Chutney av eple og hveteøl

Alle temaer, tilbehør og småretter

CHUTNEY AV EPLE OG HVETEØL

11.10.2012 

Chutney forbindes ofte med indisk mat og lages tradisjonelt av frukt, krydder og eddik. Min versjon er laget av gode norske epler og hjemmelaget hveteøl. Bruk det hveteølet du liker, gjerne et hveteøl fra syd-Tyskland .

Denne eplechutneyen eller marmeladen om du vil, passer veldig godt til vilt, kylling, kalkun og svinekjøtt.

Eller så kan du gjøre som jeg gjør i kveld, nyte den med chevre fra Haukeli, sammen med et glass godt hveteøl. En kombinasjon som passer perfekt foran peisen en kald høstkveld! Et godt tips er å doble oppskriften og ha i fine glass.

Til et glass (ca 2 dl ferdig chutney) trenger du:

* 250 g eple – kuttet i små biter og kjernene fjernet

* 2 små sjalottløk – kuttes i små biter

* 90 gram sukker

* 2 dl hveteøl

* 5 gram ingefær (Dvs en liten bit!)

* 2 gram chili (eller ca 1/5 dels chili)

* 1/3 dels knust nellikkspiker

* en dæsj limesaft (saften fra 1/5 lime)

* en klype salt

Bland dette sammen i en kjele og la det koke uten lokk i ca 45 minutter. Her kan du la det koke kortere eller lengre avhengig av hvordan du vil at konsistensen skal være. Når du er fornøyd kan du fylle den på glass som du på forhånd har rengjort og hatt i stekeovnen for å drepe bakterier.

Chutneyen passer perfekt til kjøttretter eller til ost.

Hvis du vil lage chutney med eddik istedenfor kan du bytte ut hveteølet med ca 1 dl eplecidereddik eller annen eddik. Det er også godt å tilsette annen frukt som tørket mango, rosiner eller litt tamarind! Prøv deg frem og lag din blanding!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s