Hjemmebrygging

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser

ØLBRYGGING

14.10.2012

Idag brygger jeg på kjøkkenet. Hjemmebrygging blir stadig mer populært og mange har etterhvert funnet ut at man kan brygge fantastisk øl selv. Her kommer en liten beskrivelse på hvordan man brygger øl og litt tips for å komme igang.

Ølet jeg brygger idag er en porter, en mørkt og kraftig øl som passer godt på denne årstiden. Jeg brygger ofte sammen med to kompiser, og vi har kjøpt inn endel utstyr etterhvert siden hobbyen vår har eskalert. Idag brygger jeg alene og jeg legger ut bilder på instagram underveis.

Hvis du er nysgjerrig og vil prøve å brygge selv finnes det nå mye bra utstyrt og du trenger ikke å bruke en formue for å komme igang. Det finnes ulike nettbutikker og egne bryggebutikker. Helt nederst finner du lenker til bryggebutikker.

Man skiller mellom overgjæret øl (ale) og undergjæret øl (lager, pils). Undergjæret øl gjæres kjølig over lang tid, mens overgjæret øl gjæres kortere og ved høyere temperatur. Ved overgjæring legger gjæren seg på toppen av ølet og undergjæring synker gjæren til bunns. Mange mikrobryggerier og hjemmebryggere brygger overgjæret øl siden dette regnes som mer aromatisk og spennende enn undergjæret øl.

Når man brygger sitt eget øl er det noen ting man bør være spesielt påpasselig med. Renslighet er veldig viktig. Alt som skal i kontakt med ølet etter at det har kokt må være desinfisert. Man får kjøpt eget middel for dette som er enkelt å bruke. Det er også viktig å være nøyaktig med temperaturstyringen underveis.

Øl består av malt, humle, vann og gjær. Mange bruker også ulike krydre eller ulike smakstilsetninger i ølet sitt. Malt er korn som har blitt tørket og deretter fuktet slik at det har begynnt å spire på nytt, og deretter tørket igjen. I ølbrygging brukes som regel maltet bygg, men det brukes også andre konsorter som hvete og rug. Humle er en slyngplante, og det er blomstene fra hunnplanten som brukes i øl. Humle brukes både for å få bitterhet i øl og som aroma. I tillegg har humlen en konserverende effekt. Det finnes mange ulike humlesorter og ikke all humle kan brukes i øl. Gjæren som brukes i ølbrygging er ulike gjærsorter med ulike egenskaper og smaker.

Mesking

Det første steget i bryggingen kalles mesking. Her varmes knust malt og vann opp til en bestemt temperatur mellom 62 og 68 grader. Jo nærmere 68 grader jo søtere blir ølet, og hvis man mesker ved lavere temperatur nærmere 62 grader får man et tørrere og mer utgjøret øl. Når man mesker blir sivelsen i kornet omgjort til gjærbart sukker (maltose). For at enzymene skal omgjøre stivelsen til sukker må malten holde temperaturen i ca en time. For å være sikker på å få ut mest mulig sukker merkes det ofte litt lengre. Jeg mesker i 90 minutter.

Siling, uttrekning av vørterekstrakt

Etter å ha mesket heves temperaturen til 80 grader og man heller varmt vann fra meskekaret over mesken. Denne prosessen gjøres i en time. Har man tappekraner nederst er dette veldig enkelt. Da kan man tappe i en gryte og helle over, eller så kan man koble på en sirkulasjonspumpe.

Utvasking

Nå skal restene av sukker vaskes ut og komme med i ølet. Her tilsettes det endel vann som man heller over meskekaret slik at det renner ned i kokekaret. Utstyret jeg bruker har meskekaret oppi kokekaret. Da heises meskekaret opp og jeg heller enkelt vann som jeg har varmet opp til 80 grader over. Etter at det har rent av seg fjerner jeg meskekaret og er klar for koking.

Koking

Nå som vørterekstrakt er klar skal ølet kokes og humle skal tilsettes. Noe humle tilsettes i starten og får være med på hele kokeprosessen, mens noe tilsettes underveis. Humlen sm tilsettes først lager bitterhet i ølet og humlen som tilsettes etterhvert lager smak på ølet. Tenk på tebrygging! Har man teposen lenge i vannet blir det en bitter smak, mens har man teposen kortere blir teen mindre bitter. Vanligvis koker man i 60-90 minutter og man kan bruke mange ulike humlesorter i ett og samme øl.

Kjøling

For å kjøle ølet er det mest vanlig å bruke en kjølespiral som senkes ned i kokekaret. Denne kobles til en vannkran, og kaldt vann strømmer gjennom spiralen. Det er viktig å ha denne oppi helt i slutten av kokingen for at den skal bli desinfisert.

Tilstelninger av gjær

Når vørteren er avkjølt tappes den i gjæringsdunker av plast eller glass. Gjæren tilsettes og gjærlås settes på. Nå skal dette stå i ca to uker i riktig temperatur før ølet kan stikker om på flaske eller fat.

Omstikking og sekundærgjæring

Hvis ølet skal på flaske tilsetter man ca 5 gram sukker per liter for å få kullsyre. Tappes det på far kan man enten tilsette sukker eller tilsetter CO2 direkte til fatet. Når jeg tilsetter sukker pleier jeg å lage sukkerlake og helle i. Gjæren som brukes kan enten tilsettes som den er, eller man kan lage gjærstarter på forhånd. Når flaskene har stått i romtemeratur i to uker er det kullsyre i ølet. Nå kan ølet lagres kjølig og modnes, og etterhvert nytes!

Her får du kjøpt utstyr og råvarer!

http://www.olbrygging.no

http://www.bryggselv.no

http://www.vinogbar.no

http://www.nogne-o.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s