VÅR (nye alkoholfrie favoritt!)

matallergi, alternativ mat og alkoholfritt, Tester, anbefalinger og omtaler

Mat og drikke hører sammen, og desverre er det få gode  alternativer dersom man vil drikke noe uten alkohol.

Noen ganger hender det at vi får middagsgjester som av ulike årsaker ikke kan nyte alkohol til måltidet. Vi har gravide venner og småbarnsforeldre, og noen ganger kan det jo også hende at en eller annen som har spist hos oss har kjørt bil,- og sansynligvis skal kjøre denne bilen hjem igjen utpå kvelden. Årsaker og unnskyldninger for ikke å drikke alkohol til maten kan være mange og da er det greit å ha noe som passer til maten som er godt (alkoholfrie viner er et trist alternativ) og vann med eller uten kullsyre kan være greit (bortsett fra at det da kan føles som at det mangler noe viktig som det selvsagt gjør, nemlig drikken som er skapt for måltidet!).

For det er noen flere ting som er viktig for et godt måltid sånn rent bortsett fra selve maten og selskapet; Drikken som komplementerer hele måltidet. Mange er også opptatt av følelsen av at det drikkes en god vin til maten, med tanke på syre, garvestoffer, farge, munnfølelse osv.

Og det er nettopp her vår nye venn,- VÅR,  kommer inn i bildet!

VÅR er en gourmet-fruktmost fra Sunniva. Disse drikkene av frukt og bær er utviklet av FellesJuice i samarbeid med Kulinarisk Akademi, utvalgte fruktdyrkere i LIer og omegn og industriell designkompetanse. Dessuten er flasken designet av Johan Verde og tappet på lekre 0,75 l flasker. VÅR har også eksklusiv kvalitet og opprinnelse og er spesialmerket av KSL Matmerk.

 • Fire varianter, to røde og to lyse
 • Ren ufiltrert fruktmost med frukt og bær fra Lier og omegn
 • Bær og frukt er behandlet samme dag som de er høstet
 • En skånsom behandling sørger for å bevare aromaen
 • Anbefalt lagring: mørkt og svalt (under 20 grader)
 • kan oppbevares uåpnet i 12 mnd
 • Åpnet flaske kan stå tre dager i kjøleskap, flasken bør vendes før bruk

 

De to røde variantene har vært på markedet en stund mens de to  lyse variantene er helt nye. Siden VÅR kun fåes på utvalgte restauranter og delikatesseforetninger finnes en oversikt over utsalgssteder nederst i artikkelen!

VÅR eple og rabarbra (hvit variant)

Denne passer svært godt til fisk og skalldyr, både til hvit fisk og til rød fisk. Egner seg godt til sjømat med smør eller fløte-baserte sauser og urter, eller med Sashimi av Salma-laks. VÅR med eple og rabarbra er også god til desserter og kaker/terter med frukt. Egner seg også til søt bakst generelt og er fantastisk å drikke i selskap med hvit sjokolade. Serveres kjølig (6-8 grader)

Beskrives som moden, delikat og dufter av rabarbra og eple. Med sin friske smak kan denne også fint egne seg som en liten aperitif.

VÅR eple, rød rips og rabarbra (rosè)

Denne varianten er syrligere enn den hvite varianten og egner seg derfor til retter med en mer utpreget syrlighet. I farge kan den assosieres med rosèvin og den egner seg utmerket som en aperitif. Denne varianten passer også veldig godt i selskap med salater med vinaigrette, retter med laks,tunfisk, kylling og grønnsaker. Serveres temperert (16-18 grader)

Vår med eple, rips og rabarbra har en lang ettersmak preget av syre og tørrhet.

VÅR eple og solbær (rød)

Passer utmerket til kylling, lyst kjøtt og sopp-retter. Denne varianten egner seg også svært godt til smaksrike oster som Chevre.

Smaken er ren og frisk med tydelig syrestruktur. Lang ettersmak!

VÅR eple, kirsebær og aronia

Passer perfekt til kjøtt- og viltretter, gjerne med tilbehør som kryddersmør og soppsaus.

Beskrives som: middels fyldig, syrlig smak av modne bær som sitter godt i munnen, med et snev av jordsmonn. Kompleks og balansert ettersmak.

Utsalgssteder

 • Gutta på Haugen (Oslo)
 • Skafferiet (Oslo)
 • Vest delikatesse (Oslo)
 • Jacobs på Holtet (Oslo)
 • Centra/Ultra
 • Bagstevold gård (Darbu)
 • Frukt og juletregården (Lier)
 • Clarion airport hotell (Bergen)
 • Søtt og salt ‘(Bergen)
 • Renaa restaurant (Stavanger)
 • Lyst på (Bodø)
 • Rest smak (Bodø)
 • Brygga 11 – Geir Skeie (Sandefjord)
 • Restaurant Solvold (Sandefjord)

 

Geir Skeie og VÅR fruktmost

Geir Skeie vant i 2009 Bocuse d`or som er kokkenes uofisielle VM i kokkekunst. Geir Skeie serverer på sin restaurant Brygga 11 hovedsaklig sjømat. På menyen har han ingen alkoholfrie viner, men han har VÅR. Her anbefales VÅR som gode alternativer til sine retter.

* VÅR-produktene har merket “Spesialitet – Norge” fra KSL Matmerk. Spesialitet-merket garanterer matprodukter med spesielle kvaliteter som skiller dem fra alle de andre. Spesialitet-merket garanterer en spennende, ny og god matopplevelse. For å kunne få godkjennelse til å bruke Spesialitet-merket, må bedriften vise frem, dokumentere og oppfylle de kriterier som er satt for bruk av merket. Produktegenskapene kan ha grunnlag i valg av spesiell råvare, en spesiell produksjonsprosess og/eller egenskap som modenhet, ferskhet og smak. I tillegg må bedriften og produktet ha grunnlag i “den gode historien”. Det er totalen som teller. Vil du vite mer om denne merkeordningen kan du besøke www.spesialitet.no. Her finner du også oversikt over andre produkter som er merket med spesialitet.

* VÅR-produktene mottok i 2010 “superior taste award”  fra the international Taste & quality Institute (som er en ledende, uavhengig kokke- og sommelierbasert organisasjon i Europa, dedikert til å vurdere og teste førsteklasses mat og drikke fra hele verden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s