Ceviche med Salma-laks

fisk og sjømat, tilbehør og småretter

Ceviche er en rett som består hovedsaklig av rå fiskebiter som er “kokt” ved at fiskebitene får ligge en stund i limejuice før andre ferske ingredienser tilsettes.

Selv om mange sier at det å legge fisk i limejuice starter en kokeprosess er ikke dette helt riktig. Poenget er at fisken endrer farge og konsistens, og samtidig beholder all den gode “rå” smaken. Selv om limejuicen også i viss grad er desinfiserende tar den ikke knekken på bakterier og parasitter slik som en vanlig kokeprosess med varme gjør. Det er derfor veldig viktig å bruke gode råvarer med høy kvalitet. Salma laks er derfor perfekt å bruke i denne retten.

Ceviche stammer fra Peru og er svært utbredt i hele søramerika. Mange steder serveres ceviche som en salat. Det var i Ecuador jeg fikk smaken på ceviche. Her ble det den servert mer som en kald suppe enn som en salat. Den var frisk, med mye koriander og toppet med poppcorn! I søramerika blir Ceviche servert som lunch eller brunch. Serveringen av denne retten slutter som regel midt på dagen siden den ferske fisken som ble fanget om morgenen ikke lenger er fersk nok for å lage Ceviche. Retten lages som oftest med abbor eller flyndre, men det meste av fersk sjømat egner seg godt.

  • I Peru er Cevichen servert med løk kuttet i tynne skiver, aji amarillo (gul chilli), søtpotet og søt mais.
  • I Chile er retten laget av chilensk abbor, grapefruktjuice og koriander.
  • I Ecuador er reker ofte brukt. I tillegg tilsettes det som regel en spesiell tomatsaus og lime slik at den blir mer flytende enn annen ceviche. I tillegg toppes den med popcorn og tørket banan.

Ceviche med salma- laks

Denne oppskriften rekker som en liten forrett til seks personer.

Du trenger:

  • Ca 200 g Salmalaks
  • 4 lime
  • 1/2 rødløk
  • 2 vårløk
  • “en håndfull” koriander
  • 1 mango
  • 1 avokado
  • 1 chili
  • ca 3 ss god olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 ts sukker

Fremgangsmåte:

Kutt laksen opp i biter som er litt større enn en terning. Legg bitene i en bolle, press all limesaften over og dekk bollen til. La denne blandingen stå i minst tre timer i kjøleskap.

Kutt mango og avokado i biter på samme størrelse som laksebitene. Skjær rødløken i så tynne skiver som overhodet mulig. Grovhakk chilien, vårløken og korianderen. Spar litt av korianderen for å helle over den ferdige retten.

Når laksen har stått lenge nok i kjøleskapet, hell alle ingrediensene oppi laksebollen og bland godt. Hell over olivenoljen og smak til med sukker, salt og pepper. hell også resten av korianderen over den ferdige retten. Server straks.

Server gjerne som en forrett i cocktailglass!

Tigermelk for de tøffeste..

Tigemelk (leche de tigre) er restene av ceviche-marinaden servert med vodka i små glass. Dette skal visstnok også være en god kur dagen derpå.. bon apetit!

cevicheenkel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s