Ølbrygging på Akersberget

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser

Siden bryggekompis Sten gifter seg til sommeren og vil servere hjemmebrygget øl, dro vi til Akersberget for å brygge øl (Dersom man har gått på bryggekurs i regi av ølakademiet har man mulighet til å låne utstyr).

Sten og jeg, (eller to tredjedeler av SKUMbag brewery) storkoste oss med brygging på Akersberget denne solfylte vårdagen. De fleste andre “ølneder” var denne dagen på NM i hjemmebrygging, mens vi lånte ølakademiet sitt 200 liters utstyr.

Siden vi er vant til å brygge  på vårt 75  liters utstyr oppdaget vi raskt at det var litt større dimensjoner vi jobbet med nå. Utstyret består av et meskekar og et kokekar som rommer litt over 200 liter. Vannet varmes opp til riktig temperatur med gass i kokekaret, og helles deretter i meskekaret som er godt isolert og holder en jevn temperatur i meskeprosessen.

Vi startet med å knuse malt og varme opp vann. Selv om det er snakk om 200 liter med vann som skal varmes opp til ca 80 grader tok dette omtrent bare 30 minutter med det kraftige gassblusset.

Ølet vi brygget er et alkoholsterkt brygg som krever mye malt og store mengder humle. Oppskriften vi brukte er Nøgne Ø sin IPA som vi har tilpasset og gjort om på. Blant annet bruker vi andre sorter humle og en litt annen blanding av malt enn det nøgne ø gjør. Når man brygger øl er det mange faktorer som avgjør det ferdige resultatet og derfor blir det aldri helt likt, selv med samme oppskrift!

Siden vi hadde regnet oppskriften om til et 200 liters brygg ble det veldig mye malt (over 60 kg, noe som for oss oppfattes som store mengder) noe som gjorde at det var tungt å jobbe med for å unngå tett sil. Vi hadde nok gjort det betydelig lettere for oss selv dersom vi hadde laget bare litt mindre enn det vi gjorde.

Oppskrift for 200 liter

IBU: 60 Plato: 17,5% OG: 1070

  • 44 kg Marris Otter Pale malt (vi brukte annen pale malt)
  • 5,4 kg hvetemalt
  • 5,4 kg Munchener malt
  • 5,4 kg Caramalt

Humle: 424 g Cascade humle 4,6% alfasyre og 128 g Chinook 11,6% alfasyre og 44 g Colombus fra starten av kokingen. Deretter 424 g Cascade hume når det gjenstår 30 minutter av kokingen og det samme når det gjenstår 15 minutter, og det samme når det gjelder 5 minutter og det samme helt til slutt når kokingen avsluttes. I tillegg 50 g centennial når kokingen avsluttes. Mesking: 67 grader i 90 minutter. Gjær: Danstar Nottingham

 

På bildet: siste lass av utstyr fraktes hjem

 

Ølakademiet er et uavhengig selskap stiftet av og for ølinteresserte. Selskapet formidler ølkunnskap og ølkultur gjennom kursing, aktiviteter og turer.

Kursene som tilbys er blant annet bryggekurs og ulike kurs som setter fokus på øl og matkombinasjoner. Jeg har selv vært på ølakademiet sitt øl og ostekurs som jeg anbefaler sterkt! I tillegg har jeg også vært på bryggekurs hos Per Inge Haavik som samarbeider med ølakademiet.

Vi er på ølakademiets sine hjemmesider, vi brygger!

 

Sten har laget etiketter, og festet på ølet sitt!

Besøk ølakademiet sine hjemmesider.

Les mer om bryggekurset vi var på i tidligere innlegg.

Akersberget restaurant

Akersberget samarbeider med ølakademiet og har fokus på øl til mat, og øl i mat. Akersbergen er en liten perle i Oslo med en sjarmerende bakgård, koselige lokaler og Telthusbakken som nærmeste nabo.

Men Akersberget er også så mye mer enn det. Entusiastisk og dyktig personell, en imponerende ølmeny og fokus på nordisk mat i kombinasjon med øl.

Akersberget var opprinnelig en sølvgruve og det røde trehuset er over 250 år!

Besøk Akersberget sine hjemmesider.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s