Brød – enkel grunnoppskrift

Alle temaer, Baking


Det er ikke alltid man har tid og anledning til å bruke veldig lang tid på å bake brød. Her kommer derfor en grunnoppskrift på raske og enkle brød med tips til ulike variasjoner! Denne oppskriften holder til tre brød som bør stekes i former siden det er en ganske  fuktig deig.

Grunnoppskriften kan fint varieres med mel av ulike varianter. Det bør brukes riktig mengde siktet hvetemel for at brødet skal heves bra. Istedenfor å bruke 600 g sammalt hvete kan det fint eksperimenteres ved å bytte ut en del av mengden med annet mel. Det samme gjelder med rugmelet.  Et tips kan være å bytte ut 100- 150 g av mengden sammalt hvete med skikkelig grovt mel, kruskakli eller hele korn/frø som solsikkekjerner, gresskarkjerner, osv!

Tips: Oppskriften holder til tre brød, bland inn oliven i ett, soltørket tomat i ett og krydder i det tredje med urter! Revet gulrot er godt og gjør brødet ekstra saftig. Topp brødene med for eksempel linfrø, nøtter, gresskarkjerner, solsikkekjerner, osv.

Grunnoppskrift for tre brød

800 g siktet hvetemel
600 g sammalt hvete
300 g fin sammalt rug (kan erstattes med annet fint sammalt mel)

1 ts sukker
1 ss salt
12 dl lunket vann
1 dl olje (rapsolje eller evt olivenolje)

Gjær: 2 1/2 pakke tørrgjær (bland tørrgjæren med 1 dl vann og 1/4 ts sukker og la stå litt på et lunt sted til det har begynt å “skumme” litt. Hvis dette eikke skjer er gjæren ødelagt og du må gjøre på nytt med ny gjær)

Eventuelt kan du bruke fersk gjær eller surdeig. Jo lengre hevingstid jo mindre gjær!

Bland alt det tørre og tilsett det våte. Elt i kjøkkenmaskin en stund og la deigen heve til dobbel størrelse (ved bruk av mengde oppgitt tørrgjær tar dette under en time i tildekket bolle på lunt sted). Bak deretter ut de tre brødene og la etterheve i brødformene med et kjøkkenhåndkle over.

Stek brødene på nederste rille i komfyren på ca 200 grader. Etter ca 45 minutter er brødene ferdige. Dunk lett på brødene. De skal høres litt “hule” ut når de er ferdig stekt!

Kjøl brødene på rist og server nybakt brød med godt pållegg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s