Barnslig morro!

Alle temaer, Tester, anbefalinger og omtaler

Sodastream

Hva er det som står på kjøkkenbenken…?
Jo,  en sodastream!

Når jeg kikker bort på brusmaskinen som står på kjøkkenbenken tenker jeg tilbake på da jeg var liten og på gleden og magien som oppsto da jeg fikk lage min egen brus! For det var på 80-tallet sodastreamen var populær i Norge.

Vi fikk aldri noen brusmaskin da jeg var liten. Så gleden var stor da jeg var med venner hjem for å lage vår egen brus!

Siden den gangen har det jeg ikke hørt så mye snakk om sodastream eller ”brusmaskiner”.  Men nå ser ut som at sodastream nesten har blitt født på nytt, med penere design og flere ulike modeller som ser riktig fine ut.  I tillegg er det mange smakssiruper å få kjøpt så mulighetene er mange.

De nye sodastreammaskinene har som sagt fått noen kosmetiske endringer siden sist,  og det som overrasket meg mest var hvor utrolig liten plass den faktisk tar på kjøkkenbenken. Vanligvis er det jo slik med diverse kjøkkenmaskiner at de tar både plass og at man i tillegg må ha strøm i nærheten. Slik er det jo ikke med sodastreamen siden kullsyren blir laget av en co2- patron som er montert i maskinen. Når denne patronen har laget kullsyre til ca 50 liter (!) tas den med til en kjøkkenbutikk som selger sodastream der den byttes med en ny for ca 150 kroner.  Dette er jo faktisk både kjempebillig og svært miljøvennlig.

Jeg er glad i vann med kullsyre i, så gleden var stor da jeg trykket inn knappen og kunne se flasken bli fylt med herlig frisk kullsyre. Det smaker annerledes enn farris og alle de ulike variantene av vann med kullsyre man får kjøpt i butikken. Det smaker mer ekte,  ikke salt og mineraler som er tilsatt. Kun smaken av rent vann med kullsyre. Noen trykk mindre gir mindre kullsyre, og flere trykk gir selvfølgelig  mer kullsyre.  Så utrolig enkelt og kjapt. Og så godt!

Smakene

Det finnes mange ulike smakssiruper som sodastream har laget for å kunne lage den brusen man vil. Det finnes varianter med og uten sukker, og i tillegg en egen serie de har kalt for “clear”  som er helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Og dersom man ”mikser og trikser” litt med de ulike smakene kan man jo tilpasse smaken akkurat som man vil! Her er det bare kreativiteten som setter grenser.

Den første smaken jeg bare måtte prøve var smaken av cola. Mest fordi det var denne jeg var mest skeptisk til. Det er jo såpass mye ”billig-cola” i butikkene som ofte smaker litt “tamt”.

Jeg fylte flasken med vann,  skrudde den på maskinen og så var vi i gang. Det er noe spennende og magisk når knappen trykkes inn og gassen sprutes ned i flasken.. noen sekunder senere er flasken fylt om med frisk og deilig kullsyre. Jeg tar en slurk og oppdager at det er bra med kullsyre. Så tar jeg frem den lille flasken det står Cola på. Det er enkelt å dosere riktig siden det er målelinjer i korken. Jeg fyller opp til det nederste målet for å mikse et glass cola. Kullsyrevannet helles i og det skummer lett. Så er jeg klar til å smake. Det første som slår meg er at det var faktisk mye bedre enn forventet. Veldig mye bedre! Med et glass hjemmelaget cola i hånden,  et stort smil og mye nysgjerrighet går jeg løs på flere smaker.


Her skal det lages brus! Jeg tenker på smilet og glimtet i øynene våre da vi gjorde det samme for 20 år siden. Dette blir man faktisk aldri for voksen til tenker jeg, og åpner en flaske med lime og sitron. Denne er litt større enn alle de andre flaskene men det er fordi denne inneholder kun naturlige råvarer og må derfor blandes litt sterkere.

 


På bildet er det vann med kullsyre og lime, bringebærbrus, appelsinbus og cola!

 

sitron og lime var absolutt frisk og fin i smaken. Fresh lemon sukkerfi er flaske nummer tre. Denne smakte en mellomting mellom grape soda og sitron. Den siste smaken jeg prøver er med tranebær og bringebær. Denne er litt mildere smak på,    blir nesten mer som en smakssatt farris enn en brus.

Selv om det finnes mange gode siruper og det er enkelt å mikse med smakene,  kommer vi ikke utenom å prøve andre alternativer også. Jeg hadde en flaske Gøysaft fruktfest stående. Denne ble en god ”champagnebrus”.

Sirupene fra monin som kanskje er mest kjent og brukt for å lage forskjellige drinker kan også fint brukes,  her er det jo bare å trikse og mikse og trylle frem en ekte eventyrbrus!

Drinkmiksing

Mange drinker krever kullsyre og noen drinker som serveres i longdrink-glass og toppes med soda kan raskt miste “futten”. Dette gjelder blant annet drinker som mojito og andre drinker som toppes med soda. Med sodastreamen er det enkelt å lage en soda med mye kullsyre i. Da er det ikke noe fare for at drinken mangler den siste finishen.

En Cuba Libre som består av Rom og Cola er helt klart en høydare når den lages med sodastreamen. Det beste resultatet får man ved å lage en litt for sterk cola med masse kullsyre og bruke en gylden rom som for eksempel Havana club 3 anos elles special. Til slutt skvises litt lime i drinken og du har laget verdens beste Cuba Libre!

 

Andre gode tips

For oss som ikke drikker så mye brus men er glad i vann med kullsyre er det genialt å ha muligheten til å få kullsyre i vannet når vi vil. Og ikke for å snakke om når vi får besøk.
Når vi får venner med småbarn på besøk er det lett å bli den store helten når man har brusmaskin!

Fordeler med sodastream er mange:
• Valuta for pengene:  Store besparelser sammenlignet med ferdig mineralvann og brus.
• Miljøvennlig:  SodaStream er en “Aktiv grønn”-løsning som minimalisere det store øko-avtrykket ved produksjon, transport og avfall av plastflasker.
• Bekvemmelighet:  Du behøver ikke å bære tunge flasker hjem fra butikken. SodaStream-systemer er enkle å bruke og trenger ingen batterier eller elektrisitet.
• Raskt og enkelt:  Gjør vann om til mineralvann eller brus på få sekunder.  Ingen batterier,  ingen elektrisitet,  ingen rengjøring!
• Variasjon:  SodaStream har et stort utvalg av smaker som alle liker. Vanlig,  lettbrus,  naturlig,  fruktsmaker,  is-te,  energidrikker,  sportsdrikker,  tonic og mye mer.
• Plassbesparing:  Ingen grunn til å lagre brusflasker eller panteflasker hjemme.
•Valgfrihet:  Lag drikkene akkurat slik du liker dem – flere bobler,  mindre bobler,  søtere eller lettere,  lag til og med din egen smak!
• Familiemoro:  Systemet er raskt og enkelt å bruke. Det er moro for alle – og barna elsker det!

 

Former info gå til Sodastream sine hjemmesider HER.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s