Thaimiddag med Santa Maria

Alle temaer, matopplevelser, Tester, anbefalinger og omtaler

Glassnuddelsalat, Chicken satay og mango sticky rice

For en stund siden hadde jeg gleden av å være med på Santa Maria sin inspirasjonsmiddag med fokus på thaimat. Her var det god stemning og mye entusiasme. I ettertid, med alt friskt i minnet, invitere jeg ett av våre beste vennepar hjem til oss, for å gjenskape den samme  magien.

Hemmeligheten bak det thailandske kjøkken er gode råvarer og en hårfin balanse mellom syre og sødme. Dessverre så vokser det ikke holy basil, mango og keffir lime her til lands, men mange råvarene har likevel funnet veien til de norske dagligvarebutikkene.  Santa Maria har et bredt utvalg av asiatiske ingredienser og har på mange måter gjort thailandske smaker tilgjengelig her til lands .

Det er ikke ofte jeg bruker ferdiglagde basiser og produkter, stort sett lager jeg det meste helt fra bunn av.  Men med et så bredt utvalg som santa Maria har så er det absolutt verdt å prøve noen av disse produktene. Santa Maria har et bredt sortiment og har produkter som fish sauce, oyster sauce, soya sauce, curry paste og ulike varianter nudler og ferdiglagde wok-sauser.  Det fine med dette utvalget er at du kan velge selv om du lager alt nesten helt fra bunnen av, eller om du bruker noen ferdige løsninger på ulike sauser eller krydderblandinger. Bruker man gode ferske råvarer å jobbe med,  er thaikjøkkenet absolutt et av de mest “spicy” og fargerrike som er.

Vi valgte å lage tre retter sammen. Glassnuddelsalat som forrett, etterfulgt av chicken satay og  mango sticky rice som dessert.  På kjøkkenet fordelte vi arbeidsoppgavene mellom oss, og tok utgangspunkt i Santa Maria sine egne oppskrifter.
Nederst finner du oppskriftene på hele menyen!

Vi var alle fire enige om at dette var et fortreffelig og hyggelig måltid og at vi hadde klart å gjenskape den noe av den thailandske magien!

1. Forrett – Glassnuddelsalat – Thailandsk salat med kyllingkjøttdeig og smaker av sitrongress, koriander og lime

ingredienser

  • 400 g kyllingkjøttdeig
  • 2 ss matolje til woking
  • 2 tynne skiver sitrongress
  • 1 ss Santa Maria Thai red curry paste
  • 1 ss Santa Maria Fish sauce

salat

  • 100 g glass noodles
  • 7 dl kinakål, fint strimlet
  • 1 rødløk, skivet
  • 100 g fersk sjampinjong, skivet
  • 2 tomater, strimlet
  • 1/2 potte fersk koriander
  • 2-3 ts sukker
  • 2-3 stk lime, saften
  • 3 krm salt

Tilberedning

Stek kyllingkjøttdeigen i matolje og krydre med sitrongress, fish sauce og red curry paste. La kjølne. Lag nudlene etter anvisning på pakken. Bland salatingrediensene sammen med sukker og press over limesaften. Legg kyllingkjøttdeigen i midten på et fat med salat rundt. Garner med limebåter og koriander.

2. Hovedrett – Satayspyd med agurksalat – Kyllingspyd marinert i Thailandsk red curry, lime og fish sause. Serveres med peanøttsaus og agurksalat.

Marinade

  • 2 ss Santa Maria Thai red curry paste
  • 2 ss Santa Maria Fish Sauce
  • 1 ss sukker
  • 1 ss olje
  • 1/2 lime, saften
  • 2 ss vann
  • 500 g kyllingfilet i lange strimler
  • 1 boks Santa Maria Thai Satay Sauce

 

  • 1/2 dl salte peanøtter, hakket til garnering
  • ca 10 spyd (ved bruk av trespyd legges i vann minst en time før bruk)

Tilberedning

Bland marinaden. Tre kyllingen på spyd. Pensle på marinaden og grill spydene i ovnen på 200 grader i ca 15 min, til de har fått en fin gylden overflate. Varm sataysausen rett før servering. Server spydene med satay saus og agurksalat. Garner med knuste peanøtter.

Agurksalat – En frisk og syrlig salat med smak av løk, chili, fish sauce og lime. Et tradisjonelt og populært thailandsk tilbehør som passer perfekt å servere sammen med satayspyd.

Ingredienser

  • 1 agurk, skrelt, utkjernet og skåret i tynne skiver
  • 1/2 fersk chili, fint hakket
  • 1 sjalottløk, tynt skivet
  • 1 potte fersk koriander, fint hakket
  • 1/2 dl Santa Maria Thai Soya sauce
  • 1/2 ss Santa Maria Fish Sauce
  • 2 lime, saften

Tilberedning

Legg agurk, chili, sjalottløk og koriander i en skål. Bland soyasaus, fish sauce og limesaft og hell over agurksalaten. La gjerne salaten stå og trekke en times tid i kjøleskap før servering. Hell bort overflødig væske før servering.

3. Dessert – Mango Sticky rice – Frisk dessert av ris, kokosmelk og mango. Den milde smaken blir en perfekt avslutning for enhver thailandsk middag.

Ingredienser

  • 1 dl jasminris
  • 3 dl vann
  • 1 pk (200 ml) extra creamy Coconut milk (spar 2 ss av kokosmelken til kokossausen)
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 2 ferske mango, skrelt, ta ut stenen og del i skiver
  • 1 pk fryst ternet mango (vi brukte kun to ferske og droppet å bruke fryst mango!)
  • 5 mynteblader, strimlet

Kokossaus

  • 2 ss Santa Maria Thai extra creamy Coconut milk
  • 2 ss vann
  • 1/2 ss melis
  • 1 krm salt

Tilberedning

La risen svelle i vannet i minst tre timer før koking, gjerne over natten. Kok den svellede risen myk under lokk, i ca 15 minutter. Mens risen fortsatt er varm tilsettes kokosmelk, sukker og salt. La avkjøles slik at kokosmelken tas opp i risen, det tar ca 20 min. Server i skåler sammen med mango og mynte. Avslutt med å helle over kokossausen. Server!

Alle oppskriftene i dette innlegget er Santa Maria sine egne oppskrifter.
Alle bildene er tatt med iphone. De første bildene er fra Santa Maria sitt arrangement og resten er tatt hjemme på Torshov.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s