Ølbryggekurs i Grimstad

Alle temaer, Ølbloggen SKUMbag brewery, matopplevelser

Jeg har lenge hatt lyst til å kunne brygge mitt eget øl, men har manglet kunnskapen og riktig utstyr for å kunne lykkes. Jeg har også tenkt på at plass i en liten leilighet ville være en stor utfordring. Da jeg fikk anledning til å delta på ølbryggekurs i Grimstad var det vel egentlig bare å sette seg i bilen, og gi gass!

For er det en ting jeg vet om Grimstad så er det at der har de peiling på øl!

Jeg ringte to av mine mest øl-entusiastiske venner,og spurte om de ville/kunne være med. Siden dette skjedde veldig spontant hadde jeg ikke forventet at begge kunne, men det passet fint for den ene så da ble det roadtrip til Grimstad!

Vi kom frem til denne vakre sørlandsperlen akkurat i tide (kurset startet 10.00 om morgenen) og det var like utenfor Grimstad; nærmere bestemt Molland forsamlingshus, som var stedet der magi og godt øl skulle oppstå.

Per Inge Haavik er en av dem som har skapt stor ølentusiasme i Grimstad og ellers rundt om i landet. Han holder kurs også i Oslo og tar kursdeltagerne med på brygging av et øl – fra prosessen der malt blir varmet opp til riktig mesketemperatur og til brygget er klart for å settes i gjæringskar. Med en enorm entusiasme og lidenskap for å brygge godt hjemmebrygget øl, lærer han bort mange gode triks for å lykkes med hjemmebrygging. Ølet vi brygget på kurset var av sorten American pale ale, en lys fruktig ale med mye humle!

Her følger en veldig forkortet og rask beskrivelse over hva vi gjorde og hvordan ølet blir til!

På bildet over heller Per Inge malten oppi når vannet har oppnådd riktig temperatur, så skal det meskes!

Vi startet altså med mesking. Dette er prosessen der vann og malt blandes og varmes opp til 67-70 grader. Dette fikk holde på i 90 minutter og det bredte seg herlige dufter av malt utover lokalet. Nå som vi hadde laget vørter (!) var det siling og utvasking for å få med seg resten av sukkeret fra maltet.

Når maltet var fjernet og vi satt igjen med vørteren var det tid for koking. Denne prosessen varte i ca 90 minutter og det var her de ulike humlene ble tilsatt. Ulik humle ble tilsatt på riktig tidspunkt for oppnå den bitterheten og aromaen som det ferdige ølet skal få! Etter endt koketid var det nedkjøling av ølet ved hjelp av kaldt vann gjennom en kjølespiral før det kunne tilsettes gjær og tappes på gjæringsdunker.

Underveis på kurset ble tid for å smake på godt øl som Per Inge hadde laget. To ganske ulike varianter, et kraftig og mørkt øl og en lys pilsner. Molland forsamlingshus var fylt med en herlig søt lukt av humle og malt og en gjeng engasjerte og glade kursdeltagere denne vakre sommerdagen!

Kurset varte i fem timer, og det er tiden selve bryggingen tar. Ved hjemmebrygging selv må det nok legges til noe tid til litt forberedelser og vasking/rensing av utstyr. Deretter skal ølet gjæres og helst lagres en stund før det smaker fantastisk!

Bildene over viser ivrige kursdeltagere og en veldig glad Sten og Jostein som følger ivrig med og nyter knallgodt øl!

Per Inge holder kursene rundt omkring i landet og har i det siste holdt kurs for ølinteresserte på Akersberget i Oslo. Akersberget er en restaurant i Oslo med fokus på gode kortreiste matvarer og en rik ølmeny der de kan tilby godt og passende øl til de ulike rettene som serveres. I tillegg bruker de øl i mat, som for eksempel hveteølsorbet på dessertmenyen (anbefales!).

Utenom å holde kurs importerer og selger Per Inge råvarer og utstyr, så hvis man ønsker man å begynne med ølbrygging er han absolutt riktige mann å ta kontakt med!

Her er hjemmesiden til Per Inge Haavik
Her finner du mye nyttig informasjon om ølbrygging og du kan kjøpe det som trengs!

www.olbrygging.no

Vi storkoste oss på kurset og ble veldig mye mer giret på å komme igang med å brygge vårt eget øl.
Har du interessen og mulighet til å delta på et av kursene anbefales disse på det varmeste!

Og etter denne helgen i Grimstad vet jeg to ting om denne byen:
1. Grimstad kan øl
2. Det er mange veldig hyggelige folk i Grimstad!

..Og om du lurer på hvordan det går videre og om det ble/blir mer ølbrygging får du kikke etter her igjen snart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s