nye kokebøker

Alle temaer, fisk og sjømat, matopplevelser, Tester, anbefalinger og omtaler

Nylig var jeg på lanseringseventet til Versal forlag som ble arrangert i samarbeid med matmagasinet Tara mat.

Det var de tre bøkene Kjartans Tango av Kjartan Skjelde, Thaimani av Terje Ommundsen og Et lite kjøkken i Paris av Rachel Khoo som ble presentert.

Gleden var stor da selveste Ingrid Espelid Hovig kom frem for å styre showet. Hun både pratet med de tre kokebokforfatterne og strakk ut en hjelpende hånd da det var nødvendig. Det hele var lagt opp på en slik måte at vi fikk servert tre retter med drikke, og hver av de tre kokebokforfatterene presenterte seg og lagde en rett fra sin bok, samme retten som vi fikk smake på.

Kjartans Tango

Kjartan Skjelde er kokk og en av eierne i restauranten TANGO i Stavanger. Restauranten som Hovig kalte for sitt “barnebarn” i Stavanger, siden en dame i hennes alder måtte jo ha mange barnebarn og hun har vært veldig delaktig i denne boken. Kjartan forklarte resaurantnavnet med at på kjøkkenet kreves gode rytmer for best mulig resultat. Ikke så ulikt dansen altså. Kjartans Tango er Kjartans første kokebok og han fokuserer på vennemat, mat som kan deles. Boken har også utfordrene menyer og originale ideer med fine kombinasjoner av lekre norske råvarer.

Forrett – Salat av råmarinert Salmalaks

Dette er oppskriften slik jeg husker den fra da Kjartan presenterte og lagde den. Den kan derfor avvike noe med oppskriften slik den er i boken.

  • Salma kuttes i tynne skiver (sashimi) og marineres i olivenolje, salt og sitron.
  • 1-2-3 eddiklake. 1 del sukker, 2 deler eddik, 3 deler vann. Agurk skjæres i bånd så tynt som mulig og legges i laken.
  • rødløk, redikk og ørretrogn legges oppå laksebitene
  • Rømme piskes opp til en lett krem med revet pepperrot, sitron og salt. Legges ved siden av laksen.
  • Agurkbåndene legges på
  • toppes med  engsyre og dill

Ingrid Espelid Hovig var imponert over tempoet og formidlingsevnen til Kjartan: “du e fabelaktig, nett som å sjå på fjernsynskjøkkenet. Du kan jammen snakke og lage mat samtidig!”
Så fikk vi servert denne fabelaktige forretten, og det var lett å se at det falt i smak!

Thaimani

Terje Ommundsen er kokk og driver restauranten Plah, som er en av Oslos beste restaurantter. Her kombineres ingredienser og krydre fra Thailand med gode norske råvarer på en kreativ og innovativ måte. Ommundsen gikk laeretiden på Bagatelle, har jobbbet på Statholdergården og  vaert kjøkkensjef på restaurant solsiden. Thaimani er en fin og veldig inspirerende bok med helsides bilde av hver rett.

Hovedrett – Paneng curry med langtidsstekt høyrygg og jasminris

Hovig presiserte at mye thaimat kan være veldig sterkt, men sammen med Ommunddsen var hun enig i at det også var mulig å lage mye god thaimat også tilpasset de norske smaksløkene. Heldigvis er det også slik at de fleste råvarene faktisk er mulig å få tak i. De mest spesielle råvarene som galangal og kaffir limeblader må man riktignok til spesialbutikker eller på de litt mer eksotiske butikkene for å få fatt i, mens de fleste av råvarene får man fatt i hvilkken som helst dagligvarebutikk.  De forskjellige råvarene ble knust i en stor stenmorter og duftene bredte seg utover lokalet. De groveste ingrediensene som galangal først, deretterr de mindre grove. det er dette som er trikset med å lage curry i morter. Selvsagt kan man også bruke ulike kjøkkenmaskiner eller blender for å lage curry, selv om det mest autentiske er å “knuse” smakene inn i hverandre. Etterhvert fikk vi også servert hovedretten, en spicy og god Paneng curry.

Et lite kjøkken i Paris

Rachel Khoo dro for syv år siden til Paris som au  pair for å lære å bake! Selv om hun ikke snakket fransk, meldte hun seg på den verdensberømte kokkeskolen le cordon bleu for å lære fransk kokekunst. Hun driver  “la petite cuisine a Paris” fra sitt eget kjøkken i tillegg til at hun reiser rundt og har workshops og lager mat til ulike arrangementer. Boken er en samling av fantastiske franske oppskrifter, og også historien om hvordan Rachel oppdaget de forskjellige rettene.

Dessert – sjokoladefondant

Ingrid Espelid Hovig: no må eg snakke strilamål, your book is fantastisk Rachel! Kjenner  igjen fra min tid i Paris! Rachel hadde litt vansker med noen egg som ikke lot seg knekke, muligens norske hønene er litt mer hardføre? Heldigvis var Ingrid raskt ute med en hjelpende hånd og sammen lagde de en fondantrøre. Ingrid kom også med slikkepotten for å få all den deilige sjokoladen ned i røren. Det gikk kjapt og enkelt å lage, og det var det Rachel ville vise oss, at fransk matlaging ikke nødvendigvis er vanskelig. Så var det klart for det store øyeblikket. Hadde alle 150 gjester fått servert hver sin sjokoladefodand med deilig rennende fyll?

Dette var absolutt et vellykket arrangement som jeg håper de gjentar ved senere kokebok-lanseringer!

Alle de tre bøkene er i salg i bokhandelen, løp og kjøp!

 

Her er noen stemningsbilder fra kvelden!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s