Holte gård

Alle temaer, matopplevelser

I forbindelse med at de nye produktene fra Holte gård nylig fikk godkjent bruk av Spesialitetsmerket fra Matmerk, ble jeg invitert med  på en fantastisk tur til den vakre gården som ligger i idylliske omgivelser i Drangedal. Her fikk jeg også smake de fantastiske produktene og jeg fikk en omvisning på gården.

På bildet f.v: Terje Dørumsgård, Halvor Olsen og Per Cristian Kivle som alle har vært med på utvikling av produkter på Holte gård.

Holte gård drives av familen Olsen, med Halvor Olsen i spissen. Familien driver  med and, kylling og gås av beste kvalitet. Stikkord for den fantastiske kvaliteten er blant annet fokus på dyrevelferd og et egenutviklet fôr.  Med eget gårdsslakteri  blir ikke fuglene stresset som ved lenger transport.  Bearbeiding av ulike produkter som for eksempel pølse av kylling  gjøres også på gården.

Gården er på 1200 mål. 88 mål består av økologisk dyrket innmark og en del av denne blir brukt som beite for gårdens ender, gjess og økologiske kyllinger.

Holte gård økte omsetningen i 2011 med 30% til 18 millioner. “Forbrukerne ser nå ut til å være villige til å betale for de ekstrakostnadene denne kvaliteten krever”, sier Olsen.

Spesialitet-merket

Spesialitet-merket garanterer unike smaksopplevelser.
Merkede produkter skiller seg ut fra andre ved at råvarer og produksjonsprosess blir nøye vurdert. Det samme gjelder egenskaper som modenhet, ferskhet og smak. Bak godkjenningen står et uavhengig fagutvalg. I dag er 200 produkter godkjent. For å lese mer om Spesialitetmerket kan du klikke her.

De nye produktene fra Holte gård ble 9. mars markert som spesialtet-produkter av Matmerk. Produktene som ble kvalitetsmerket er krydderpølser av gourmetkylling, andefett, andesylte og andekråsconfit.

Diplomet ble overrakt av  Thor Morten Halvorsen, eier av  Dalen hotell i Telemark. Han er også kokk og en stor matentusiast.

Andre produkter fra Holte gård som også er merket som Spesialitet er and, gås, gourmetkylling, vårkylling, økologisk kylling og økologiske egg.

Smak og innhold i de nye produktene

Vi fikk også smake på alle de bearbeidete produktene som nå har fått Spesialitet-merket, og det smakte helt fortreffelig! Som den gourmetpølseentusiasten jeg er, ble jeg spesielt imponert over krydderpølsen av gourmetkylling. Som med alle produktene er også denne produsert på gården. Pølsen er laget av grovkvernet kyllingbryst, farse av renskåret kylling, andefett og ulike sorter krydder og urter.

Kråsen er den største og kraftigste delen av magesekken hos fuglene. Andekråsconfiten lages ved at den renskårede kråsen saltes og kokes i andefettet. Deretter legges den i leirkrukker før den forsegles og avkjøles. Dette var første gang jeg smakte krås, og den ble servert med salat. Det smakte salt og godt, og egner seg også til å serveres oppskåret i tynne skiver.

Andesylten er et håndverksprodukt laget av renskåret andekjøtt, andefett, fersk oregano og hvitløk. Andesylten er en ny vri på et tradisjonelt produkt.

Andefettet blir ikke bare brukt i de andre produktene, men selges også i leirkrukker. Andefett har mange fordeler i forhold til annet fett. Fettet smelter ved lav temperatur, men tåler også veldig sterk varme. Det egner seg derfor utmerket til både steking og fritering, og er også kjempegodt å smøre på brødskiven. Andefett regnes for å være et sunt fett!

Dyrevelferd i fokus

I motsetning til alt man ofte hører om fugl og dyrevelferd, er det en sann glede å se hvordan kyllingene og endene koser seg på Holte gård. Her har dyrene god plass å boltre seg på og fuglene får mye dagslys gjennom mange vinduer. I tillegg har de sin  egen terasse å lufte seg på.

Faktisk er det slik at det ikke er krav om at fuglene skal ha lys hele dagen. Derfor foregår mye av slik drift med større produksjon ved at fuglene kun får lys når de blir foret. Det er heller ikke vanlig at fugler har så mye plass som de har på Holte gård. 

Med en gang fugler oppnår en viss størrelse blir de adskilt fra de mindre, slik at det ikke blir problemer med at de større hakker på de små. Om ikke lenge får endene også sin egen “badestamp”, slik at de kan ta seg en dukkert når det måtte passe!

Siden fuglene får mye dagslys, ni timers søvn og spesialfôr, vokser de saktere. Når de vokser saktere blir det høyere kvalitet og mer smak på kjøttet.

På “store kommersielle” anlegg vokser kyllinger svært fort. Det som da skjer er at nebb og føtter ikke vokser like fort som kroppen. De fleste kyllingene knekker da føttene på grunn av at de underutviklede føttene ikke klarer å bære kroppens vekt.

Med eget gårdsslakteri blir fuglene fraktet en veldig kort avstand over gårdsplassen. Det blir fraktet fugl flere ganger daglig til gårdsslakteriet slik at de skal vente kortest mulig i transportkassene. Dette gjør at fuglene slipper å bli stresset. Inne på slakteriet foregår alt manuelt og raskt.  En vegg skiller  fuglene fra selve avlivingen slik at de slipper å se hva som skjer. Dette er det ikke noe krav om, men det må vel på alle måter være positivt at fuglene slipper å se sine venner og famile bli slaktet!

En vanlig metode på store slakterier er at fuglerne blir hengende levende etter beina mens de blir fraktet med transportbånd før de blir avlivet.

På omvisningen rundt på gården fikk jeg hilse på de fine andungene! 

Produkter og utsalgssteder

Familien kjører selv til Oslo og leverer produktene til  kunder. Det sier seg selv at med gårdsdriften og distribusjonen er det en livstil med lange arbeidsdager for familien.

På østlandet får man kjøpt produktene på Meny og gode delikatessebutikker. I tillegg har flere av de beste restaurantene produkter fra Holte gård på menyen. Blant annet leverer Holte gård til Maeemo som er Norges beste restaurant med to Michelinstjerner. Komplett liste over butikker og restauranter som har produkter fra Holte gård finnes på Holte gård sine hjemmesider.

Flere produkter fra Holte gård (for komplett liste, besøk Holte gård sine hjemmesider):

  • hel and
  • hel gås
  • gourmetkylling
  • økologisk kylling
  • økologiske egg
  • andebryst
  • økologisk kyllingbryst, kyllinglår og kyllingvinger
  • kyllinglever, kyllingvinger og kyllingbryst

Produktene fra Holte gård er ikke bare smakfulle produkter av ekstremt høy kvalitet, men også produkter man kjøper med god samvittighet!

 

For mer informasjon om Holte gård og merkeanordningene fra Matmerk anbefales følgende nettsider:

www.holtegård.no

www.matmerk.no

www.stoltmat.no

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s