Ølkurs og smaking med Aperitif

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser

 

Amund Polden Arnesen er er en lidenskapelig ølentusiast og ble høsten 2011, som Norges første,  akkreditert med tittelen ølsommelier ved  The Institute of Brewing and Distilling i London. I tillegg til å jobbe for den nystartede ølimportøren Beer Enthusiast underviser Amund i fagdelen øl på Norsk Vinfagskoles vinkelnerutdannelse.

Med stor entusiasme ble vi av Amund guidet gjennom ølens verden med mye historie om øl og ølbrygging.

Ølsmakingen var lagt opp på en annen måte enn jeg er vant med fra tidligere. Her fikk vi  smake på ulikheter i forhold til malt, humle og gjær. Noe av det vi fikk smake på er å få på Vinmonopolet enten i basis eller bestillingsutvalg, og noe kommer senere i år. Alt ølet er fra  Beer Enthusiasts.

Først fikk vi tre ølsorter der det var malt i fokus:

 1. St Austell Admiras Ale
 2. Midtfyns Barleywine (lanseres september 2012)
 3. Hornbeer Fundamental Blackhorn (lanseres november 2012)
Deretter tre øl der det er humle som avgjør mye av smaken
 1. Sierra Nevada Pale Ale
 2. Hornbeer Dryhop
 3. Kinn Vestkyst
Den tredje påfyllingen av glassene var med øl der gjæren er veldig viktig for smaksinntrykket
 1. Baladin Isaac
 2. Kapuziner Weissbier
 3. ST. Feuillien Saison (lanseres september 2012)
Til slutt var det øl med villgjær….
 1. Bockor Vanderghinste (lanseres november 2012)
 2. Hornbeer Sourhorn
 3. Hornbber Framboise
Noe av ølet har jeg smakt før og synes er svært godt øl. Spesielt er Kinn Vestkyst (IPA) fra Florø er smaksrikt og øl fra Florø, Baladin Isaac er et søtt og aromatisk italiensk øl som er forholdsvis nytt her i Norge, og Sierra Nevada Pale Ale er en klasikker som alltd smaker godt.
Spennende med de nye ølene, og de som kommer. Hornbeer lager stadig flere spennende øl og Hornbeer Fundamental Blackhorn er en kraftig Stout på 11% og et smaksrikt øl for dem som er glad i de skikkelige aromatiske mørke ølene (Stout og Porter).
Når det gjelder øl med villgjær, eller sur-øl som jeg har pleid å kalle det, så er nok dette ikke noe for nybegynnere. Er du skeptisk kan Bockor Vanderghinste anbefales som et øl å begynne med. Det anbefales uansett å prøve!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s