matnyttige bøker

Tester, anbefalinger og omtaler

Noen kokebøker fungerer som oppslagsverk og andre som fine inspirasjonskilder. Jeg liker godt bøker med fine bilder der jeg kan sitte og bla igjennom og få mange fine ideer til nye gode retter. Selv om det meste av nyttig informasjon kan finnes på nettet er det likevel noe helt magisk over de virkelig gode kokebøkene. Det er mange ulike måter å bruke en god kokebok på. Noen bøker er rene “matbibler” som fungerer utmerket som et oppslagsverk. Andre bøker er nyttige for å vite hvordan man går frem for å oppnå et ønsket resultat. Det finnes også bøker som skal lære oss å sette pris på de gode råvarene med tips for hva som er etisk riktig og hva de ulike produktene kan være tilsatt for å holde seg lengre. Bøkene “den hemmelige kokken” og “ekte vare” er eksempler på dette. Disse bøkene er fine for å sette ting litt i perspektiv så lenge man ikke tar alt for bokstavlig og blir fanatiske. Da er Jørgen Grann sin bok “DIGG, feit i et fei” et herlig motstykke til alle bøker som tar for seg helse og slanke-mat. Jeg synes det er veldig vanskelig å si at en kokebok er dårlig, siden det kommer helt an på hvordan man skal bruke boken! De bøkene jeg lister opp her er alle bøker som jeg absolutt anbefaler! Det er godt mulig at jeg skulle tatt med mange flere bøker her og det gjør jeg gjerne etterhvert, her er det rom for å legge til mange flere bøker etterhvert!

Andreas Viestad er en fin fyr med prisbelønte bøker som kan anbefales på det varmeste. Den nyeste boken hans, “Ekte mat” er en herlig bok som får meg til å ville bo på landet med egne dyr og stor kjøkkenhage. Enn så lenge blir det egne urter og lignende i kjøkkenvinduet det nærmeste jeg kommer.. Denne boken er ingenting annet en en helt fantastisk bok! Den er stor og tung.

Hvordan koke vann er en annen bok av samme mann som tar for seg ulike grunleggende ting på kjøkkenet i tillegg til gode oppskrifter. Dette er en bok som alle som ikke har en kokebok med litt forklaringer på grunleggende ting bør ønske seg!

  • Andreas Viestad: Ekte mat
  • Andreas Viestad: Hvordan koke vann

Bent Stiansen har tatt gull i Bocouse D`or, kokkenes uofiselle VM i 1993. Han driver sammen med sin kone Anette restauranten Statholdergaarden. Paret har skrevet flere bøker sammen.

 • Stiansen: Til hverdags – En fin bok som har mange gode “hverdagsoppskrifter”. Det som skiller denne boken fra andre er alle tipsene om hva du trenger på kjøkkenet, illustrert med bilder. Både råvarer og utstyr er tatt med. Boken er delt inn i kapitler som forretter, skalldyr, fisk, kjøtt, grill og dessert. i tillegg er det egne kapitler med anbefalt tilbehør. Boken avsluttes med informasjon om allergier og intoleranser!
 • Stiansens kulinariske koffert- denne prisbelønte boken er skrevet av paret.

Eyvind Hellstrøm har nå ganske mange kokebøker og dette er en liste over de bøkene jeg vil anbefale:

 • Eyvind Hellstrøm: Bagateller – Dette er Hellstrøms første bok! Den inneholder mange fine oppskrifter og ikke minst helsides foto av hver rett. Boken har også ulike kapitler som får frem litt av Hellstrøms matfilosofi. Den tar for seg Michelin uiden, Bocouse D`or, venne-oppskrifter og det hele avsluttes med mini-ordbok!
 • Eyvind hellstrøm: Enkle og perfekte menyer – Oppskriftene er enkelt beskrevet med vinanbefaling for hver rett. I tillegg er det egne kapitler som viser fremgangsmåter med gode bilder som viser steg-for-steg. Basisoppskrifter er også tatt med. Boken har oså helsides foto av hver rett.
 • Eyvind Hellstrøm: Bagateller for livsnytere – mat og vin! og de litt mer eksklusive oppskriftene.
 • Eyvind Helltrøm: Verdens beste – Dette er boken der verdens beste kokker har laget en oppskrift hver med verdens beste norske laks! Dette er en bok med spektakulære oppskrifter og fine bilder. Denne boken introduserer også hver enkel kokk med fine beskrivelser og bilder.
 • Hærland og Hellstrøm: Inn med sølvskje – Denne boken er et samarbeid mellom Anne Kath Hærland og Eyvind Hellstrøm. Den inneholder fine oppskrifter og tar for seg ting som “hva du trenger på kjøkkenet” og små tips og triks underveis på hver oppskrift.
 • Ingrid og Eyvinds livretter – De to mest kjente og profilerte matguruene i Norge har laget bok sammen! Bare det i seg selv er vel kanskje nok til å ville eie denne boken!

Tom Victor Gausdal tok sølv i Bocouse D`or i 2005. Han har også vært dommer i Masterchef på tv 3. Han har skrevet bøker sammen med vinkjenneren Ole Martin Alfsen og alene.

 •  Tom Victor Gausdal: Husmansskost   er kåret til verdens beste kokkebok i 2005. både velkjente og kanskje noen glemte tradisjonelle retter, presentert med enkel framgangsmåte og råvarer tilgjengelig for alle.
 • Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen: Familiekokeboka – Dette er som tittelen sier, en familiekokebok. Den har oppskrifter på retter som skal være greie å lage i en hektisk hverdag.

Andre inspirerende kokebøker med fine bilder og fantastiske oppskrifter:

 • Trond Moi: Smak – Har veldig fine bilder og er en fin bok å bla i for å bli inspirert,
 • Arne Brimi: Årstider – Fokus på gode norske råvarer. Boken er delt inn etter årstidene for at vi skal få mest mulig glede av sesongens råvarer.
 • Jamie Oliver: Mat fra Jamies kjøkken, the naked chef – Jamies første og muligens beste bok! Forklarer oppskriftene på enkle og geniale måter. Mye bra tips om alt mulig i denne boken!
 • Jon Aga: Smak av Vega – Jon Aga driver Vega havhotell i Nordland sammen med sin kone Anna. Maten de serverer her består av lokale råvarer fra øyen som har et helt unikt dyreliv! Dette er en kjempefin bok med flotte bilder og oppskrifter basert på råvarer som finnes på Vega.
 • Fabizio Ungaro: Pasta – en liten men genial bok om pasta!
 • Jørgen Grann: DIGG feit i en fei

Noen bøker er veldig fine oppslagsverk som ikke nødvendigvis inneholder oppskrifter

 • Inni-Carine Holm: Mat & Meny for globale gastronauter- inneholder det som trengs av forklaringer på ord og uttrykk brukt i kokke-verdenen!

Og andre “gastronomiske” bøker inneholder en annen type oppskrifter!

 • Allan Gage: Jorden rundt på 80 barer – signaturdrinkene til de verdens 80 beste barer!
 • Jan Vardøen: Tøffe drinker – en annerledes drinkbok med annerledes oppskrifter!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s