Tørket Eple

Alle temaer

TØRKET EPLE
 

12.10.2012


Før jeg la meg igår kuttet jeg raskt noen epler i skiver. Etter en natts tørking har jeg herlig tørket eple i grøten om morgenen. Dette er kjempelett og krever omtrent ingenting, så lenge man har gode norske epler i hus.

Dette er en veldig enkel måte å lage sunn og god snack som du kan spise som den er eller ha i grøten om morgenen. Siden eplene er klare når du står opp er dette også en fin måte å få i seg litt frukt om morgenen.

Skrell eplene og fjern kjernene. Kutt eplene i skiver og legg i en bolle med vann og sitron etterhvert som de er klare.

Fordel epleskivene jevnt i komfyren og sett den på 50 grader (bruk gjerne varmluft). Sett en sleiv eller lignende i døren for at komfyren skal holde seg åpen.

Neste morgen har du deilige tørkede epleskiver!

Her kommer også litt mer om epler, mitt første bidrag til hjemmekokklaug-konkurransen.

EPLER TIL FOLKET

11.10.2012

Det bugner av norske epler i butikkene nå, så jeg kjøpte med meg litt forskjellig. Klarer du å se forskjell på de fire variantene? Her kommer en liten beskrivelse av de fire sortene. Senere ikveld skal jeg lage noe godt av de fantastiske eplene!

Men først av alt, siden er blogginnlegg nr 1 –

Tusen takk for alle stemmene dere har gitt meg, nå blir det tøff konkurranse!

Det finnes nå ganske mange eplesorter i Norge. Åkerø og rød Gravenstein regnes som to av de gamle klassiske sortene, mens Discovery og Summerred regnes som nyere sorter. Nå har du altså fått svaret på hvilke epler jeg har kjøpt!

Gravenstein og Summerred er de to typene ved siden av Aroma som er mest brukt i matlagingen. Jeg har nå smakt litt på de ulike eplene for å skille dem fra hverandre, og det er stor forskjell både på smak, farge og konsistens.

Gravenstein

Dette eplet er veldig lett gjenkjennelig. Umiddelbart du har det i hånden kjennes skallet ganske “fett” ut, og det er et forholdsvis stort eple. Kjøttet er gult og saftig og egner seg svært godt i mat, juice eller å spises som det er! Gravenstein er opprinnelig dansk men har blitt dyrket i Norge i ca 200 år (først i Hardanger). Gravenstein har også god holdbarhet.

Discovery

saftig og syrlig med hvitt sprøtt kjøtt. Litt mer sitrontoner i smaken uten å være for syrlig. Et veldig godt eple å spise som det er men egner seg mindre til varmebehandling enn andre varianter. Derimot er det perfekt å ha i ulike salater!

Sumerred

Helt klart det syrligste av de fire eplene. Syrlig og frisk smak og med et gult fast fruktkjøtt. Sumerred kan fint varmebehandles og er svært allsidig.

Åkerø

For mange er dette favoritt-eplet, med sin milde og runde smak. Åkerø er opprinnelig fra Sverige og her til lands dyrkes det mest av det på østlandet. Fruktkjøttet er lys gult og fast. Egner seg godt som et spise-eple men taper smak ved lagring.

Ps! Eplene på bildet er i samme rekkefølge som beskrivelsen.

Jeg har også tenkt å lage noe godt av eplene, i kombinasjon med hjemmelaget øl. Dette kommer det oppskrift og bilder senere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s