Risotto

ris og korn

Grunnoppskrift på risotto.

Denne oppskriften passer fint til to passe sultne personer! Dette er en grunnoppskrift på selve risottoen. Av tilbehør og andre ingredienser har du et hav av muligheter. Forslag og variasjoner er nevnt etter oppskriften.

Hvordan lykkes med Risotto! Følg denne oppskriften,stå foran komfyren og gi all oppmerksomheten din til risottoen i de 20 minuttene det tar å tilberede den.

 • 1/2 liter kraft. Grønnsakskraft, hønsekraft, fiskekraft eller kjøttkraft (det du har tilgjengelig! Et tips er å lage kraft av grønnsaker å ha i fryseren klar til neste gang. se oppskrift kraft lenger nede!).
 • 1 spiseskje olivenolje
 • 2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
 • 1/2 stangselleri
 • 1-2 hvitløksfedd
 • 200 gram Risottoris
 • 1/2 dl hvitin (eller en skvett!) Bruk en tørr hvitvin eller en en tørr Vermut. Noilly Prat passer veldig godt, har skrukork, rimelig pris og kan stå på fast plass i kjøleskapet klar til bruk for neste Risotto!
 • 30-50 g smør, eller med andre ord en god “klatt”. Bruk meierismør.
 • 50 g Parmesan, nyrevet.
 • Salt og pepper. Bruk helst Maldonsalt eller annet flaksalt og nykvernet pepper.

Fremgangsmåte

1. Fase – Kok opp kraften og la den stå varm, klar på en kokeplate. I en annen kjele har du temperaturen på medium+ og varmer opp olivenoljen. Ha oppi finhakket sjalottløk eller løk, stangselleri og litt salt. La dette frese ca 3 minutter til det er gyllent. Tilsett finhakket hvitløk og fres videre i 1-2 minutter. Ha risen i og skru opp varmen. Nå er det kjempeviktig at du passer på at ingen ingredienser blir brune. Skru ned temperaturen om den er for høy. Rør rolig i risen hele tiden. Etter noen minutter er riskornene blanke, og noen spraker gjerne under stekingen. Hell nå oppi Vermut eller vin mens du hele tiden rører. – kjenn den gode lukten 😉

2. Fase – Når vinen har trukket helt inn i risen er du klar til å tilsette kraft. Tilsett en øse kokende kraft og litt salt (dryss bare veldig små mengder salt mens kraften tilsettes). La det småkoke på forholdsvis lav temperatur. Hvis det er for høy temperatur blir risen rå inni og myk utenpå, la det derfor ikke fosskoke. Fortsett med å øse kraft og la det koke inn. Gjenta denne prosessen og la hver øse med kraft trekke helt inn i risen før du heller i en ny. Dette vil ta ca 15-20 minutter. Risen er klar når den er myk men har litt tyggemotstand. Smak til med salt og pepper.

3. Fase – Ta risen av platen. Tilsett smøret og parmesanen og rør dette rolig inn i risen. Serverer risottoen straks mens den er fuktig og med riktig konsistens. Risotto kan spises som den er eller med mye forskjellig tilbehør. Gjør det gjerne enkelt med god salat, spekeskinke eller godt brød! Forslag til variasjoner følger!

Tips og triks

 • Risotto lages som regel av ristypene arborio( mest vanlig og finnes i dagligvarebutikkene) og carnaroli (fåes kjøpt på delikatessebutikker som “Gutta på haugen”). Begge disse variantene egner seg utmerket.
 • Risotto kan også lages av polert bygg eller polert spelt! (Holli Mølle fører dette, les mer her)
 • Ta vare på “avskjæret” fra grønnsaker og bruk dette for å lage en god kraft! Lag kraft regelmessig og frys ned passelige porsjoner. Da er du klar til å lage risotto raskt når du måtte ønske.
 • Bruk tilbehør du allerede har i kjøleskapet!

Variasjoner på tilbehør

Jeg lager sjelden den samme risottoen to ganger siden tilbehøret ofte er basert på sesongvarer og det jeg finner i kjøleskapet.

Kantarell er kjempegodt til risotto. Stek kantarellene først i olje og deretter i smør. Da får de en fin farge og skorpe! Pass også på å ikke ha for mye sopp i pannen på en gang, da blir den kokt istedenfor stekt (takker Jon Aga for dette tipset). Krydre lett med salt og pepper. Annen sopp du liker egner seg også fint!

Spekeskinke og italienske spekepølser, panchetta (italiensk bacon) og ruccola er gode ingredienser å ha til risotto!

Det er bare fantasien som setter begrensninger. Mange har trøffelolje og sopp tilsatt, andre har fisk eller kylling!

På bildet er det risotto av Carnaroli med spekeskinke og italiensk spekepølse. På toppen er skoldet tomat, delt i biter, tilsatt god olivenolje og fersk basilikum, stått i ovnen mens risottoen ble laget. På toppen; stekt kantarell!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s