livlig og det bugnet av matentusiaster der. mange fornøyde kunder satt og spiste og det var omtrent umulig å få sitteplass på noen av spisestedene. Jeg var innom Vulkan fisk, der jeg kjøpte helt fersk kongekrabbe. Jeg sto lenge og kikket på all den fantastiske sjømaten som lå i disken og på akvariet fylt opp med kråkeboller og kongekrabbe.

Etter en hyggelig sjømathandel ruslet jeg videre til Vulkan frukt og grønt for å ta plukke med meg mango, koriander og avokado. Her var det også kø som i alle de andre butikkene idag.

Jeg gleder meg over alle de fantastiske produktene fra norske småskalaprodusenter, importerte produkter av beste kvalitet, og kombinasjonen av gode råvarer og godt håndverk. Her finnes butikker med fantastiske oster, stappfulle kjøttdisker, pølser i alle varianter, fersk sjømat og en veldig fin kjøkkenutstyrsbutikk med gode produkter der du til og med kan levere inn knivene dine og få dem slipt! Å ramse opp eller beskrive alle inntrykkene man får av å være i mathallen er vanskelig å beskrive, mathallen må oppleves!

Åpningstider:

Tirsdag – onsdag: 10 – 19

Torsdag – fredag: 10 – 20

Lørdag: 10 – 18

Søndag: 12 – 17

Mandag: Stengt

Buss: 34 eller 54, holdeplass Møllerveien (3 min å gå)

Vil du ha oversikt over de ulike butikkene kan du gå til Mathallen sine hjemmesider: http://www.mathallenoslo.no

Siden jeg hadde det travelt ble det bare et veldig raskt denne gangen, neste besøk skal jeg ta meg litt bedre tid til.

SASHIMI AV SALMA-LAKS

12.10.2012

Sashimi av Salma er alltid en suksess. Jeg liker å variere med ulike sauser, og her får du oppskrift og fremgangsmåter på hvordan du kan variere sashimien.

Idag fikk jeg skikkelig lyst på sushi,så jeg kjøpte med meg Salma og kongekrabbe. Siden det er endel venting på at risen skal tempereres gjør jeg som jeg pleier, lager og spiser sashimi av salma underveis før jeg starter med å lage sushi.

Sashimi er en japansk rett som består av rå sjømat kuttet i tynne skiver eller strimler. Ofte serveres det syltede grønnsaker, wasabi og soyasaus som tilbehør. Råvarer fra noen sjødyr krever noe tilberedning på forhånd. Også tynne rå strimler av oksekjøtt kan inngå i sashimi. Mange blander sammen begrepene “sushi” og “sashimi”. Sushi er retter der ris med risvinseddikk iblandet. spiller en viktig rolle. Sashimi er derfor ikke sushi selv om du som regel også får kjøpt sashimi på steder som serverer sushi!

Sashimi egner seg svært godt som en forrett eller som snacks. Lag et eller flere fat med sashimi og sett på bordet når du får gjester. Det blir alltid suksess! Det går raskt, er enkelt og smaker fortreffelig. Dersom sashimien fordeles utover flere fat er det enkelt å smaksette sashimien på litt ulike måter. Når du først blander sammen en saus/marinade går det raskt å lage minst en variant til!

Det mest vanlige er kanskje å servere sashimi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Dette er selvfølgelig veldig godt men det er enkelt å lage andre varianter! Så lenge man bruker gode råvarer og det gjøres riktig er det utrolig enkelt og utrolig godt!

Noen småting er det greit å huske på:

1. Bruk Salma- laks til sashimi. Fordi den er av så høy kvalitet og kan trygt spiser rå.

2. Kutt salma- laksen i tynne skiver ved å skjære i et drag per skive

3. La det se delikat ut! husk at vi også “smaker med øynene”

Saus og smakstilsetning

Når det gjelder sauser og marinader er det et hav av muligheter. Her må man bruke fantasi, fornuft, smaksløker og gode råvarer! Det kan fint lages en vinagraitte å helle over men jeg foretrekker å bruke sauser der soyasaus spiller en stor rolle. Det finnes mange ulike sorter soyasauser, både salte og søte. Her kan det være greit å prøve seg frem og ha noen ulike varianter i kjøleskapet. Av smakstilsetninger egner ulike urter seg bra (koriander), gressløk, vårløk, sjalottløk, skall av sitrusfrukter, eple, mango, sesamfrø.. Her nevner jeg bare noe av det jeg liker å bruke, mulighetene er altså enorme! Dersom man vil toppe sashimien med småbiter av frukt som eple/pære er det lurt å presse litt lime over frukten rett etter den er kuttet i småbiter.

Syrlig chili og koriandersaus

Dette har vel blitt en “klasikker” siden jeg tror mange pleier å lage denne herlige sausen, og kalle det for ponzu-saus. Bland nypresset lime med soyasaus. Finhakk litt chili og grovhakk koriander. Bland alt sammen og legg sausen over sashimien. Topp med ristede sesamfrø eller litt vårløk.

Søt klementinsaus

Bland nypresset klementin med soyasaus. Topp med litt vårløk og små biter av eple. (press litt lime over eplebitene og rør sammen på forhånd). Siden dette går veldig raskt anbefaler jeg at du lager denne og server

Soya #1

Bland inn litt wasabi og risvinseddikk med soyasaus. Topp sashimien med ristede sesamfrø. Det er også godt med lime istedenfor risvinseddikk.

Ponzusaus (ekte ponzu)

Mirin (søt japansk vin) kokes lett opp med litt risvinseddikk, bonito flak og tang. Når dette så avkjøles siles den og yuzu-juice tilsettes. Dette er varer som fåes kjøpt på spesialbutikker og eksotiske butikker som a-food marked og japantorget. Noen bruker en blanding av appelsin, lime og grapefrukt som en erstatning for yuzu-juice.

Pepperrotkrem

pisk opp litt kremfløte og bland i litt rømme og litt honning. Riv pepperrot og bland inn. Press lime og bland inn. Legg pepperrotkremmen i små doser over sashimien. Bruk gjerne kakesprøyte eller kremsprøyte. Topp med små biter av eple eller mango og legg litt soyasaus ved siden av sashimien.

Olivenolje

Hell forsiktig litt olivenolje over sashimien, press litt sitron. kvern over litt salt og pepper og server med granateple til.

GARI – SYLTET INGEFÆR

13.10.2012

Slik lager du din egen syltede ingefær som er en perfekt følgesvenn til sushi.

GARI – SYLTET INGEFÆR

Slik lager du din egen syltede ingefær som er en perfekt følgesvenn til sushi.

Å lage sin egen syltede ingefær er en enkel og rask prosess. Og som det er med det meste er også dette utrolig mye bedre enn det som kjøpes ferdig på glass. Jeg har spist sushi på restauranter som har laget sin egen Gari (som det så fint heter på sushi-språket) og da har jeg blitt både overrasket og glad. Overrasket over hvor utrolig godt denne ingefæren smakte, og glad fordi jeg har fått en følelse av at restauranten virkelig tar sushi på alvor.

Det er mange ulike oppskrifter på syltet ingefær. Noen med sitronsaft, mens andre er uten. sukkermengder og eddik varier i innhold og det gjør også fremgangsmåtene. Denne oppskriften gir en god, crispy og fantastisk Gari!

Du trenger:

ca 250 gram fersk ingefær

6 dl vann

100 gram sukker

3 dl risvinseddik

saften fra 1/2 sitron

2 teskjeer salt

Slik gjør du det:

Skrell ingefæren og kutt den i tynne skiver. Dette gjøres enklest med en mandolin.

Kok opp vannet med saltet og legg i ingefæren. Ta deretter kjelen vekk fra platen og la ingefæren trekke til den har kjølt seg ned. Sil deretter av vannet.

Kok opp riseddiken, sukkerer og sitronsaften til sukkeret er helt oppløst.

Putt ingefæren på glass, og hell eddikblandingen over til glasset er helt fullt.

Ingefæren er klar til å spises etter tre timer, men blir ekstremt god etter å få stått en stund i kjøleskapet!

Selv om syltet ingefær er en viktig del av et sushimåltid kan den også brukes til så utrolig mye mer. Hvorfor ikke lage noen glass når man er igang, for å gi som gaver til gode venner!

Syltet ingefær passer utmerket til blant annet:

Sushi og sashimi

Tartar av rød fisk

Røykt laks

Jordbær og kremost

I salater

SUSHI MED KONGEKRABBE OG SALMA

13.10.2012

I går kveld ble det sashimi og sushi. Her kommer litt info og tips for å lykkes med sushien. Med så mye god sjømat vi har tilgang på er det mange muligheter. Jeg anbefaler å bruke sesongens råvarer og spørre i fiskedisken om sjømaten du vil ha kan brukes direkte rå, eller må fryses først.

Sushi betyr egentlig “sur ris” eller eddiktilsat ris, og ikke rå fisk slik som veldig mange tror. Faktisk kan man lage sushi av veldig mye annet enn sjømat, som for eksempel kjøtt og egg.

Det er noen veldig viktige ting å tenke på når man lager sushi:

– Risen. Dette er en egen rundkornet ris, og den fåes kjøpt som sushiris. Denne må an jobbe litt med for på perfekt. Dette kan du lese mer om etterhvert.

– Råvarer. Alt må, og skal er så ferskt som overhodet mulig.

– Presentasjon. I Japan “smaker” man også med øynene. Sushi skal se lekkert og innbydende ut.

– Tilbehør. Wasabi, soyasausen og syltet ingefær.i tillegg kan det også være godt med wakame (sjøgressalat) og andre syltede strimlete grønnsaker.

Ris

Hvor mye ris du trenger avhenger veldig av hvilke susshivaranter du skal lage. For nok mat til 2 personer holder det som regel med 400 dl (200 gram) ris.

Fremgangsmåten er for tilberedning i kasserolle eller dyp teflonstekepanne med lokk (en riskoker gir selvsagt også et supert resultat).

1. Skyll risen helt til vannet er blankt.

2. La risen ligge i vann en stund. La den gjerne ligge i vann i en time for best resultat.

3. Kok opp vann, litt mer vann enn du har ris (blandingsforhold 1:1,25). Tilsett risen og la den koke på sterk varme i to minutter. Skru ned varmen til middels og la stå i fem minuttet. Skru varmen helt ned på lavest og la risen stå slik i 15 minutter.

4. La risen hvile og bland salt og sukker med riseddik. Varm dette opp til sukkeret er helt oppløst. Ca 0,25 dl.

5. Når risen og eddiksblandingen er avkjølt litt, tilsett forsiktig litt og litt av eddiken i risen. Bland dette forsiktig inn i risen.

6. Risen er klar når den har kroppstemperatur.

Nb! Sett ALDRI risen i kjøleskapet for å kjøle seg ned. Den beste måten å la risen kjøle seg ned på er å ha den i en stor bolle av tre eller bambus.

Råvarer

Når man lager sushi kan det varieres veldig vi forhold til sesong. Jeg plukket med meg fantastisk kongekrabbe som akkurat hadde ankommet mathallen. Av denne lagde jeg både maki og sashimi. Jeg anbefaler da å bruke en av sausene jeg har laget oppskrift på i innlegget om sashimi. I tillegg til kongekrabbe kjøpte jeg også med meg Salma-laks. Denne laksen har veldig høy kvalitet og egner seg perfekt i et sushimåltid. Når det gjelder de andre ingrediensene er det viktig å være nøyaktig når man kjøper grønnsakene. Avokado bør være fin og riktig konsistens, det samme gjelder også med mango. Jeg brukerogså ofte koriander og sesamfrø, agurk og gulrot (gulrot gir en sprø og god kjerne i maki).

Tilbehør

Gari (syltet ingefær) og wasabi er viktig tilbehør til sushien. Gari kan du lage selv, det smaker mye bedre enn den du kjøper. Oppskriften la jeg ut i forrige innlegg. Wasabi er den grønne sterke pastaen eller kremen du har ved siden av og ofte blander inn i soyasausen. Denne er laget av pepperrot, sennepsfrø og mye annet, noen ganger også med litt hon wasabi (ekte wasabirot). Ekte wasabi får man kjøpt noen veldig få steder. Jeg har kjøpt det på Japantorget i Oslo. Men merk deg at restaurantene bruker aldri ekte wasabi, siden det er dyrt og har kort holdbarhet med de flyktige smakene. Soyasausen finnes det mange varianter av. Den mest vanlige er kikkoman soyasaus som er en god “allround” soyasaus. Tamari soyasaus er laget kun av soyabønner og er derfor kraftigere på smak. Den er i tillegg også glutenfri.
 

Når det gjelder presentasjon og teknikker for å lage de ulike sushivarantene er det bare å være kreativ og etterhvert blir man flinkere!

Ta kontakt og spør gjerne om du lurere på noe eller trenger tips eller hjelp!

Bruk da gjerme kommentarfeltet, twitter eller facebook.

ØLBRYGGING

14.10.2012


Idag brygger jeg på kjøkkenet. Hjemmebrygging blir stadig mer populært og mange har etterhvert funnet ut at man kan brygge fantastisk øl selv. Her kommer en liten beskrivelse på hvordan man brygger øl og litt tips for å komme igang.

Øl1Ølet jeg brygger idag er en porter, en mørkt og kraftig øl som passer godt på denne årstiden. Jeg brygger ofte sammen med to kompiser, og vi har kjøpt inn endel utstyr etterhvert siden hobbyen vår har eskalert. Idag brygger jeg alene og jeg legger ut bilder på instagram underveis.

Hvis du er nysgjerrig og vil prøve å brygge selv finnes det nå mye bra utstyrt og du trenger ikke å bruke en formue for å komme igang. Det finnes ulike nettbutikker og egne bryggebutikker. Helt nederst finner du lenker til bryggebutikker.

Man skiller mellom overgjæret øl (ale) og undergjæret øl (lager, pils). Undergjæret øl gjæres kjølig over lang tid, mens overgjæret øl gjæres kortere og ved høyere temperatur. Ved overgjæring legger gjæren seg på toppen av ølet og undergjæring synker gjæren til bunns. Mange mikrobryggerier og hjemmebryggere brygger overgjæret øl siden dette regnes som mer aromatisk og spennende enn undergjæret øl.

Når man brygger sitt eget øl er det noen ting man bør være spesielt påpasselig med. Renslighet er veldig viktig. Alt som skal i kontakt med ølet etter at det har kokt må være desinfisert. Man får kjøpt eget middel for dette som er enkelt å bruke. Det er også viktig å være nøyaktig med temperaturstyringen underveis.

Øl består av malt, humle, vann og gjær. Mange bruker også ulike krydre eller ulike smakstilsetninger i ølet sitt. Malt er korn som har blitt tørket og deretter fuktet slik at det har begynnt å spire på nytt, og deretter tørket igjen. I ølbrygging brukes som regel maltet bygg, men det brukes også andre konsorter som hvete og rug. Humle er en slyngplante, og det er blomstene fra hunnplanten som brukes i øl. Humle brukes både for å få bitterhet i øl og som aroma. I tillegg har humlen en konserverende effekt. Det finnes mange ulike humlesorter og ikke all humle kan brukes i øl. Gjæren som brukes i ølbrygging er ulike gjærsorter med ulike egenskaper og smaker.

Mesking

Det første steget i bryggingen kalles mesking. Her varmes knust malt og vann opp til en bestemt temperatur mellom 62 og 68 grader. Jo nærmere 68 grader jo søtere blir ølet, og hvis man mesker ved lavere temperatur nærmere 62 grader får man et tørrere og mer utgjøret øl. Når man mesker blir sivelsen i kornet omgjort til gjærbart sukker (maltose). For at enzymene skal omgjøre stivelsen til sukker må malten holde temperaturen i ca en time. For å være sikker på å få ut mest mulig sukker merkes det ofte litt lengre. Jeg mesker i 90 minutter.

Siling, uttrekning av vørterekstrakt

Etter å ha mesket heves temperaturen til 80 grader og man heller varmt vann fra meskekaret over mesken. Denne prosessen gjøres i en time. Har man tappekraner nederst er dette veldig enkelt. Da kan man tappe i en gryte og helle over, eller så kan man koble på en sirkulasjonspumpe.

Utvasking

Nå skal restene av sukker vaskes ut og komme med i ølet. Her tilsettes det endel vann som man heller over meskekaret slik at det renner ned i kokekaret. Utstyret jeg bruker har meskekaret oppi kokekaret. Da heises meskekaret opp og jeg heller enkelt vann som jeg har varmet opp til 80 grader over. Etter at det har rent av seg fjerner jeg meskekaret og er klar for koking.

Koking

Nå som vørterekstrakt er klar skal ølet kokes og humle skal tilsettes. Noe humle tilsettes i starten og får være med på hele kokeprosessen, mens noe tilsettes underveis. Humlen sm tilsettes først lager bitterhet i ølet og humlen som tilsettes etterhvert lager smak på ølet. Tenk på tebrygging! Har man teposen lenge i vannet blir det en bitter smak, mens har man teposen kortere blir teen mindre bitter. Vanligvis koker man i 60-90 minutter og man kan bruke mange ulike humlesorter i ett og samme øl.

Kjøling

For å kjøle ølet er det mest vanlig å bruke en kjølespiral som senkes ned i kokekaret. Denne kobles til en vannkran, og kaldt vann strømmer gjennom spiralen. Det er viktig å ha denne oppi helt i slutten av kokingen for at den skal bli desinfisert.

Tilstelninger av gjær

Når vørteren er avkjølt tappes den i gjæringsdunker av plast eller glass. Gjæren tilsettes og gjærlås settes på. Nå skal dette stå i ca to uker i riktig temperatur før ølet kan stikker om på flaske eller fat.

Omstikking og sekundærgjæring

Hvis ølet skal på flaske tilsetter man ca 5 gram sukker per liter for å få kullsyre. Tappes det på far kan man enten tilsette sukker eller tilsetter CO2 direkte til fatet. Når jeg tilsetter sukker pleier jeg å lage sukkerlake og helle i. Gjæren som brukes kan enten tilsettes som den er, eller man kan lage gjærstarter på forhånd. Når flaskene har stått i romtemeratur i to uker er det kullsyre i ølet. Nå kan ølet lagres kjølig og modnes, og etterhvert nytes!

Her får du kjøpt utstyr og råvarer!

http://www.olbrygging.no

http://www.bryggselv.no

http://www.vinogbar.no

http://www.nogne-o.com

 

BRØD TIL FROKOST OG TIL KVELDS

14.10.2012

Siden jeg etter en dag med ølbrygging sitter igjen med en stor mengde utvasket maltet bygg (mesk) passer det fint å bake brød med litt av de restene istedenfor å kaste alt. Her kommer oppskrift på brød man baker etter ølbrygging, eltefritt brød med og uten surdeig og en enkel grunnoppskrift på brød som er raske og enkle å lage!

ØLBRYGGERBRØD

* 4,5 dl vørter fra bryggingen

* 5 dl Utvasket malt (mask etter bryggingen)

*3 dl grovt rugmel

* 12 dl hvetemel

* 1/2 dl honning

* 50 gram gjær

* 1 ts salt

varm opp vørteren til 37 grader og rør ut gjæren i dette. Bland deretter inn honingen og etterhvert resten av ingrediensene. Kna deigen godt til den har fått en fin konsistens. La deigen heve til dobbel størrelse (ca 40 minutter). Form deigen til to brød og la de hveve under kjøkkenhåndkle i 30 minutter. Stek brødene midt i ovnen på 200 grader i 45 minutter. La brødet avkjøes på rist. Nyt brødet med smør, god ost og godt øl!

ØLBRYGGERKNEKKEBRØD

8 dl utvasket mesk

8 dl fint sammalt hvetemel

5 dl vann

1,5 dl vørter

1/2 ts salt

Dette var noe jeg kom på underveis i bryggingen og er første gang jeg lager. Jeg har aldri sett noe oppskrift eller hørt om andre som har laget dette. Siden jeg har fått spørsmål om disse knekkebrødene som jeg ble gaske fornøyd med la jeg den ut i ettertid på dette innlegget.

Smør jevnt utover på bakepapir på stekebrett.

Stek på 180 grader i 45-60 minutter avhengig av knekkebrødetsctykkelse. Server med ølchutney og et godt øl, gjerne porter!

GRUNNOPPSKRIFT FOR TRE BRØD

Det er ikke alltid man har tid og anledning til å bruke veldig lang tid på å bake brød. Her kommer derfor en grunnoppskrift på raske og enkle brød med tips til ulike variasjoner! Denne oppskriften holder til tre brød som bør stekes i former siden det er en ganske fuktig deig.

* 800 g siktet hvetemel

* 600 g sammalt hvete

* 300 g fin sammalt rug (kan erstattes med annet fint sammalt mel)

* 1 ts sukker

* 1 ss salt

* 12 dl lunket vann

* 1 dl olje (rapsolje eller evt olivenolje)

Gjær: 2 1/2 pakke tørrgjær (bland tørrgjæren med 1 dl vann og 1/4 ts sukker og la stå litt på et lunt sted til det har begynt å “skumme” litt. Hvis dette eikke skjer er gjæren ødelagt og du må gjøre på nytt med ny gjær)

Eventuelt kan du bruke fersk gjær eller surdeig. Jo lengre hevingstid jo mindre gjær!

Bland alt det tørre og tilsett det våte. Elt i kjøkkenmaskin en stund og la deigen heve til dobbel størrelse (ved bruk av mengde oppgitt tørrgjær tar dette under en time i tildekket bolle på lunt sted). Bak deretter ut de tre brødene og la etterheve i brødformene med et kjøkkenhåndkle over.

Stek brødene på nederste rille i komfyren på ca 200 grader. Etter ca 45 minutter er brødene ferdige. Dunk lett på brødene. De skal høres litt “hule” ut når de er ferdig stekt!

Kjøl brødene på rist og server nybakt brød med godt pålegg!

Grunnoppskriften kan fint varieres med mel av ulike varianter. Det bør brukes riktig mengde siktet hvetemel for at brødet skal heves bra. Istedenfor å bruke 600 g sammalt hvete kan det fint eksperimenteres ved å bytte ut en del av mengden med annet mel. Det samme gjelder med rugmelet. Et tips kan være å bytte ut 100- 150 g av mengden sammalt hvete med skikkelig grovt mel, kruskakli eller hele korn/frø som solsikkekjerner, gresskarkjerner, osv!

Tips: Oppskriften holder til tre brød, bland inn oliven i ett, soltørket tomat i ett og krydder i det tredje med urter! Revet gulrot er godt og gjør brødet ekstra saftig. Topp brødene med for eksempel linfrø, nøtter, gresskarkjerner, solsikkekjerner, osv.

ELTEFRITT GRYTEBRØD

Jeg skal ikke skryte på meg idèen om dette brødet, inspirasjon har jeg fått fra Andreas Viestad sin fine bok “Ekte mat”.

Måten jeg foretrekker å lage dette brødet på, er ved å bruke surdeig. Brødet kan også lages med vanlig gjær så jeg starter derfor med å forklare min fremgangsmåte og gjengir deretter Viestad sin ordinære oppskrift som kan lages med vanlig gjær om du vil.

Å bake brød i jerngryte er litt annerledes enn å bake i vanlige brødformer. Det som er den største forskjellen er at i jerngryten får du en helt fantastisk skorpe på brødet som du aldri vil komme i nærheten av ved tradisjonell baking i brødformer (men i en skikkelig bakerovn derimot…!) Grunnen til dette er kombinasjonen av den sterke direkte varmen og det fuktige miljøet som gjør at brødet hever seg slik det gjør. Siden man kan bruke en fuktig deig vil dette også resultere i et saftigere brød.

Forholdene mellom mel og vann bør være 100 til 80. det vil si at til 1 kg mel bør det være 8 dl vann. Ved mer vann blir det vanskelig siden det på et punkt ikke er nok mel til å bære vannet! På 1 kg mel er 20 gram salt perfekt.

Noe av det Viestad gjør klart i oppskriften sin er at smaken blir best med lite gjær fordi smakene da får tid til å utvikle seg. Det er da vanskelig å vite nøyaktig hvor lang tid det tar å heve deigen, siden dette påvirkes blandt annet av temperatur på kjøkken, temperatur på vannet, osv. Dette er noe som må læres og eksperimenteres med!

Metoden min for å lage grytestekt brød er noe som tar litt tid men til gjengjeld gir et veldig bra resultat! Denne deigen lages om kvelden og står i kjøleskapet og hever seg langsomt til neste dag. Først når arbeidsdagen er over setter jeg på komfyren, putter jerngryten i ovnen og tar deigen ut av kjøleskapet. Her følger fremgangsmåten!

Bland 800 gram hvetemel, 100 gram sammalt hvetemel, 100 gram sammalt spelt og 20 gram salt.

rør inn 8 dl lunket vann og 90-170 gram surdeig (du vet selv best hvor godt din surdeig hever! jeg bruker i underkant av 100 gram av min surdeig)

dekk bollen med plasfolie og la stå i romtemperatur i 10 minutter. Sett deigen i kjøleskap og la den stå helt til du kommer hjem fra jobb neste dag!

Ta deigen ut av kjøleskapet, skru komfyren på 220 grader og sett en stor jerngryte inn i ovnen.

Når deigen har bobler og er fint hevet, ta jerngryten ut av ovnen og strø litt mel i bunnen av gryten. Hell den våte deigen rett i gryten.

Skru ned temperaturen til 200 grader og sett gryten i ovnen på nederste rille og med lokk på i 20 minutter.

Når de 20 minuttene har gått fjerner du lokket og lar gryten stå i 60-75 minutter til brødet har fått en fin og gyllen farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig kan du stikke en lang pinne eller en tynn filiteringskniv i brødet og kjenne. Hvis den ikke er fuktig er brødet ferdig!

Vend gryten og la brødet avkjøle på rist. Det kan hende du må løsne forsiktig med kniv på sidene men det skal være ganske enkelt å få brødet ut av gryten.

Dette var altså min surdeigsversjon, her følger den ordinære oppskriften fra Andreas Viestad sin bok “ekte mat”:

ELTEFRITT GRYTEBRØD (Direkte utdrag fra “Ekte mat” av Viestad)

* 1 kg hvetemel, eller 900 gram hvetemel og 100 gram siktet rugmel

* 20 gram salt

* 8 dl lunket vann

* 10 gram gjær

* litt rugmel for å strø over og under brødet

Fremgangsmåte

Bland sammen mel og salt i en stor bolle. Hell over vann og rør godt med en sleiv til du har en løs og fuktig deig.

Bland vann og gjær og bland inn i deigen.

La stå og heve i 2 timers tid i romtemperatur, eller natten over i kjøleskap (har du deigen i kjøleskap må den få tid til å våkne ved å stå en stund i romtemperatur. Deigen skal ha hevet seg betydelig og ha fått en rekke store luftbobler.

Hvis du har tid, er det bra å slå opp deigen. Dette kan være litt vanskelig med en såpass løs deig, men hemmeligheten er å bruke store bevegelser og masse mel. Ha deigen tilbake i bollen eller i et klede dekket med mel.

Sett en tjukk jerngryte med lokk i stekeovnen. Gryten bør romme om lag 4 liter. Skru varmen på 220 grader.

Når deigen virker klar, godt hevet og med store luftbobler, tar du den varme gryten ut av ovnen (pass fingrene).

Strø gryten med mel – rugmel gir god smak. Strø hendene dine rikelig med mel. Velt den våte deigen ned i gryten.

Sett gryten i ovnen med lokk på og skru temperaturen ned til 200 grader. La steke i 30 minutter. Ta lokket av og stek videre i 15 minutter til toppen av brødet er gyllenbrunt. Stikk en lang pinne eller lang tynn kniv inn i brødet for å sjekke at det er ferdigstekt.

Velt brødet ut av gryten. Det kan hende du må skjære det løs langs kanten.

blåskjell

 

ØLDAMPET BLÅSKJELL

15.10.2012

Å dampe blåskjell går raskt og det er kjempegodt. Jeg dampet blåskjellene i Isaac fra italienske Baladin, et øl som passer perfekt til lett sjømat. Jeg er forsiktig med chilien for at ikke den skal bli for fremtredende i retten. Her er det de fine rene smakene som skal frem!

Ingredienser (holder til 2 personer)

* 1 kg blåskjell

* 2 dl øl (Baladin Isaac)

* 3 sjalottløk

* 2 hvitløksfedd

* 1 vårløk* 2 ss smør

* 1/4 chili

* 1 ts finhakket fersk timian

* 1 laubærblad

Start med å klargjøre blåskjellene. Som regel holder det å skylle dem. Hvis noen av skjellene er åpne gir du de et lite “kakk”. Hvis noen ikke lukker seg kastes disse. Finhakk alle grønnsakene.

Varm smøret i en stor stekepanne eller kjele og surr løken i noen minutter. Tilsett vårløk, hvitløk, chili, timian og laubærblad og la dette surre litt på middels/sterk varme. Pass på at det ikke blir brunt. Skru opp temperaturen og tilsett ølet. La dette frese litt før blåskjellene helles oppi. Ha lokk på og la det dampe i 5-6 minutter. Server straks.

Hell litt av kraften over skjellene. Det som er igjen av kraften kan du bruke som base for suppe elles saus til en annen rett.

Dersom noen av skjellene ikke har åpnet seg kastes disse. Server godt brød til (se oppskrifter i forrige innlegg) og nyt godt øl til, gjerne samme sorten som er brukt i retten.

* Baladin Isaac er et overgjæret øl av sorten Belgisk wit. Ølet er godt balansert og dufter tydelig av hvete og appelsin. Det fruktige ølet egner seg veldig bra til sjømat. Alkoholprosenten på dette italienske ølet er på 5% og det selges på Vinmonopolet.

 

 

KYLLING PÅ ØLBOKS

16.10.2012

Idag ble det kylling på ølboks til middag. Dette er en tøff rett som er rask og enkel å tilberede og det meste gjør seg selv mens maten står i ovnen.

Når man steker kylling på denne måten får man en svært saftig kylling siden ølet dampes og marineres inn i kyllingen. Som tilbehør passer det perfekt med rotgrønnsaker som kuttes i passe store biter for å sette det ekstra røffe og rustikke preget på retten. Vær gjerne kreativ og legg maten ut på en stor trefjøl og la folk forsyne seg selv.

Ingredienser for kyllingen

1 kylling

1 boks øl (bayer eller brown ale egner seg fint)

Rapsolje eller annen olje

Salt

Pepper

Litt friske eller tørkede urter

Ingredienser for grønnsakene

5-6 ringerikspoter eller andre små poteter

2 sjalottløk

6 hvitløksfedd

4 gulrøtter

1 fennikel

1/2 selerirot

1 pastinakk

Herbs de provence (provencekrydder er en blanding av ulike urter)

Ingredienser for salat og vinagraitte

Litt salat – feld og radicchio er godt og i tillegg veldig dekorativ

Olivenolje

Eddik (gjerne hvit balsamico, men mye annen god eddik egner seg godt)

Salt

Pepper

1/2 ts knust fersk timian

Ristede gresskarkjerner

Tilberedning av kyllingen

Åpne en ølboks (gjerne bayer eller brown ale) og hell nesten halvparten i et glass. Putt to hvitløksfedd i ølboksen og tre kyllingen nedpå. Nyt ølen i glasset mens du fortsetter. Pensle kyllingen med olivenolje, salt, pepper og gjerne urter som basilikum og timian. Sett kyllingen på et brett eller i en liten ildfast form i stekeovnen og pass på at den står stødig. Stek kyllingen i ca 1 time (dette kommer litt an på størrelsen på kyllingen men tar utgangspunkt i en vekt på litt mer enn 1 kg) eller til kjernetemperaturen har nådd 68 grader. Bruker du steketermometer stikker dette midt inn i den tykkelse delen på bryststykket.

Tilberedning av grønnsakene

Kutt alle grønnsakene i passe store biter for et rustikk preg. Kutt potetene i fire og prøv å la de andre grønnsakene bli omtrent på samme størrelse for at de skal bli likt stekt. Ha alle grønnsakene i ildfast form og hell over litt provencekrydder og olivenolje og bland godt. Når kyllingen har stekt i 30 minutter setter du grønnsakene inn i ovnen. Dersom kyllingen er ferdig litt før grønnsakene gjør ikke dette så mye siden kyllingen godt kan få noen minutters hvile før den kuttes opp.

Tilberedning av Salat og vinagraitte

Bruk en frisk fin salat,en blanding av feld og radicchio passer veldig fint, ellers den salaten du vil og liker. Fransk vinagraitte består av olje, eddik, salt og pepper. Dette blandes sammen og smaker til. I tillegg har jeg tilsatt litt finhakket timian. Mange tilsetter også litt dijon sennep. Dette er også veldig godt. Her kan du prøve deg litt frem og lage din egen blanding.

For å gjøre de hele litt røft og uhøytidlig kan du servere det på en litt utradisjonell måte. Kutt opp kyllingen og server det hele fra en trefjøl der folk forsyner seg selv. Drikk gjerne bayer eller brown ale til denne retten. Et annet spennende øl som anbefales er saison fra nøgne ø eller St Feuillien!

 

ENTRECOTE AV HJORT MED GODE VENNER

17.10.2012

Hjort er for meg en typisk høstrett, og siden vi akkurat har fått kjøpt oss en halv hjort var det nå på høy tid å stifte nærmere bekjentskap med den. Men noe av det viktigste med god mat er også gleden ved måltidet. Å dele det gode måltidet med sine beste venner er den beste måten å nyte et godt måltid på. Det ble i dag entrecoten som fikk langtidsstekes i ovnen. Den ble servert med stekt kantarell, en rotpure og et nytt påfunn, druer kokt i vermuth. Den kraftige sausen av Porter var også noe jeg eksperimenterte med idag og resultatet kan du lese mer om senere!

Siden vi fremdeles har besøk, prøver jeg å multi-taske litt. Jeg skriver litt og jeg prøver å være sammen med mine venner.

Derfor legger jeg ut oppskriften og fremgangsmåten på dagens middag etterhvert, enten ikveld eller i løpet at morgendagen. I mellomtiden legger jeg også opp noen stemningsbilder på Instagram.

Ps! la du merke til at vi drikker rødvin? Denne gangen kommer det faktisk både øl og vintips til retten!

 

HJORT MED STEKT KANTARELL OG PORTERSAUS

18.10.2012

God mat nytes best med gode venner. Her kommer det litt mer om gårdsdagens hjortemiddag!

Jeg valgte å bruke entrecoten fra hjorten igår, og denne langtidsstekte jeg i komfyren ved svak varme. Først brunet jeg den i litt smør i en stor stekepanne. Deretter gnidde jeg den inn med litt knust pepper og en knust nellikspiker før den fikk ligge å godgjøre seg i ovnen. Jeg ville ikke steke kjøttet for mye, så jeg tok det ut da det hadde en kjernetemperatur på 58 grader. Det letteste er å bruke et steketermometer midt inn i den tykkeste delen på kjøttet, for å se når det er ferdig. Kjøttet er rødt ved 55-60 grader, rosa ved 60-65 grader og grått ved 70 grader. Husk å la kjøttet å hvile seg i 15-20 minutter etter stekingen før det skjæres opp.

Som tilbehør til hjorten lagde jeg en enkel rotpure av sellerirot og persillerot, og stekte kantareller. Jeg hadde en kraftig kremet saus av porter som passer fint det magre kjøttet. På tallerkenen var det også stekt sjalottløk og druer kokt inn med vin, vårløk og timian.

Porteren jeg brukte i sausen er en skikkelig kraftig Porter fra Midtfyns Bryghus, X-Porter. Denne alkoholsterke (8%) Porteren har mange gode aromaer som jeg ønsker å tilføre retten. Du kan selvfølgelig bruke annen Porter eller kraftig øl du har tilgjengelig om du ikke får fatt i akkurat denne.

Når det gjelder passende drikke til maten vil jeg anbefale et litt fyldig øl med litt mørk brent malt. Norsk bokkøl eller belgisk brune er gode alternativer. Velger du vin slik som vi gjorde passer det også godt med noe litt kraftig. Valget vårt ble Damilano Barbera D`alba fra 2009.

Rotpure av sellerirot og persillerot

*300 g sellerirot

*100 g persillerot

*50 g usaltet smør

*litt salt

Skrell og skjær røttene i biter og kok møre i litt vann og halvparten av smøret. Kjør glatt med stavmikser. Smak til med salt og litt mer smør og hold varm.

Kremet Portersaus

*4 dl kjøttkraft

*3 dl Porter

*2 ss sukker

* 3 ss appelsin

*1 ts honning

*3-4 sjalottløk

*1/2 hvitløksfedd

* 2 dl kremfløte

* 1 ts hakket bladpersille

* en kvast timian

*1 ss smør

varm opp smøret og tilsett all den finhakkede sjalottløken. Surr dette noen minutter, og tilsett deretter 2 ss sukker og 4 dl kjøttkraft. La dette koke litt og tilsett deretter 1 ts honning og 3 dl Porter og en kvast timian. La dette reduseres ned til halvparten. Ta av platen og sil slik at du får en jevn saus. Ha sausen tilbake på platen og tilsett ca 2 dl lettpisket kremfløte, litt om gangen. Smak til med salt, pepper og litt finhakket persille underveis.

Druer i vin

* Røde stenfrie druer

* 2 dl tørr vermut, gjerne noilly prat

*1-2 vårløk

*1 kvast timian

*1 ts sukker

Ta en håndfull røde stenfrie druer og del hver drue i to. Finhakk vårløken og ha alt i en liten gryte. Tilsett timian og sukker og la dette småkoke i vinen en liten stund før du skrur ned temperaturen og lar det trekke i 10 minutter.

Kantareller og løk

Når du steker sopp må du passe på å ikke ha for mye i pannen, da blir de kokt og ikke stekt. For å få sprø og god sopp kan soppen stekes i to omganger. Først i litt olje, og deretter i litt smør. krydre med litt salt og pepper under stekingen.

Løken stekes for seg selv i en liten stekepanne med smør og litt sukker.

Nyt med gode venner!

 

MATGLEDEN SKAL UT TIL FOLKET

19.10.2012

Under denne konkurransen har jeg fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger på e-post, telefon og via sosiale medier. Jeg har fått alle slags typer spørsmål om mat og drikke, og disse har jeg besvart etter beste evne. (Når det gjelder ølbryggerknekkebrødet som jeg først kun la ut bilde av, har jeg fått så mange etterlysninger av oppskrifte at du nå finner dette ved å bla tilbake til mitt innlegg om brød. Jeg har også lagt ut flere ølbryggebilder ettersom flere også har etterlyst dette.)

 

Først må jeg få benytte anledningen til å takke alle som har stemt på meg og kommet med hyggelige tilbakemeldinger. Responsen har vært overveldende.

Tusen takk til naboene mine i Søylegården, Oslos hyggeligste borettslag! Dere har vist et kjempeengasjement og bidratt med både stemmer og fine tilbakemeldinger. Venner og familie har stått på og reklamert som bare det, både på facebook og i andre sosiale medier. Enkelte har til og med engasjert hele arbeidsplassen sin til å følge med på konkurransen. Tusen takk – dere er fantastiske! Og min kjære Marte, uten deg ville jeg aldri hatt en slik glede over å lage mat. Du kommer med gode ideer og forslag, og du er min største kritiker. Dette setter jeg enormt stor pris på.

MEN, det jeg takker dere for er ikke først og fremst at dere stemmer på meg. Det jeg takker dere for er at dere engasjerer dere og bidrar med å spre matglede til det norske folk! Det håper jeg at dere fortsetter med også etter at denne konkurransen er over. Det skal jeg også gjøre, uansett utfall.

Tiden denne konkurransen har pågått har vært spennende. Jeg har diskutert mat og matglede slik jeg pleier på Twitter og Facebook, og jeg har begynt å bruke instagram. Hver dag har jeg skrevet litt om maten jeg har laget og kun brukt mine egne oppskrifter.

Flere av oss deltagere har backet hverandre opp og kommet med tilbakemeldinger på arbeidet som vi har lagt ned i blogginnleggene våre. Selv om vi er deltagere i en konkurranse er vi alle lidenskapelig opptatt av å skape matglede. Det har derfor vært naturlig å dele ut skryt og heie på hverandre. Det å bli insiprert av hverandre har vært en svært hyggelig side av denne konkurransen.

Jeg ønsker alle finalistene lykke til nå som det bare er noen dager igjen av konkurransen!

I morgen skal jeg ut til folket for å spre matglede. Da blir jeg stående hele dagen med å lage ulike småretter av forskjellige typer ost, og jeg vil gjøre mitt beste for å komme med gode tips og inspirasjon. Kanskje vi sees..?!

Mitt neste blogginnlegg vil handle om hvor jeg henter inspirasjon fra og jeg vil legge ut en enkel oppskrift på en rett som for 10 år siden virkelig satte fart på min matinterresse. Den skal jeg begynne å lage nå, så derfor kommer det neste innlegget først om noen timer!

 

DRØMMEN OM ITALIA, INSPIRASJON OG EN GOD DOSE MED PASTA OG PESTO

19.10.2012

Siden første oppdrag for de heldige seks som blir hjemmekokklauget foregår i Italia, må jeg fortelle en liten historie om hvordan min matinteresse egentlig startet. Nederst i dette innlegget er også oppskrift og fremgangsmåte på dagens kveldsmat, pasta og pesto.

For 11 år siden jeg traff jeg min kjære samboer da hun studerte italiensk i Bergen. Jeg ble ofte invitert med på diverse sosiale sammenkomster og ett av høydepunktene var de gangene Arne, en av Martes studiekamerater, inviterte venner hjem på italiensk film og pasta. Arne hadde ofte brukt sine siste penger på vin som han villig spanderte på gjestene sine. På bordet hadde han en stor kjele med fersk hjemmelaget pasta, grov og god hjemmelaget pesto, og litt parmesan som vi kunne rive over. Mens Roberto Benigni underholdt oss på skjermen var det egentlig pastaen som var det største høydepunktet. Hver gang var det samme prosedyre med pasta, pesto, italiensk film og vin. Det tok ikke lang tid før jeg også fikk min egen pastamaskin. I starten var den ekstremt mye i bruk, og jeg tok den med meg hvis jeg skulle på hytteturer eller andre steder der det var en sjanse for at jeg ble spurt om jeg kunne lage mat. I studentleiligheten ble tørkestativet fra Ikea bruktt flittig til opphenge av fersk pasta. På mange måter var det pastamaskinen som tente min matinterresse for alvor.

En sommer dro vi til Italia uten noe særlig mål og mening. Vi tok toget sørover fra Roma, men siden det var midt i den italienske fellesferien var det stort sett umulig å finne sted å overnatte. Vi endte helt tilfeldig opp i en liten landsby som heter Fiumicello. Her var det ingen andre turister enn oss, og ingen som snakket engelsk. Vi satte oss ned på den lokale baren og bestilte hver vår drink. Vi ble overrasket da bartenderen, som var den eneste i lokalet utenom oss bare forsvant fra stedet. Vi kikket oss rundt mens vi lurte på hva som skjedde. På veggene hang det diplomer fra ulike storbyer i hele verden med ulike utmerkelser fra bartenderkonkurranser. Vi kikket ut vinduet og der så vi den eldre herren som drev baren stå og plukke frukter, urter og grønnsaker fra hagen utenfor! Etter en liten stund kom han inn med en skål oliven til oss. Dette smakte veldig mye bedre enn all oliven jeg hadde smakt tidligere. Vi skjønte raskt at drinkene han lagde besto av nyplukket frukt og urter fra egen hage og at dette var en kar som virkelig var nøyaktig med råvarene sine og hadde en enorm interesse for mat og gode smaker.

Jeg har siden jeg var liten alltid bidratt med matlaging og jeg hadde som guttunge en stor plan om å ha mitt eget bakeri på loftet hjemme hos mine foreldre. Etterhvert må jeg ha slått dette fra meg. Som 18 åring lagde jeg mitt eget øl (den gang av maltekstrakt). Ølet ble egentlig ikke så aller verst, men det skulle altså gå 12 år før jeg skulle brygge igjen. Denne gangen kun med ekte råvarer der vi personlig til og med knuser malten i maltmølle før vi starter med bryggingen.

Jeg husker at jeg allltid fikk være med på kjøkkenet hos besteforeldrene mine. Både min mormor og min farmor var gode husmødre som virkelig kunne lage god mat. Hos mormor satt vi og lagde rare kakefigurer og hun lot oss alltid få

leke med maten, i forhold til det å få være kreative og prøve nye oppskrifter. Hun var samtidig veldig opptatt av at ting skulle være gøy! Mormor var likevel forholdsvis tradisjonell på matfronten. Hun tryllet frem de mest velsmakende kaker (vi synes det var kjempegøy å lage krumkaker med henne) og hun lagde en fantastisk suppe der havregryn var hovedingrediensen. Det var mormor som lærte meg å spise smalahove, råmelkspudding og saueføtter! (dvs, saueføttene har jeg aldri helt forstått meg på). Mormor lagde også en hønsegryte som består hovedsaklig av høns kokt i kulturmelk. Denne retten høres kanskje merkelig ut men har hatt en stor betydning for min matinteresse. At noe så rart kunne bli så godt! En av de største forbildene jeg har har hatt var morfar. Han hadde sitt eget drivhus der han hadde vindruer. Han fortalte meg om hvor de lange røttene på de gamle rankene strakk seg under hagen, og han lagde sin egen vin av druene sine. Han var svært nøyaktig, og til og med på sykehuset før han døde presiserte han for min mor hvordan vinen som var på gang måtte behandles for å bli riktig. Morfar var gartnerinstruktør og hadde mye rart i hagen sin. Her vokste det plommetrær med ulike plommesorter på, og han hadde mange rare frukttrær der det vokste ulik frukt på ettt og samme tre. Hver sommer plukket vi verdens beste jordbær og til jul var det morfar som hadde laget pinnekjøttet. Det var alltid rart og fascinerende å se hele dyr henge i kjelleren hans.

Marte, min samboer kommer fra gård. Jeg har vært så heldig å fått henge chorizopølser og diverse kjøtt i stabburet, og vi har bakt mye brød og pizzaer i den gamle bakerovnen på gården. På gården er det stor matinteresse. Martes mor har gått husmorskolen og har blant annet jobbet som heimkunnskapslærer, mens mormoren på 94 fremdeles er en svært aktiv på kjøkkenet og bidrar alltid når vi bruker bakerovnen. Mormoren liker å lage maten på tradisjonelt vis og hver formiddag på julaften og nyttårsaften inviterer hun barn, barnebarn og oldebarn med følge på mølje (ikke fiskemølje, men mølje basert på ribbefett og møljebrød) og kålsuppe. Til dette måltidet nytes svigerfars hjemmelagde tomtebrygg.

I dag har jeg min egen matblogg og nettbutikk med kjøkkenutstyr. Jeg får oppleve mye spennende og har hatt mange fine matopplevelser. Jeg elsker å få mulighet til å spre matglede og forhåpentligvis kunne inspirere andre på samme måte som andre har inspirert meg.

Pasta og pesto

Fersk hjemelaget pasta er fantastisk og du trenger ikke mye tilbehør i det hele tatt. Jeg elsker å spise den med kun pesto og litt revet parmesan eller med parmaskinke, en god olivenolje og litt maldonsalt. For å lage pasta er det en stor fordel å ha en pastamaskin, men du kan også rulle den ut for hånd. Jeg bruker en maskin som heter “Atlas marcato” og den har fungert utmerket i 10 år. Denne maskinen kan man også kjøpe ekstrautstyr til. For å bruke den på et trangt kjøkken kjøpte jeg også senere en motor til den. Den leveres med sveiv som også fungerer fint, men da trenger du litt mer plass når du lager pasta. Pestoen lages best med en morter ved å knuse ingrediensene inn i hverandre. Har du ikke morter, kan du bruke kjøkkenmaskin/blender. Pesto er veldig allsidig og kan brukes til svært mye.

Ingredienser for 500 g tagliatelle

* 500 g durumhvetemel

* 5 egg

* 1/ ts salt

Bland mel og salt og hell blandingen på kjøkkenbenken eller i en stor bolle. Lag en fordypning i midten og ha eggene i her, ett om gangen. Bruk en gaffel og rør eggene gradvis inn i melet. Vær forsiktig så ikke veggene av mel blir ødelagt og eggene renner ut. Fortsett til alt melet er arbeidet inn. Når deigen blir for tykk til å blandes med gaffel brukes hendene til å forme den til en ball. Elt deigen ved å dytte den ned- og fremover med håndflatene. Brett den dobbelt, vend og gjenta prosessen. Elt i ca 10 minutter til deigen er glatt. La deigen få hvile i 15-20 minutter.

Hvis du vil rulle pastaen ut for hånd drysser du mel på arbeidsbenken og kjevler utover fra midten. Når deigen er ca 6 mm tykk rulles den over kjevlen. Strekk i teigen forsiktig mens den rulles ut. Gjenta denne prosessen til deigen er transparent.

Ved bruk av maskin deles deigen først opp i 4-5 deler på samme størrelse. Trykk deigen flat for hånd og kjør gjennom det bredeste sporet på maskinen. Kjør deigen seks ganger på det bredeste sporet før du stiller den til neste hakk der du kjører den en gang gjennom valsene. Fortsett til all pastaen har gått gjennom på det smaleste sporet eller så kan du kan avslutte litt før for å få en litt tykkere pasta.

Heng pastaen til tørk eller legg den på et rent kjøkkenhåndkle for å hvile litt. Når du koker pastaen tar det bare noe minutten før den er ferdig. Ikke la den koke for lenge, den skal være “al dente’ som vil si at den skal ha litt tyggemotstand.

Pesto (nok til pasta & pesto for to)

* 1 bailikumplante

* 2 hvitløksfedd

* 1 ss ristede pinjekjerner

* Litt revet parmesan

* God olivenolje

* Litt salt og pepper

Knus hvitløk og basilikum i en morter og tilsett pinjekjernene, revet parmesan og litt olivenolje. Spe på med mer olivenolje om pestoen blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Hvis du ikke har morter kan du lage pesto ved å kjøre alt i en blender/kjøkkenmaskin.

Bland pestoen inn i pastaen og riv litt parmesan over, Server med godt brød.

OST OG ØL

20.10.2012

Idag har jeg vært ute blant folket og spredd matglede! Jeg har i nesten hele dag jobbet med å demonstrere ost og la folk få smake på ulike oster. Jeg har hatt mange hyggelige samtaler og jeg har virkelig kost meg. Bildene viser noe av det jeg har gjort idag. Etter en slik dag er det på tide å anbefale kombinasjonen øl og ost. Ved riktig kombinasjon kan du få deg en veldig fin opplevelse.

Øl og ost er lettere å kombinere enn ost og vin siden du med øl ikke trenger å tenke på tanninene på samme måte slik som med vin. Med vin kan tannin og syre maskere ostesmakene, og det skjer ikke på samme måte med øl. Det man derimot bør tenke på, er å være forsiktig med kombinasjonen av valnøtter og øl. Siden valnøtt er veldig bittert bør det holdes unna bitre øl og skarpe oster.

Man kan tenke litt på at jo sterkere eller mer smaksrik ost, jo mørkere og fyldigere øl. Det er ikke noen faste regler på hva som passer, men her kommer noen enkle tips til noen ølsorter som passer godt sammen med ost.

* Milde oster

Faste oster som Norvegia, Jarlsberg (både vanlig og vellagret), Port salut, ridder og gouda passer fint med pils, lys ale, lyst hveteøl (evt også saison, bitter og bayer). Bløte oster som mascarpone og kremoster passer godt med de samme øltypene. Er ostene veldig salte er det et bra valg med sødmefylt øl som for eksempel weissbier.

* Modne oster som Brie, camenbert og kittmodnete oster passer veldig godt med IPA eller en smaksrik pale ale.Et annet godt alternativ er lyse belgiske trappistøl, bitter eller mørk lager.

* Chevre og hvit geitost passer utmerket med hveteøl som weissbier og wit, belgisk trippel og saison. Et annet godt alternativ er IPA.

  • Blåmuggoster er godt sammen med mye sødme. Jo sterkere osten er jo kraftigere øl. Porter og stout fungerer veldig fint til Roquefort og gorgonzola. Andre ølsorter som passer godt er bokkøl og mørk lager. Det fungerer også fint med en IPA eller en Barley wine.

VARM HØSTTODDY MED HVETEØL


21.10.2012


Idag er siste dagen av denne konkurransen, så jeg tenkte å avslutte med noe søtt! Jeg lager en dessert som tar noen timer før den er klar, og en av ingrediensene er øl. Jeg brukte 3 dl hjemmelaget hveteøl og fant ut at jeg kunne lage noe raskt og godt med resten fra 0,5 litersflasken. Dette er en god høsttoddy, perfekt å nyte foran peisen en søndag formiddag!

Denne oppskriften passer til to små kopper.

* 2 dl hveteøl (weissbier med høy andel hvetemalt)

* 2 dl epelejuice

* saften fra 1/2 lime

* 1 ss brunt sukker (demerarasukker)

* 1 hel nellikkspiker

* en liten bit av en kanelstang

* litt revet appelsinskall

* litt chili (1/6 ts)

Bland sammen og kok opp. Sil av og server straks!

Å LAGE SINE EGNE PØLSER

21.10.2012

I dag har jeg laget en del pølser, siden søndag er en fin dag til å forberede mat til uken som kommer. I morgen blir det ihvertfall middag fra dagens produksjon. Jeg har laget herlige pølser med lam og koriander og spicy svinepølser. Til kvelds blir det stekte pølser med et glass hjemmebrygget øl, Indian pale ale. Gode pølser og IPA er en veldig fin kombinasjon.

Her kommer mine pølseoppskrifter og fremgangsmåte. Jeg bruker en KitchenAid med kvern og pølsehorn.

Tarmer fåes i ulike varianter. Tarmer kan kjøpes på kjøtt- og slakterbutikker eller bestilles på internett. Selv liker jeg å kjøpe tarm på den lokale slakteren, Strøm-Larsen. Der har de peiling på kjøtt og med eget pølsemakeri er de ansatte veldig behjelpelige om man har noen pølse-spørsmål. Tarm fåes kjøpt ferdig skylt slik at du ikke trenger å vaske dem selv. Tarmen bør legges i vann minst en time før den skal brukes. Legg dem gjerne i vann med en gang.

Fåretarm (20-22mm, men fåes også i 26-28mm) er den tynneste tarmen. Denne brukes til wienerpølser og til tynne grillpølser. Jeg bruker nesten bare denne siden jeg synes konsistensen er bedre enn på de andre tarmene. Jeg bruker derfor fåretarmer også til grillpølser. Fåretarmen må man være litt mer forsiktig med siden de sprekker fortere enn andre tarmer. Man må heller ikke ha for høy varme ved grilling og steking siden de sprekker ved for høy temperatur. Likevel er det ikke spesielt vanskeligere å bruke disse tarmene i forhold til de andre og resultatet kan bli veldig bra!

Svinetarm 28-30 mm. Brukes til bratwurst.

Kroktarm 37-40 mm. Av storfe. Brukes til medister og kjøttpølse. Skaper den krumme pølseformen.

Storfetarm 115-125 mm. Brukes til spekepølser.

Kjøtt av svin, lam og storfe egner seg godt som pølse (jeg kjøper mest svin og lam). I tillegg trengs endel fett eller spekk. Det beste er å kjøpe kjøtt med en fettprosent på rundt 20, da slipper men å tilsette ekstra spekk. Dette kan du spørre om der du kjøper kjøttet eller gi beskjed om at kjøttet skal brukes til å lage pølser. Kjøttet kan du få ferdig kvernet eller du kan kverne det selv. Jeg kverner alltid kjøttet selv siden jeg da vet selv hvor grovt det blir. I tillegg er jo dette en stor del av hele prosessen som jeg ikke vil gå glipp av. Kjøttet males to ganger i kvernen for å få best resultat!

Spicy svinepølser – Denne chorizo-oppskriften egner seg godt til å lage små “snack-pølser” som kan grilles eller stekes med en gang.

3 kg svinekjøtt med ca 20 prosent fett (evt svinekjøtt og 30 prosent fett)

100 g finmalt bacon

4 ss salt

2 ss sukker

1 liten chilli (uten frø og innmat, finhakkes helt)

2 fedd hvitløk (knust)

1-2 ss chillipulver

1 ts pepper

5 ss paprikapulver

4 meter fåretarm (eller 3 m tarm fra svin eller middels storfetarm om du ønsker tykkere pølser)

litt vann (maks 1 dl)

(Dersom du vil speke disse pølsene bør det tilsettes 0,5 ts nitrittsalt for å unngå bakterier Les mer om nitrittsalt helt nederst i artikkelen. Det er også viktig å ha mye fett og stikke hull på eventuelle luftbobler. Etter at pølsene har hengt i 5-6 uker er de middels harde. Etter 8 uker er de ferdig speket. Faste og trenger ikke videre tilberedning.)

Fremgangsmåte – for alle pølseoppskrifter

Mal alt kjøttet to ganger (kjøttet må kuttes i mindre biter før de males, kvernen får problemer med voldsomme kjøttmengder på en gang).

Bland inn alt saltet og kna og jobb med deigen til den har blitt en seig masse. Bland deretter inn litt vann etter behov. Så er det krydderet som tilsettes og blandes inn. Stek en liten bit for å sjekke smaken. Smak eventuelt til med krydder (litt pepper, chili og hvitløk).

Fjern knivblader fra kvern og fest pølsehornet på. Om det er flere størrelser passer det minste pølsehornet fint til fåretarm og de større til svin eller storfe. Tre hele tarmen på pølsehornet, pass på at det ikke er luft i enden. Knyt en knute i enden og start stappingen! Nå er det mest praktisk om man er to som samarbeider. En person stapper og den andre tar imot pølsen! (det går greit alene også men det er ikke like sosialt!). Snurr rundt ved jevne mellomrom slik at det dannes pølser med noenlunde lik størrelse. Pass på å ikke snurre for hardt og mye slik at pølsene sprekker. Ved fåretarm er det en fordel å klemme forsiktig der på stedene du skal snurre for at ikke tarmen skal sprekke (spesielt hvis pølsene er veldig fast). Klipp og knyt pølsene når tarmen er fylt eller heng dem opp slik at du kan skille dem senere.

Nyt dine enestående pølser med godt drikke og med gode venner!

Generell pølseoppskrift , 3-4 meter med pølse

3 kg kjøtt derav 1/3 svin, 1/3 storfe 1/3 fett (eventuelt 20-30% fett og resten kjøtt)

1 dl vann

3 ss salt

2 ss sukker

3 ts pepper

2 ts malt koriander

1 ts malte korianderfrø

1-2 hvitløksfedd knust

3-4 meter tarm av svin eller lam

En litt tøffere variant er å marinere deigen i et mørkt øl. Vannet brukes da ikke i oppskriften. En annen og litt funky variant er å tilsette litt knust ingefær.

Lam og korianderpølse, 3-4 meter pølse

3 kg lammekjøtt med 18-20% fett

3 ss salt

2 ss sukker

1 ts pepper

2-4 hvitløksfedd knust

1 dl vann

En håndfull frisk koriander finhakket

Tilpass og smak. Tilsett gjerne litt chili og knuste korianderfrø.

Fakta om nitrittsalt – Fåes kjøpt hos lokale pølsemakere.

Nitritt hindrer fremveksten av botulismebakterier og for å gi kjøttet rødlig farge. De fleste kokte kjøttpålegg og alt bearbeidet kjøtt som fåes kjøpt er tilsatt nitrittsalt. Alt av røkte pølser, spekeskinker og bacon er stort sett tilsatt nitritt.

Nitrosaminer er kreftfremkallende og utvikles ved temperaturer OVER 177 grader.Tilberedning og varmebehandling av kjøtt med nitritt må derfor ALLTID skje ved temperaturer UNDER 177 grader. Oppvarming i mikrobølgeovn går greit og gir ingen nitrosaminutvikling.

Det er tillatt å bruke 0,6 % av natriumnitritt som tilsettes 1 kg salt. Dvs 6 gram per kilo salt. C-vitaminer som askobinsyre (E 300) tilsettes for å sinke omdannelsen av nitritt til kreftfremkallende nitrosaminer. De kjente fordelene er langt større enn farene ved å bruke nitrittsalt (Tidligere ble det tilsatt salpeter for å gjøre nytten som nitrittsaltet gjør i dag).

HVETEØLSORBET MED HVETEØLKOKT PÆRE

21.10.2012

Tusen takk for meg, det har vært kjempegøy å delta i denne konkurransen! Mitt siste innlegg blir dagens (kveldens) dessert, jeg lovet jo å avslutte med noe søtt!

Siden dette blir mitt aller siste blogginnlegg i denne konkurransen og jeg forhåpentligvis har fått opp interessen omkring øl og mat, har jeg plukket ut en god oppskrift fra en bok som heter øl med kniv og gaffel, skrevet av Sigrid Strætkvern. Dette er en fin bok med informasjon og enkle oppskrifter der øl inngår som ingrediens.

Denne oppskriften holder til 4 porsjoner.

* 4 pærer

* 3 dl hveteøl

* 1 sitron (saften og finrevet skall)

* 1 vaniljestang

* 2 dl brunt sukker (demerarasukker)

* 4 cm kanelstang

Skrell pærene og skjær bunnen av. La stikken være på. Hell øl, saft og skall fra sitronen i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i kjelen og legg ved resten av vaniljestangen, sukker og kanel. Kok opp og legg i pærene. La koke til pærene er lett møre, men fremdeles litt harde i midten.

Sorbet

* 3 dl hveteøl

* 3 dl epelejuice uten sukker

* 1 ss sukker

* saften fra 1/2 lime

Bland alle ingrediensene og kok opp. La det avkjøles. Hvis du har en ismaskin bruker du denne, hvis du som meg ikke har en ismaskin, heller du blandingen i en bolle og setter i fryseren. Rør jevnlig i sorbeten under innfrysning så den ikke nåler seg.

Legg litt av laken fra pærene midt på tallerkenen, med finskåret pære og en ss creme fraiche på toppen. Sorbet kan legges ved siden av og garneres med finstrimlet limeskall.

Til denne desserten drikkes selvsagt et godt og søtt hveteøl!


 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s