Forbilder på kjøkkenet og et UFO-brød

Baking

Dette som egentlig skulle bli en artikkel om hvordan maten kan gjøres spennende for barna utviklet seg mer til å bli en
hyllest til mine besteforeldre. Likevel tror jeg at mye av dette kan forklare en hel del om hvordan barna kan lære seg å sette pris på god mat!

Mange prøver å få barna til å spise den sunne gode maten med varierende resultater. Ikke alle barn synes at all mat er
like spennende eller velsmakende. Jeg tror at mye av nøkkelen til å få barna til å spise maten sin ligger i det å involvere dem i matlagingen, slik at de får en interesse for god mat tidlig. Jeg fikk selv en enorm interesse for mat og matlaging i veldig ung alder. Mange spør meg om hvor jeg har matinteressen min fra og når jeg begynte å lage mat. Interessen min kom veldig tidlig, og i en alder av fem år var min store visjon å drive et bakeri på loftet til mine foreldre!

Jeg husker at jeg allltid fikk være med på kjøkkenet hos besteforeldrene mine. Både min mormor og min farmor var gode husmødre som virkelig kunne lage god mat. Hos mormor satt vi og lagde rare kakefigurer og hun lot oss alltid få
leke med maten, i forhold til det å få være kreative og prøve nye oppskrifter. Hun var samtidig veldig opptatt av at ting skulle være gøy! Mormor var likevel forholdsvis tradisjonell på matfronten. Hun tryllet frem de mest velsmakende kakene (vi synes det var kjempegøy å lage krumkaker med henne) og hun lagde en fantastisk suppe der havregryn var hovedingrediensen. Det var mormor som lærte meg å spise smalahove, råmelkspudding og saueføtter! (dvs, saueføttene har jeg aldri helt forstått meg på). Mormor lagde også en hønsegryte som består hovedsaklig av høns kokt i kulturmelk. Denne retten høres kanskje merkelig ut men har hatt en stor betydning for min matinteresse. At noe så rart kunne bli så godt! Hver jul spiste vi pinnekjøtt som morfar hadde laget. Morfar lager fremdeles pinnekjøtt, salter og tørker tross en alder av nesten 90!  Han har også drivhus med noen fantastiske drueranker. Av druene lager han sin egen vin slik han har gjort i alle dager. I morfar sin hage plukker vi jordbær hver sommer, vi smaker på de deilige plommene og eplene og blir alltidlike imponert når vi oppdager et frukt-tre med flere sorter plommer på et og samme tre. Eller et kirsebærtre med epler og kirsebær på et og samme tre.Nå skal det sies at morfor jobbet som
gartnerinstruktør i sin tid og er alltid like entusiastisk når vi vandrer rundt i hagen hans.

Farmor lagde verdens beste sjokoladekake og verdens beste lapskaus. Jeg var ofte med farmor på kjøkkenet i min barndom og de første årene i mitt liv var farmor og farfar vår nærmeste nabo. Farmor brunet alle ingrediensene hun skulle lage lapskaus av og det var litt av en kunst å få lapskausen perfekt. Vi sto sammen og smakte den til og hun var ikke fornøyd før vi begge mente at den var perfekt! Farmor hadde faktisk et eget junior-forkle for meg hengende ved siden av sitt eget. Farmor var flink til å gi meg små oppgaver i matlagingen som jeg var ansvarlig for. På denne måten hadde jeg ansvar og jeg tok disse oppgavene svært alvorlig. Det andre store matminnet fra farmors kjøkken var sjokoladekaken. Den var rund med mange lag og sto lenge i ovnen for å bli slik den skulle. Noen ganger sank den litt sammen i midten og for farmor var dette en katastrofe. Kaken smaktelikevel alltid helt sinnsykt godt selvom den hadde sunket litt sammen i midten. Min far har fortalt meg mange ganger om den gangen han var i militæret og fikk en pakke fra sin mor. Da han med sine kompiser kjørte fra postkontoret med en kake var alt spist opp før de klarte å komme frem til leiren. Og det var visst ikke en lang kjøretur.. Desverre har jeg ikke oppskriften på denne kaken men det er på en måte fintå la denne kaken være det finne minnet som den har blitt. Foruten selve matlagingen elsket farmor og ta meg med til byen (Bergen sentrum). Vi spiste tebrød på Cafè Lido, fiskekaker hos søstrene Hagelin og selvfølgelig skillingsboller på de beste bakeriene! Jegskal heller ikke glemme å nevne mine foreldre som har latt meg få herje på kjøkkenet. Noen glipper og kreativ eksperimentering har de måttet tåle, men har stort sett vært greie prøvekaniner! Jeg har de siste årene også fått muligheten til å hilse på mange av mine store forbilder innen kokkeverdenen, stekt pizza og brød i bakerovnen i Vikersund  (på gården der min kjæreste kommer fra), hengt chorizopølser til tørk i stabburet, og hatt tilgang på råvarer av beste sort.

Ja, så hvor har jeg egentlig fått denne interessen for mat fra?

UFO- Brødet! (Dette er en veldig enkel oppskrift på et brød som mange barn sikkert synes er artig å lage!)


Ingredienser:

 • 1 pakke tørrgjær (eller vanlig fersk gjær)
 • 1 ss brunt sukker
 • 250 g siktet hvetemel
 • 300 g sammalt hvetemel (evt blanding av andre grove meltyper)
 • 1 ts salt
 • 1 ss vegetabilsk olje
 1. om du bruker tørrgjær: bland 1 ts sukker og 1 1/4 dl varmt (litt varmere enn fingervarmt siden tørrgjær tåler litt høyere temperatur enn fersk gjær) i en liten bolle. Sett på lunt sted ti minutter eller til det begynner å boble og skumme. Dersom det ikke skjer noemed gjæren i det hele tatt er gjæren død og du må gjøre dette på nytt med en ny pakke tørrgjær!
 2. Ha alt melet og saltet i en bolle. Lag en grop i midten og tilsett gjærblandingen, olje, resten av sukkeret og 2,5 dl varmt (lunkent) vann. Rør sammen og elt i ti minutter eller til deigen er elastisk. Hvis deigen er klissete tilsetter du mer mel.
 3. Legg deigen i en oljet bolle og pensle deigen med olje. Dekk med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle. Sett bollen på et lunt sted, 45 minutter eller til deigen er hevet til dobbel størrelse.
 4. Slå deigen hardt ned en gang , vend ut på et lett melet bord og elt i 3-4 minutter. Legg til side en tredjedel av deigen. Elt begge porsjonene hver for seg og form dem til smidige kuler. Legg den største deigen på en stor melet stekeplate og pensle overflaten med vann. Legg den minste kulen på toppen og klem den hardt ned i midten av deigen slik at de sitter godt sammen. Dekk med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle og sett brødet til heving 40 minutter.
 5. Forvarm stekeovnen til 190 grader. Pensle brødet med vann og hell gjerne sesamfrø, havregryn eller lignende over nederste del av brødet og hell litt hvetemel over øverste del (eller vær litt kreativ og bruk det du har tilgjengelig!). Stek brødet i ca 40 minutter eller til det er gyldent brunt og gjennomstekt (du kan “dunke” lett på brødet for å sjekke om det er ferdig stekt. dersom det høres litt hult ut er det ferdig!)

Nyt gjerne ditt nybakte Ufo-brød med godt ost eller kjøtt-pållegg og et stort glass med melk, sammen med de små grønne mennene du finner i nærheten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s