Kastanjer

Alle temaer

Norsk:Kastanje
Latin:Castania sativa

Siden kastanjen som vokser i Norge ikke er spiselig, er det heller ingen stor tradisjon for kastanjer her til lands (prøv for all del ikke å spise den norske hestekastanjen!). Heldigvis selges de spiselige, også kalt spanske kastanjer, utover høsten og vinteren. Mange tenker nok på “roasted chestnuts on an open fire” når det snakkes om å spise kastanjer. Selvsagt går nok det også an å riste dem over åpen ild, men da sansynligvis med varierende resultat.

Den letteste måten å kunne nyte disse søte nøttene best på, er å riste dem i ovnen eller lage kastanje-purè. Kastanje smaker nydelig til vilt eller alene med smør, salt og pepper i selskap med en god vin. Kastanje er også godt sammen med oster som brie og camenbert. I tillegg brukes kastanje i konfekt(!) og det males opp til kastanjemel.

(Tips i butikken: kjenn på vekten og kjøp de som virker litt tunge i forhold til størrelsen)


Ristede kastanjer som varmer i vinterkulden

Fyll oppi grovt salt i en ildfast form og sett komfyren på 180 grader.
Skjær et kryss på toppen (den spisse siden) av hver kastanje og sett dem på saltet med krysset opp. Rist kastanjene på 180 C i ca 45-50 minutter eller til skallet er lett å bryte løs og kastanjekjøttet er mykt.

NB! Bruk en skarp kniv og vær forsiktig! skallet kan være vanskelig å kutte i og det kan gå hardt for seg.. Kutt først en stripe, deretter kutter du utenfra og inn mot stripen fra begge kanter slik at det blir et kryss.

Kastanjene bør serveres med skallet på! alle fjerner selv skallet fra sin porsjon. Den brune hinnen skal også fjernes dersom den ikke sitter igjen i skallet, bruk gjerne en liten kniv til dette! Kastanjene serveres med smør, salt og pepper og gjerne en god rødvin. det er også kjempegodt med en moden camenbert sammen med ristede kastanjer.

(Tips for å fjerne skallet på de ristede kastanjene: pakk den inn i en serviett og knus skallet med å presse den sammen i hånden!)


Kastanjepurè av kastanjer, fløte, salt og pepper

Kastanjepurè kan lages enten ved å riste kastanjene først i ovnen på saltseng, eller ved å kokes først. Dersom kastanjene skal kokes må dem først skåldes. kutt et kryss på toppen og legg i kokende vann ett par minutter. Hell av vannet og fjern skallet og hinnen. Deretter kokes kastanjene til de er møre. Dette tar omtrent 30 minutter (sjekk at de er gjennomkokt) .

Kjør kastanjene med stavmikser eller lignende til purè, kok opp med litt fløte og smak til med litt salt og pepper! (Anbefales til and og vilt gjerne i selskap med kantareller og rotgrønnsaker)


Rotpurè med kastanje – nydelig til vilt

Purè med gulrot, fennikkel og kastanje.

Ca 6 normalt store gulrøtter, 1/2 fenikkel og en håndfull ristede kastanjer. Litt kremfløte og litt salt og pepper.

kok gulrot og fennikkel møre og kjør til puré. Tilsett ferdig ristede kastanjer og lag en puré av det hele. Sett tilbake på stekeplaten og tilssett tilsett litt fløte og kok opp. Smak til med salt og pepper.

(Tips: Denne puréen kan fint varieres i forhold til mengde av ingrediensene. Her er det bare til å smake seg frem! Varier gjerne med å tilsette jordskokk!)


 Andre små kastanjefakta

  • Grunnen til at kastanje får den  veldig søte smaken er fordi mye av stivelsen blir gjort om til sukker når den varmes opp
  • Kastanjer oppbevares best ved 0-4 ºC. De kan også oppbevares i romtemperatur og har lang holdbarhet
  • Kastanjen inneholder 50 % vann og mye mer stivelse enn andre nøtter, og brukes derfor som en grønnsak
  • Kastanjeslekten eller kastanjer  er en slekt av åtte eller ni arter av tre og busker i bøkefamilien
  • Kastanjer er ikke i slekt med hestekastanjefamilien som vokser her i Norge
  • Ekte kastanje, Castanea sativa, er viltvoksende og danner skoger i Sør-Europa og i enkelte deler av Asia
  • Kastanje kalles også kastanje(nøtter), châtaigne eller maroner

Dette inneholder 100 gram vare ristede kastanjer:
Kalorier 195 kcal
Proteiner 3.2 gram
Fett 2.2 gram
Mettet fett 0.3 gram
Enumettet fett 0.7 gram
Flerumettet fett 0.8 gram
Transfett 0 gram
Kolestrol 0 mg
Karbohydrater 36.6 gram
Sukker 0 gram
Fiber 7.9 gram
Alkohol 0 gram
Retinol 0 µg
Beta-karoten 12 µg
Vitamin A 1 RAE
Vitamin D 0 µg
Vitamin E 0.5 alfa-TE
Vitamin B1, tiamin 0.24 mg
Vitamin B2, riboflavin 0.18 mg
Niacin 1.3 mg
Niacin ekvivalenter 1.8 NE
Vitamin B6 0.5 mg
Folat 62 µg
Vitamin B12 0 µg
Vitamin C 26 mg
Kalsium 29 mg
Jern 0.9 mg
Natrium 2 mg
Kalium 590 mg
Magnesium 33 mg
Sink 0.6 mg
Selen 2 µg
Kopper 0.23 mg
Fosfor 107 mg

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s