Kylling på ølboks

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, Kjøtt og pølsemaking

Idag ble det kylling på ølboks til middag. Dette er en tøff rett som er rask og enkel å tilberede og det meste gjør seg selv mens maten står i ovnen.

Når man steker kylling på denne måten får man en svært saftig kylling siden ølet dampes og marineres inn i kyllingen. Som tilbehør passer det perfekt med rotgrønnsaker som kuttes i passe store biter for å sette det ekstra røffe og rustikke preget på retten. Vær gjerne kreativ og legg maten ut på en stor trefjøl og la folk forsyne seg selv.

Ingredienser for kyllingen

  • 1 kylling
  • 1 boks øl (bayer eller brown ale egner seg fint)
  • Rapsolje eller annen olje
  • Salt
  • Pepper
  • Litt friske eller tørkede urter

Ingredienser for grønnsakene

  • 5-6 ringerikspoter eller andre små poteter
  • 2 sjalottløk
  • 6 hvitløksfedd
  • 4 gulrøtter
  • 1 fennikel
  • 1/2 selerirot
  • 1 pastinakk
  • Herbs de provence (provencekrydder er en blanding av ulike urter)

Ingredienser for salat og vinagraitte

  • Litt salat – feld og radicchio er godt og i tillegg veldig dekorativ
  • Olivenolje
  • Eddik (gjerne hvit balsamico, men mye annen god eddik egner seg godt)
  • Salt
  • Pepper
  • 1/2 ts knust fersk timian
  • Ristede gresskarkjerner

Tilberedning av kyllingen

Åpne en ølboks (gjerne bayer eller brown ale) og hell nesten halvparten i et glass. Putt to hvitløksfedd i ølboksen og tre kyllingen nedpå. Nyt ølen i glasset mens du fortsetter. Pensle kyllingen med olivenolje, salt, pepper og gjerne urter som basilikum og timian. Sett kyllingen på et brett eller i en liten ildfast form i stekeovnen og pass på at den står stødig. Stek kyllingen i ca 1 time (dette kommer litt an på størrelsen på kyllingen men tar utgangspunkt i en vekt på litt mer enn 1 kg) eller til kjernetemperaturen har nådd 68 grader. Bruker du steketermometer stikker dette midt inn i den tykkelse delen på bryststykket.

Tilberedning av grønnsakene

Kutt alle grønnsakene i passe store biter for et rustikk preg. Kutt potetene i fire og prøv å la de andre grønnsakene bli omtrent på samme størrelse for at de skal bli likt stekt. Ha alle grønnsakene i ildfast form og hell over litt provencekrydder og olivenolje og bland godt. Når kyllingen har stekt i 30 minutter setter du grønnsakene inn i ovnen. Dersom kyllingen er ferdig litt før grønnsakene gjør ikke dette så mye siden kyllingen godt kan få noen minutters hvile før den kuttes opp.

Tilberedning av Salat og vinagraitte

Bruk en frisk fin salat,en blanding av feld og radicchio passer veldig fint, ellers den salaten du vil og liker. Fransk vinagraitte består av olje, eddik, salt og pepper. Dette blandes sammen og smaker til. I tillegg har jeg tilsatt litt finhakket timian. Mange tilsetter også litt dijon sennep. Dette er også veldig godt. Her kan du prøve deg litt frem og lage din egen blanding.

For å gjøre de hele litt røft og uhøytidlig kan du servere det på en litt utradisjonell måte. Kutt opp kyllingen og server det hele fra en trefjøl der folk forsyner seg selv. Drikk gjerne bayer eller brown ale til denne retten. Et annet spennende øl som anbefales er saison fra nøgne ø eller St Feuillien!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s