Sashimi av Salmalaks

fisk og sjømat

Sashimi er en japansk rett som består av rå sjømat kuttet i tynne skiver eller strimler. Ofte serveres det  syltede grønnsaker, wasabi og soyasaus som tilbehør. Råvarer fra noen sjødyr krever noe tilberedning på forhånd. Også tynne rå strimler av oksekjøtt kan inngå i sashimi. Mange blander sammen begrepene “sushi” og “sashimi”. Sushi er retter der ris med risvinseddikk iblandet. spiller en viktig rolle. Sashimi er derfor ikke sushi selv om du som regel også får kjøpt sashimi på steder som serverer sushi!

Kort sagt er sashimi tynne skiver av rå sjømat, helst så tynt skåret at det nærmest smelter på tungen.

Sashimi egner seg svært godt som en forrett eller som snacks. Lag et eller flere fat med sashimi og sett på bordet når du får gjester. Det blir alltid suksess! Det går raskt, er enkelt og smaker fortreffelig. Dersom sashimien fordeles utover flere fat er det enkelt å smaksette sashimien på litt ulike måter. Når du først blander sammen en saus/marinade går det raskt å lage minst en variant til!

Det mest vanlige er kanskje å servere sashimi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Dette er selvfølgelig veldig godt men det er enkelt å lage andre varianter! Så lenge man bruker gode råvarer og det gjøres riktig er det utrolig enkelt og utrolig godt!

Noen småting er det greit å huske på
1. Bruk Salma- laks til sashimi. Fordi du rett og slett ikke finner noe annen laks av så høy kvalitet, og denne er helt trygg å spise rå!
2. Kutt salma- laksen i tynne skiver ved å skjære i et drag per skive
3. Lag en saus/marinade med litt syre i
4. La det se delikat ut! husk at vi også “smaker med øynene”

Saus og smakstilsetning
Når det gjelder sauser og marinader er det et hav av muligheter. Her må man bruke fantasi, fornuft, smaksløker og gode råvarer! Det kan fint lages en vinagraitte å helle over men jeg foretrekker å bruke sauser der soyasaus spiller en stor rolle. Det finnes mange ulike sorter soyasauser, både salte og søte. Her kan det være greit å prøve seg frem og ha noen ulike varianter i kjøleskapet. Av smakstilsetninger egner ulike urter seg bra (koriander), gressløk, vårløk, sjalottløk, skall av sitrusfrukter, eple, mango, sesamfrø.. Her nevner jeg bare noe av det jeg liker å bruke, mulighetene er altså enorme! Dersom man vil toppe sashimien med småbiter av frukt som eple/pære er det lurt å presse litt lime over frukten rett etter den er kuttet i småbiter.

Her er noen tips til hvordan sashimien kan tilberedes!
Husk å røre sausene godt sammen!

Syrlig chili og koriandersaus
Bland nypresset lime med soyasaus. Finhakk litt chili og grovhakk koriander. Bland alt sammen og legg sausen over sashimien. Topp med ristede sesamfrø eller litt vårløk.

søt klementinsaus
Bland nypresset klementin med soyasaus. Topp med litt vårløk og små biter av eple. (press litt lime over eplebitene og rør sammen på forhånd).

Soya #1
Bland inn litt wasabi og risvinseddikk med soyasaus. Topp sashimien med ristede sesamfrø. Det er også godt med lime istedenfor risvinseddikk.

Pepperrotkrem
pisk opp litt kremfløte og bland i litt rømme og litt honning. Riv pepperrot og bland inn. Press lime og bland inn. Legg pepperrotkremmen i små doser over sashimien. Bruk gjerne kakesprøyte eller kremsprøyte. Topp med små biter av eple eller mango og legg litt soyasaus ved siden av sashimien.

Ponzusaus
Mirin (søt japansk vin) kokes lett opp med litt risvinseddikk, bonito flak og tang. Når dette så avkjøles siles den og yuzu-juice tilsettes. Dette er varer som fåes kjøpt på spesialbutikker og eksotiske butikker som a-food marked og japantorget. Noen bruker en blanding av appelsin, lime og grapefrukt som en erstatning for yuzu-juice.

VÅR fruktmost anbefales å drikke til Salma. Denne finnes i fire varianter og den lyse er veldig god til sashimi!

For flere tips og inspirason har Salma også egen side: www.salma.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s