Smør til folket

Alle temaer

Å lage smør er en enkel sak. Smør er melkefett så det eneste som gjøres er å skille fettet fra melken. Dette gjøres enten ved å bruke kremfløte eller syrnet kremføte, (dvs rømme)! Om det brukes rømme er det best å bruke seterrømme siden det er mest smør å hente her i forhold til lettrømme.

Det du trenger er en eller annen form for kjøkkenmaskin eller visp som kan piske krem. Å gjøre det for hånd med en håndvisp går sikkert an også, men det vil nok ta veldig lang tid og være veldig tungt. Jeg bruker en KitchenAid maskin, men alt som kan piske krem fungerer. Tiden det tar varierer i forhold til utstyr som brukes.

Du trenger:

 • Seterrømme eller kremfløte
 • Kjøkkenmaskin som kan piske krem
 • Salt og ev. annet krydder

Smør av seterrømme

Ett beger seterrømme gir ca 100 gram ferdig smør.

Hell seterrømmen i bakebollen og sett maskinen på full styrke (bruk ballongvisp). Etter en stund omdannes rømmen til en fast krem, og etter ytterligere ca. 10-15 minutter blir konsistensen flytende igjen, som fløte. Noen minutter senere begynner væsken å klumpe seg, og melken og fettet skilles. Nå har du faktisk laget smør! Hell kjernemelken som er en surmelk, i en kopp. Denne melken kan du bruke, f.eks i en brøddeig.

Nå skal vi over til utvaskingen, hvor restene av melken fjernes fra smøret. Skift ut ballongvispen med et røreredskap, og hell isvann i bollen. Kjør maskinen på lav hastighet i ett minutt og hell av vannet. Fortsett med denne prosessen helt til isvannet er blankt, og melken er vasket helt ut!

Dersom du ikke har et røreredskap til kjøkkenmaskinen, kan du bruke hendene for å “massere” melken ut. Da bør du bruke helt rene (sterile) engangshansker. Hell masse isvann i bakebollen og klem smøret rent. Hell av vannet og tilsett nytt isvann. Gjenta dette til smøret er rent.

Grunnen til at det bør brukes isvann er for å holde smøret fast og kjølig. Når smøret er utvasket, kan det presses i en liten form eller bolle for å få ønsket fasong. Usaltet smør brukes ofte i endel matlaging, men om du vil kan du blande inn litt salt i smøret. Du kan også blande inn urter og annet krydder.

Smør av kremfløte

Prosessen er i utgangspunktet helt lik som når du lager smør av rømme. Forskjellen er at det blir litt annerledes smak, og det går litt raskere med kremfløten. Når kremfløten piskes til en fast krem, vil den plutselig sprekke, og smør og melk skilles. Smøret vaskes deretter ut med isvann, på samme måte som med seterrømmesmøret.
Man kan også lage smør av en blanding av kremfløte og rømme.

Bruksområder og holdbarhet

Smøret kan selvsagt brukes til alt som ekte smør brukes til. Steking, baking og som herlig bordsmør på nybakt brød. Som regel er smør tilsatt salt, men du kan også la vær å salte det for å bruke i matlaging.

Holdbarheten på det hjemmelagde smøret er ca. fire uker hvis det lages av rømme, og tre uker hvis det lages av kremfløte. Holdbarheten varierer avhengig av hvor mye av melken som er vasket ut og hvordan smøret oppbevares. Det er best å oppbevare smøret i en lufttett boks i kjøleskapet.

Tips

 • Prøv å dekke bollen til når kremen piskes. Det kommer til å sprute en endel når kremen sprekker. Bruk for eksempel plastfolie eller kjøkkenhåndklær, om du ikke har lokk til kjøkkenmaskinen.
 • Følg med, og stopp maskinen når kremen har “sprukket” og smøret har samlet seg.
 • Prøv å få mest mulig av kjernemelken ut av smøret. Jo renere smør, jo lengre holdbarhet.
 • Bruk kald fløte rett fra kjøleskap. Hvis kremfløte er for varm vil den ikke kunne piskes til krem.
 • Tilsett saltet og ev. krydder først i det ferdige smører.
 • Smør av rømme tar 15-20 min. Å lage.
 • Smør av kremfløte tar 10 min. Å lage.
 • Når du lager kryddersmør kan det være lurt å rulle smøret som en pølse i aluminiumsfolie og legge i kjøleskapet. Dette kan da enkelt skjæres i fine skiver for servering.

Krydret smør – Bland sammen og smak til

Hvitløksmør

 • 100 gram smør
 • 1 fedd hvitløk finhakket
 • 1/2 ts sitronsaft
 • 1 ts finhakket vårløk
 • 1/2 ts finhakket persille
 • litt salt og nykvernet pepper

Urtesmør

 • 100 gram smør
 • 2 ss friske urter
 • 1/2 ts sitronsaft
 • litt salt og pepper

Chilismør

 • 100 gram smør
 • 1/2 – 1 rød chili
 • 1/2 ts limesaft
 • litt salt og pepper
 • ca 1/4 hvitløksfedd, finhakket

Inviter dine venner eller naboer på nybakt brød med hjemmelaget smør!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s