Tesmaking

Kaffe & te

Glad i te og vil lære mer om teens verden? Le palais des thes arrangerer te-sessions hver torsdag kl 18.00, der du både får smake og mulighet til å lære litt om teens verden. I tillegg arrangeres en rekke ulike kurs.

Le palais des thes har to butikker i Oslo. En på Grünerløkka og en på Majorstua.

Vi ruslet bort til butikken på Grünerløkka som ligger i Markveien. Siden vi var tidlig ute fikk vi velge noen teer vi ville smake på. Det endte da opp meg både hvit te og puh-erh. Mens den entusiastiske damen som jobbet der gjorde klart til te-session og samtidig betjente tekjøpende kunder kikket vi litt rundt i butikken med hver vår kopp av dagens te, en grønn te. Vi kikker på søt utstyret; kopper, tekanner, bøker og lignende. Der vi brukte lengst tid var likevel ved luktekamrene med te som selges i butikken. Vi luktet oss gjennom alle teene og gjorde oss opp meninger om hvilke teer som lukter godt og hva som lukter uvant og rart!

Med nøyaktighet og presisjon ble vannet varmet opp til riktig temperatur og trekketiden stoppet akkurat på riktig tidspunkt. Med vannkoker der nøyaktig temperatur stilles inn og stoppeklokke som hjelpemidler er det tydelig at det er viktig å lage teen riktig for å gi oss den optimale smaksopplevelsen.

Først fikk vi smake en ren hvit te. Ikke tilsatt noe, kun de unge skuddene fra te-planten som det ble trekt te av. Dette var også en av de fineste og dyreste teene siden dette er ferskvare med fin og en veldig ren smak! Denne teen er toppskuddene på tebusken. Vi ble servert i fine glasskåler. Teen luktet “gård” og smakte veldig rent. Dette er nok en te for folk som har peiling og som har smakt mye te.

Neste te var en hvit te med smakstilsetninger. En te som mange mente var mye mer smak i. Noe som naturlig nok grunnet i de ulike krydderne som var tilsatt. Det virket som at noen foretrakk denne fremfor den rene hvite teen.

Så var det over til puh-erh te. Dette er en spennende te som lages ved at teen først oksideres og deretter gjæres, noe som bidrar til en kraftig smak. I motsetning til annen te blir puh-erh bare bedre jo lengre den ligger. Dette var en te som dufter halm eller vått høy. Det er nok eneste måten jeg kan beskrive lukten! Men den smakte mye! Og veldig annerledes enn hvit te!

Den siste teen var også en puh-err, men denne har lagt en stund i en kanelboks. På denne måten trekker teen til seg kanelsmaken. Og duften av den ferdige teen? Ja, absolutt kanel! Smaken av kanel og puh-erh te likte jeg veldig godt og dette var kanskje min favoritt.. (men det skal jeg holde for meg selv). En slik kanelboks teen hadde blitt oppbevart i kunne også kjøpes i butikken og brukes om igjen og om igjen for å tilsette kanelsmak!

Det var en spennende liten tur og det frister til gjentagelse for å smake på og lære mer! Og hva kjøpte vi med oss? Jo, en blandingste av svart og grønn tilsatt kanel og frukt! Jeg må nok inrømme at jeg alltid har vært mer en kaffe- entusiast enn en tedrikker. Men jeg innser at te er spennende og vil derfor lære mer om teens verden. Satser på å komme med en større og utvidet sak om te før jul!

Og så noen små tips!
– vær nøye med teens trekketid og vanntemperaturen.
– te bør trekkes på en måte der tebladene får plass til å utvide seg; enten direkte i kanne og siles av, eller i poser. Engangsposer fås kjøpt.
– oppbevart te lufttett i boks.
– les om de ulike teene i egen post her
– besøk le palais des thes for å lukte, smake og spørre for å lære om te.

Les om ulike typer te her her

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s