Svartekunst

Alle temaer, Kaffe & te, matopplevelser, Tester, anbefalinger og omtaler

Wilfa svart manuell – full kontroll på kaffetraktingen

Utviklet av Wilfa sammen med danske Carsten Eriksen fra design byrået Designit i Århus og med World champion Barista Tim Wendelboe.

   Bilde  fra Wilfa

Jeg er veldig glad i god kaffe og stikker derfor ofte innom Tim Wendelboe på Grünerløkka for å nyte en god kopp kaffe, eller for å kjøpe med meg en pose nybrente kaffebønner hjem.

Hjemme veier jeg opp riktig mengde kaffebønner før de går i kvernen. De fantastiske duftene av nykvernet kaffe, og etter hvert nybrygget kaffe sprer seg på kjøkkenet. Jeg smiler, for jeg vet at jeg snart skal nyte en kopp av det svarte gull.

Svart manuell” er et apparat der kaffen traktes manuelt. Den består av en vannkoker som kan stilles på 60, 70, 80, 90 eller 100 grader. På denne måten har man full kontroll på temperaturen. I tillegg til ”hold varm”-funksjon er det også på vannkokeren merket av med hvor mye kaffe som skal brukes for å lage 0,33 liter og opp til 1 liter kaffe. Ved siden av vannkokeren er det en kaffekanne med holder for kaffefilter festet på et stativ. Ved hjelp av  “flow control” , dvs. å vri bunnen på filterholderen, justeres det enkelt hvor raskt vannet renner gjennom filteret. Slik kan man også bestemme ekstraheringstiden og resultatet på kaffen.

Jeg har kokt opp en liter vann i vannkokeren og fylt filteret med nøyaktig 65 gram nykvernet kaffe. Kaffefilteret har jeg også skylt for å unngå papirsmak.

Vannet heller jeg langsomt over filteret i sirkelbevegelser. Slik holder jeg på i omtrent fem minutter. All den gode kaffen får nå vann helt jevnt fordelt og kannen blir etter hvert fylt opp av herlig kaffe. Og jeg har hele tiden hatt full kontroll over bryggingen.

Slik er det å lage kaffe på Wilfa svart manuell, og jeg elsker det!

                                                                     Bilde fra Wilfa

På en tradisjonell trakter renner vannet gjerne i en stråle midt i filteret, noe som gjør at ekstraheringen kan blir svært ujevn og med store temperatursvingninger. På en tradisjonell trakter har man med andre ingen kontroll på hva som egentlig skjer, men man stoler helt på at kaffen som kommer ned i kannen er god. Man kan selvfølgelig også lage god kaffe med en kaffetrakter, så lenge man er nøyaktig og trakteren er god. Men man mangler kontakten med råvarene og det fine håndverket en god kaffe kan være.

For å lage god kaffe er det noen enkle ”regler” å følge:

  •  gode råvarer
  •  rent vann
  •  riktig temperatur
  •  riktig mengde (bruk vekt)
  •  nykvernet kaffe
  •  riktig utstyr
  •  passion for kaffe!

Jeg var så heldig å få høre både Wendelboe og Arild Jørgensen Direktør i Wilfa fortelle om, og demonstrere maskinen.

Bilde fra lansering av Wilfa svart manuell hos Tim Wendelboe

Se videoinstruksjonsvideo med Tim Wendelboe

Wilfa SVART Manuell ble på grunn av sine egenskaper valgt som en egen konkurranse på Nordic Barista Cup, hvor 25 nasjonale baristavinnere fra Sverige, Norge, Danmark, Finland og Island kjempet om å lage best svart kaffe. Det svenske teamet vant konkurransen med å brygge filterkaffe på Wilfa SVART Manuell og for å blande sammen nordiske ingredienser i kaffen. Norge kom på andre plass og Danmark på tredje. Se bilder fra da Wilfa svart manuell ble brukt på Nordic baristacup!

http://www.flickr.com/photos/75119607@N00/sets/72157627553961500/show/

Maskinen gir deg ikke bare mulighet for å lage god kaffe, men tar seg også veldig godt ut på kjøkkenbenken. Svart manuell har nå mottat merket for god design!

http://www.norskdesign.no/industridesign/wilfa-svart-manuell-article21194-287.html

Prisen på hele herligheten er kr 1499,- og er nå tilgjengelig  hos de fleste ledende utsalgssteder og kaffebarer i Norge

For mer informasjon om kaffe fra de som virkelig kan det, anbefales nordiccoffeculture. Bloggen er dedikert nordisk kaffekultur: http://nordiccoffeeculture.com

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s