Vinkurs på Norsk Vinfagskole

Alle temaer, matopplevelser, vin

Norsk vinfagskole tilbyr en rekke kurs og utdannelser. Skolen har nylig også blitt offentlig godkjent. Den er godkjent utdanningsinstitusjon av NOKUT og av Lånekassen for utdanning.

Jeg tok med min fetter som også er en vinglad mann til Norsk vinfagskole. Her var det kurs med franske viner som kveldens tema. Det var fint å komme inn i et lyst og trivelig lokale etter å ha trasket ute i regnfulle Oslo denne høstkvelden. Vinglass for smaking, vannkaraffel og spyttebøtte sto klart. her skal det smakes sa min fetter og satte seg ned!

 

Kursleder Cathinca Dege, lærer ved skolen introduserte seg og fortalte raskt litt om skolen og de ulike tilbudene og mulighetene som var.

Alle plassene er fylt og kurset er igang! En obligatorisk introduksjon av de ulike vinområdene i Frankrike er selvsagt det hun starter det hele med. Vi blir spurt og testet om vi kan nevne områdene, og noen ivrige kursdeltagere klarer etterhvert å bli enige om hva som faktisk er Frankrikes vinområder og hva som kjennetegner disse. Videre følger en innføring i de viktigste uttrykkene og begrepene som brukes når det snakkes on franske viner. Etterhvert kommer vi mer innpå områder, distrikter og de mange druesortene som dyrkes i Frankrike. Underveis blir også deltagerne spurt flere spørsmål, men det er ikke mange veldig snakkesalige i lokalet. Mulig på grunn av at de to(!) som svarer på alle spørsmålene og som snakker veldig mye. Likevel er det veldig god stemning og mye nyttig å få med seg.

Så er endelig tiden for å smake kommet! Måten dette gjøres på er ved blindsmaking. Glassene skjenkes av flasker der etikettene er godt skjult av svarte tøyposer.Først to hvite og deretter tre røde viner. Det starter ikke overraskende med to veldig forskjellige men sikkert lett gjenkjennelige hvite viner. Den første er det ingen tvil om; en Chablis. Vin nummer to derimot er litt vanskeligere (for min utrente gane), en Sauvignon blanc fra Sancere! Jeg kjenner faktisk igjen druen på smaken av solbærblader men ikke hvor den kommer fra. Rødvinene er tydligvis for mange enklere å kjenne igjen. Den første vinen får jeg et klart og tydelig svar fra min fetter som sittet ved siden av meg at dette er garantert en Burgund! Druen må være Pinot noir. Noe han i utgangspunktet kunne kjenne igjen på den lyse fargen og den fruktige smaken av bringebær og jordbær (!) jeg kunne si meg enig i smakene men ikke mer. Min fetter hadde helt riktig i både druetype og område. Rødvin nr to ble skjenket i glasset. En mye mørkere vin, nesten blå i fargen. En lett rotasjon i glasset for å få frem mer smak og nesen ned i glasset for å kjenne på Aromaene. EIK sier jeg med et smil! Og muligens kirsebær? En slurk. Jeg slipper luft inn i munnen og slurper litt på vinen. Eik er det som fremdeles er inntrykket mitt. Dette må være en Syrah sier jeg og smiler fornøyd men også litt usikker på hvordan jeg egentlig skjønner at det er Syrah. Og den er fra.. Vet ikke.. Vinen var fra Nord Rhone, og ganske riktig en Syrah! Så er vi kommet til den siste vinen. Jeg ser på min fetter og spør om hva han tror. Han løfter opp glasset og ser på fargen. Vi er enige on at den mørke fargen kan tyde på at det er en ung vin, noe vi snart skal finne ut av. Snurre, lukte, smake. Oi! Her var det mye tanniner. Her var det så mye tanniner at det føles som om det gror hår på tennene. Dette er cabernet sauvignon. Fasit: en klassisk Bordeaux av 60% Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot og 5% cabernet Franc! Dette var en 2005 årgang, så det var riktig at det var en forholsvis ung vin.

Vi er ferdige med smakingen og kurset nærmer seg slutt. Jeg blar litt i brosjyren og ser at det tilbys fulltidsstudier med ett halvt års skole hvor man smaker seg gjennom verdens viner for så å jobbe et halvt år på vingård. Jeg drømmer meg litt bort og lurer litt på hvorfor jeg ikke gjør dette. Men det er enda muligheter. Det er aldri for sent å følge sine drømmer!
Jeg vil virkelig lære mer om vin og dette ga bare mersmak!

Takk for et bra kurs!

Dette var vinene vi smakte på!
1) Hvit – Chablis Dom Long Depaquit 09
2) Hvit – Sancerre Dom Henri Bourgeois 09 Grande Reserve (utpreget
solbærbladsmak)
3) Rød – Defaie Bourgogne Pinot Noir 08
4) Rød – Colomier Crozos Hermitage 08 (Syrah fra Nord-Rhone)
5) Rød – XVIII Bourdeaux 2005

Skal jeg trekke frem noen av vinene jeg likte best kan jeg nevne Hvit – Sancerre Dom Henri Bourgeois 09 Grande Reserve. Dette var en frisk og syrlig vin!

Av de røde vinene var vi nok samstemte on at Defaie Bourgogne Pinot Noir 08 var en favoritt!

Mer utfyllende informasjon om vin, typer, vinland, druer, mm, kommer veldig snart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s