SKUMbag brewery

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery

SKUMbag brewery brygger sitt øl som regel på 75 liters terrassebryggeri inne på kjøkkenet eller ute i hagen eller med BeerBrew 30 (som anbefales om man vil starte å brygge selv, siden det er svært enkelt i bruk).  Vi har også brygget på 200 liters utstyret til Ølakademiet på Akersberget.

Vi er tre kompiser som er svært glad i godt øl. Og vi vet at bak skikkelig godt øl er det også både godt håndverk og mye lidenskap. Vi vet også at ølet vi brygger er skikkelig godt, akkurat slik vi liker det aller best!

Vi har vært veldig slappe med loggføringen, og har dermed kun listet opp sånn ca det vi har brygget. Endel av disse har vi også laget flere batcher av, men for å unngå at listen skal bli for lang tar vi de med kun EN gang!

Vi har også begynt å loggføre våre oppskrifter i Beercalc, og her finner du noen av våre oppskrifter om du søker etter SKUMbagBrewery (skriv det ordrett!).

Våre nyeste øl:

  • #51 Belgisk fruktfest
  • #52 Smashing Pumpkin
Video 1: Richard Juhlin “verdens beste nese” smaker på ølet vårt
Video 2: en liten SKUMbagfilm

 

Oversikt over noe av det har brygget (før vi kom helt ut av tellingen..):

#1 SKUMbaya mylord: IPA. Vårt første øl ble en ganske bitter indian pale ale preget av en kraftig armoma fra all humlen vi brukte. Vi tørrhumlet også med citrahumle. Vi ble veldig fornøyd med dette fantastiske ølet! Navnet på ølet var en hyllest til vår læremester fra Grimstad som vi var på bryggekurs hos, som forøvrig også er prest.

#2 SKUMring: fargen på denne Brown Alen kunne mest minne om en mørk høstkveld. Dette ølet ble veldig godt etter at det fått noe lagringstid.

#3 LetsSKUMtogether: vi hadde Nøgne ø sin oppskrift som utgangspunkt men med vår egen variasjon på humletilsetning. I forskjell fra vår første IPA tørrhumlet vi ikke denne, men brukte til gjengjeld store mengder humle underveis. Dette ble en fruktig og aromatisk IPA.

#4 SantaClausisSKUMing: Juleølet vår var en Stout der vi tilsatte blant annet koriander og einebær. Denne litt syrlige stouten var vi litt uheldig med fordi omtrent halvparten var blitt ødelagt under gjæringen. I tillegg hadde det vært innbrudd der endel flasker stod på lagring og dette ble stjålet. Etter litt lagring på det som var igjen utviklet dete ølet seg til å bli et spennende øl mye smak.

#5 PåskeSKUM: Amber ale. Ølet ble akkurat ferdig til påske og fikk derfor dette navnet. 6,5% alkohol. Fargen ble gyldne med rødskjær, men ikke så rød som vi hadde forventet at den skulle bli. Etter noen måneder med lagring i kald kjeller har dette blitt et veldig godt og smaksrikt øl.

#6 BrylluppsIPA: denne IPAen brygget vi en Batch på 200 liter på Akersberget. Sten og Rebecka sitt brylluppsøl er inspirert av LetsSKUMtogether men liten liten endring av ingrediensene. Ca halvparten er tappet på fat og resten på flaske. Dette er vårt første øl vi tapper på fat!

#7 SKUMsalabimm – Black magic Porter. Kraftig farge og en rik humleprofil. Tydelige aromaer av kaffe og sjokolade er dette et herlig og intenst dessertøl med rene og gode smaker.

#8 BadeSKUM: Kølner, kolch. Dette lyset og friske ølet brygget vi som vårt sommerøl. Dette er det lyseste ølet vi har brygget og med minst alkohol. I tillegg er dette også det ølet vi har brukt minst humle i. Ølet er stegmesket, det vil si at under meskeprosessen har vi brukt to ulike temperaturer, noe som krever endel nøyaktighet for at det skal bli perfekt.

#9 SKUMplicated Kolch – dobbelhumlet, tappet på fat. Dete ølet ble drukket opp i Sten og Rebekka sitt bryllup.

#10 SKUMing alone – Koelch, tappet på fat. Dette ølet brygget Jostein alene og fikk derfor dette navnet. Ølet ble drukket opp på Søylegården borettslag sin sommerfest.

#11 SKUMweiss – Sydtysk hveteøl – Brygget utendørs i Fredrikstad, Gir klare assosiasjoner til Erdinger med sin søte smak men har et mer intenst hvetpreg.

#12 Dolly Parton SKUMbad – En respons på at et av ølene var litt “Dolly Parton” måtte vi bare brygge noe ekstremt!

#13 SKUMing alone #2 – Sten sin Chili-Brown ale. En fin chilisnert i ettersmaken.

#14 SKUMing alone #3 – Pale Ale

#15 avSKUM #1- avSKUM er serien der det blir eksperimentert heftig med krydder og smakstilsetninger. #1 er Pale ale med hampfrø og koriander.

#16 avSKUM #2- avSKUM er serien der det blir eksperimentert heftig med krydder og smakstilsetninger. #2 er Pale ale med gulrot og kruspersille.

#17 avSKUM #3- avSKUM er serien der det blir eksperimentert heftig med krydder og smakstilsetninger. #3 er Pale ale med te og honning.

#18 Norwegian peoples ale – explosive India pale Ale. Dette ølet brygget vi med minerydderne i norsk folkehjelp. På taket, med utsikt over Oslo en vakker høstdag fikk minerydderne lære å brygge sitt eget øl. Selvsagt brukte vi mer humle enn vi noensinne har gjort, så dette ble en skikkelig humlebombe. Vi brygget 30 liter av detteølet og mesteparten er lagret på fat.

#19 SKUMmel jul – Skuming alone Smoky Porter. I denne Porteren er det ca 10 % peated whiskymalt, noe som absolutt setter sitt preg på denne røyk-Porteren!

#20 SvartSKUM – Schwartweiss. Dette er et søtt og godt hveteøl med innslag av karamell og kaffearoma. Alle aromaene er naturlig fra de ulike typene malt og humle, og mengden mørk brent malt (svartmalt) setter både farge og spennende smak på ølet.

#21 Rom-Raisin-Chii-vanilla-Porter. Dette ble på alle måter heftig, og veldig godt. Vi brygget 20 liter der 19 liter står på fat og den siste literen ble lagret på en stor flaske.

#22 Dobbel Kølner ale. Vi tok utgangspunkt i vår første Kølch som vi var strålende fornøyd med, men brukte mer råvarer og heftigere gjær. Vi endte opp med å brygge en heftig dobbel Kølner med en alkoholstyrke på hele 7,2 %.

#23 Belgisk trippel. I Belgia har ikke renhetsloven eksistert, noe som gjorde sitt til at det her ble eksperimentert med å tilsette krydre og sukker for å lage både aromatiske og fyldig øl. Vi har brygget ølet slik trappistmunkene gjør med sine trappistøl, og vi har tilsatt endel appelsinskall, kanel og vanilje. Ølet står nå og gjærer.

#24 Cowboy og indianerSKUM

#25 SKUMdeilig

#26 Honey I`m a SKUMbag

#27 Cowboy og indianerSKUM nr 2

#28 SKUMdeilig nr 2 #

#29 gullSKUM

#30 Newstyle KølnerSKUM

#31 FinSKUM bryllup

#32 FinSKUM golden

#32 FinSKUM skogsbær

#33 FinSKUM English

#34 FinSKUM London

#35 SKUMdeilig 2

#36 Belgisk IPA

#37 LeveJostein rødskum

#38 SKUMdeilig 3

#39 Hvetesøyle

#40 TotenSKUM

#41 Creamy Porter1

#42 Creamy Porter2

#43 SKUMdeilig 4

#44 HerlijkSKUM

#45 HerlijkGinger

#46 YonderALE

#47 ImperialPorter rum,rosin,honning eikelagret

#48 Trøffelporter

#49 SøyleWIT

#50 SmokeyPorter

#51 Belgisk fruktfest

#52 Smashing Pumpkin

 

Våre øloppskrifter finner du her: http://www.matmeg.no/oloppskrifter/ ‎

Les mer om vår brygging her: http://www.matmeg.no/2012/04/olbrygging-pa-akersberget/

Les om ølkurset vi var på her: http://www.matmeg.no/2011/07/olbryggekurs-i-grimstad/

 

SKUMbag-baren  har to tappetårn. Det ene har blitt fisket opp fra havets bunn etter lang og tro tjeneste på en båtpub ved Aker Brygge. Dette tårnet har vi borret opp og skiftet slange på. Det andre tårnet ble bestilt fra USA og har to tappekraner. Baren vår har hjul for å kunne flyttes på, og er godt isolert for å holde fatene kalde! 

Vi har 6 stk 19 liters fat som vi bruker i baren!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s