Besøk på Nøgne Ø

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser

Jeg har vært en veldig stor fan av Nøgne Ø siden første gang jeg smakte deres fantastiske IPA,  og etter den tid har jeg bare blitt mer og mer glad i det fantastiske ølet som “det kompromissløse bryggeriet” i Grimstad lager. Det var faktisk Nøgne Ø som fikk meg til å verdsette godt og spennende øl.

Å besøke bryggeriet har vært et veldig høyt ønske i mange år nå. Siden jeg faktisk var på ølkbryggekurs i Grimstad denne vakre sommerhelgen,  var det en unik mulighet til å besøke Nøgne Ø i samme slengen!

Etter avtale tok Sten og jeg en taxi til bryggeriet og ble møtt av bryggerimester og gründer Kjetil Jikiun. En fantastisk hyggelig og engasjert kar som viste oss rundt i bryggeriet.

Litt om Nøgne Ø
Nøgne Ø har brygget godt øl siden 2002, og ble startet av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Bryggeriet startet på Bergemoen i Grimstad, men flyttet høsten 2005 inn i de gamle lokalene til Rygene Kraftstasjon på Rygene der de holder til idag. Produksjonen har økt kraftig, fra 30 000 liter i 2003 til over 400 000 liter i 2010. Nøgne Ø er idag norges største leverandør/produsent av ale som er lagret på flaske.

Nøgne Ø har de siste årene mottat mye god omtale og annerkjennelse:

  • I 2007 rangerte det amerikanske nettstedet «RateBeer.com» Nøgne Ø på 44. plass blant verdens beste bryggerier og på 12. plass i Europa. Nøgne Ø vant også gull for Dark Horizon og sølv for sin Porter under World Beer Cup 2008. I 2010 vant de prisen for beste øl og for beste microbryggeri på Australian Internationel Beer Awards. Pr 2010 har Nøgne Ø 12 av de beste 20 øl i Norge på kåringen til «RateBeer.com», inklusive de beste tre.
  • I en juleøltest utført av Dagbladet i 2010 hvor 44 ølsorter ble testet, sprengte «God jul» ølet til Nøgne Ø skalaen, og fikk terningkast syv. Dommerpanelet i denne testen besto av danske bryggere.
  • Nøgne Ø fikk i februar 2011 prisene «Årets øl 2010» for Nøgne Ø Imperial IPA (#500) og «Årets bryggeri 2010» i Norske ølklubbers landsforbund (NORØL) og Norsk hjemmebryggerforening (NORBRYGG) sin årlige avstemning. I tillegg til førsteprisen for årets øl tok de også tredje og fjerde plassen med Nøgne Ø Two Captains Double IPA og Nøgne Ø Red Horizon. I avstemningen om Årets Bryggeri 2010 fikk Nøgne Ø 45,8 % av stemmmene, mens andreplassen fikk kun 25% av stemmene. Det er omtrent 100 000 medlemmer av landets ølklubber tilknyttet NORØL og NORBRYGG som har gitt sine stemmer.

Bryggeriet har adresse Gamle Rygende kraftstasjon og ligger idyllisk til like ved kommunegrensen til Arendal. I det stilige bygget har det blitt brygget godt øl siden 2005. I 2010 begynnte Nøgne Ø også å produsere sake og er de eneste i Europa som gjør dette!

Det første Kjetil viste oss var der råvarene ble oppbevart. Et rom fullt av malt. Siden det tidligere har vært stor fare for krise i sukkerindustrien sto det derfor også lagret mye demerarasukker her for å kunne sikre produksjonen en stund fremover.

Maltet som det brukes mye av her heter Maris Otter malt og er et spesielt godt byggmalt som brukes til ulike ales,  spesielt pale ale. Jeg følger nøye med når Kjetil ivrig forteller!

Vi gikk deretterer inn til det store rommet der selve bryggingen og lagringen foregår. Jeg ble overrasket over at det var litt større og finere enn jeg hadde forestilt meg.  Samtididig er det jo et forholdsvis lite bryggeri, ihvertfall sammenlignet med de store bryggeriene her til lands. Nøgne Ø har økt fra en produksjon på 30000 l i 2003 til over 400 000 liter i 2010. Her lages over 20 ølsorter, og over halvparten eksporteres til Sverige, Danmark, Finland, England og USA.

Vi fikk se alt utstyret der alle de ulike fasene i ølbryggingen foregår fra malting til lagringen. Etter kokeprosessen blir ølet kjølt ned av kaldt vann. Dette vannet som renner i rør for at temperaturen raskt nok skal synke er veldig varmt i starten, og for å utnytte dette blir det da benyttet for å varme opp mesketankene! En fin måte å utnytte det varme vannet på. De store tankene nederst til venstre er lagringstankene mens de andre er der selve bryggingen og alle brygge-prosessene foregår!

Vi kikket inn i kjølerommet der det sto øl til lagring og fikk se utstyrer som brukes for å lage sake! Så kikket vi på maskinen som satte korkene på flaskene. Dette er en liten men likevel komplisert maskin. Mye tyder på at det nok er mye håndverk her for det er jo ikke akkurat noe samlebåndsproduksjon her! Nøgne Ø har også sin lille butikk og kontorplass for de ansatte. Det er første gang jeg har sett et kontor der de ansatte gjerne har ulike ølflasker som pryder kontorpulten sin!

Etter å ha sett alt spurte Kjetil om vi ville se lokalene der de hadde ulikt øl som de distribuerer og i tillegg skal starte å produsere mer øl! Vi ville jo selvfølgelig det og lykken var stor da vi kjørte den lille 2cv-en til de andre lokalene! På en så fantastisk dag og en så kul bil var dette en en veldig fin avrunding på turen vår!

bildet viser to glade gutter og bryggerimester Kjetil på kjøretur i 2CV-en til Kjetil! Utstyret er det som Union bryggerier brukte før som nå skal brukes til ølbrygging på Nøgne Ø. Her oppvevares også ulike typer øl blant annet fra Mikkeler i Danmark som distribueres av Nøgne Ø.

Dette var en dag med mange inntrykk og spennende opplevelser.
Så En ting var ihvertfall helt sikkert etter dette inspirerende besøket; det gikk ikke mange dager før vi skaffet oss eget utstyr slik at vi kunne starte vår egen brygging!

Oversikt over ølsorter som Nøgne ø lager:

#100 (Brygg nummer 100, og jubileumsøl for unionsoppløsningen i 1905.)
Amber Ale
Andhrímnir Barley Wine
Bitter
Blonde (en oppdatert variant av Kos på Groos)
Brown Ale
Brun
Dobbel IPA
Havre Stout
Imperial Stout
Imperial Brown Ale
India Pale Ale
Pale Ale
Porter
Saison
Wit
Dugges Sahti

I tillegg til disse, som lages året rundt, har bryggeriet også flere typer sesongbrygg, og har hatt enkelte engangsbrygg:

Aku Aku Lemongrass Ale (lansert 2009)
Dark Horizon 1st edition (lansert 2007)
Dark Horizon 2nd edition (lansert 2008)
Dark Horizon 3rd edition (lansert 2010)
Red Horizon edition (lansert 2010)
Sweet Horizon edition (lansert 2010)
Special Holiday Ale (2009)
Julesnadder
God Jul
God Jul Islay Edition (lagret på Whisky-fat fra Islay)
Imperial Stout Highland Edition (lagret på Whisky-fat)
Julenatt (2004-2006)
Underlig Jul
God Påske
Trippel (2003-2004)
Weiss (2003)
Beyond the Pale Ale (2006)
Kos på Groos (2008)
Le Vanilla Framboise Porter
Sunturnbrew
Tangerine Dream (2008)
Tiger Tripel
Tyttebær
Ut På Tur (2008)
Le Vanilla Framboise Porter (lansert 2009)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s