Matstreif i Oslo 2010

Alle temaer

Vil starte med å gratulere den glade Salma-gjengen med prisen “Årets beste stand på Matstreif 2010”!  Og for alle som ikke har så mye erfaring med Salma- verdens beste laks, så følger det noen små tips helt neders i denne artikkelen.

For sjette gang arrangeres den årlige matfestivalen “Matstreif” i Oslo. I år går matstreif over tre dager og det er et større arrangement enn noen gang tidligere. Festivalen ble arrangert av Innovasjon Norge for første gang i 2005, da på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. I 2010 er også fiskeri- og kystdepartementet med for fullt. Dette bidrar derfor selvfølgelig til flere utstillere og et totalt mye større arrangement.

I fjor var det ca 120 000 besøkende og festivalen gikk da over to dager. Med en knallåpning på torsdag med nydelig vær i Tigerstaden kan vi bare lure på hvor mange matglade folk som tar turen innom Matstreif disse tre dagene..

Noen stemningsbilder fra årets matstreif!

Matstreif hadde mye godt å by på. Vi vandret rundt i timesvis.Smakte, snakket med produsenter, smakte mer, snakket mer, lo, smilte og fylte opp posene med de beste råvarer: Salma (den fantastiske laksen som alle bør kjenne godt etterhvert), Ishavsrøye fra Vesterålen, økologiske grønnsaker både av det vanlige slaget og det litt mindre vanlige!, norske epler, kjøtt, gårdsegg, korn og mel. Listen blir lang om jeg skulle nevnt i detalj alt det fantastiske vi har kjøpt! og ikke for å snakke om alt vi har fått smake på..

 

Matstreif hadde denne gangen plassert seg på Rådhusplassen, noe som gjør det hele mer romslig og luftig siden dette er et ganske stort område å boltre seg på. Med 72 utstillere og mye folk er nok dette en god løsning som jeg håper blir et fast sted å arrangere festivalen på.

Takk for en herlig matstreif! Gleder meg allerede til neste år (selv om det i skrivende stund faktisk er en hel dag igjen av festivalen).

Etter å ha kommet hjem, pakket ut den fantastiske maten og samlet meg litt er det klart for å lage litt mat.. Og hva annet kan jeg vel spise etter en slik dag? Salma,- med de ferskeste og beste råvarene.


Her kommer to veldig enkle tips til hva du kan gjøre med Salma!

Sashimi er superenkelt og supergodt! Kan brukes som en enkel forrett, snacks eller rett og slett en deilig aperitif. Sashimi er enkelt og greit tynne skiver av rå fisk. Bruk en veldig skarp kniv og skjær hver bit med en bevegelse (der du trekker kniven til deg).  Du kan bruke Salma bellyloin eller backloin. Forskjellen er at den ene er fra magen til laksen og den andre ryggen. Backloin (rygg) er mindre fileter med bittelitt mindre fett. Du trenger en god soyasaus, selv foretrekker jeg en japansk sashimi-soyasaus som fås på eksotiske butikker som A-food market i Oslo (som forøvrig har et svært bra utvalg av råvarer som brukes til sushi).

I soyasausen kan du tilsette litt wasabi-paste. Enten kan du dyppe Sashimien i denne eller helle den over bitene som du har lagt fint opp på passende serveringsfat! Rist sesamfrø (legg i tørr panne) og pass på at de ikke blir svidd. Dette er viktig for å få frem smaken i frøene. Strø dette over sashimien.

På samme måte som man spiser syltet ingefær mellom hver sushi-bit (for å rense ganen mellom hver bit!) kan du også legge litt syltet ingefær ved siden av sashimien.

Lettstekt Salma med jordskokk-pure og Canaripotet.

For 2 personer trenger du: ca 400 g  jordskokk, 10 små poteter (selskapspoteter eller Ringerikspotet), 1 fedd hvitløk, kremfløte, havsalt, pepper, smør, tørr hvitvin, kruspersille, 1 egg, rapsolje, olivenolje, Salmalaks.

  • kok jordskokkene møre og kjør til pure med stavmikser. Tilsett finhakket hvitløk og litt kremfløte. La det stå på svak varme og rør til den blir fast. Tilsett litt tørr hvitvin og la stå på varme. Tilsett litt smør og smak til med salt og pepper.
  • Kok potetene møre i like deler av vann og havsalt. Slå vannet av og bland inn finhakket kruspersille. Dryss over litt fingersalt. Server og spis med skallet på.
  • Majones: Ta eggene ut i god tid slik at olje og egg har lik temperatur! Vist opp en eggeplomme og tilsett sakte litt og litt rapsolje eller annen smaksnøytral olje. Etterhvert tilsetter du litt av en god olivenolje (gjerne med sitronsmak!), Smak til med litt salt.
  • Salma; Del laksen opp i passende store biter. Krydre enkelt med litt salt og pepper. Stek den litt på hver side med høy temperatur. Pass på at den er litt rå i midten, da er den best og har mest smak.

Server laksen med en skje majones oppå, poteter pg pure ved siden av! enkelt, greit og godt! (Flere oppskrifter kommer etterhvert)


For spenstige oppskrifter og inspirasjon kan denne boken anbefales:

Verdens Beste – Eyvind Hellstrøm. Med verdens beste kokker og verdens beste laks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s