Ulike typer salt

salt og pepper

Her følger en oversikt over ulike typer og varianter av salt til bruk i matlaging.

Vakuumsalt.
– husholdningsalt med jod, finkornet salt. Fint å bruke i matlaging. Inneholder mye NaCl og gir derfor mye Saltsmak.
– husholdningsalt uten jod. Samme som over men uten tilsatt jod. (jod er viktig for å unngå stoffskiftesykdommer. Finnes mye av blant annet i fisk)

Bergsalt
– Himalayasalt. Utvinnes fra gruver ved foten av Himalaya. Rosa i fargen, uraffinert, inneholder mineraler og sporstoffer. Fritt for menneskeskapt forurensing. Mindre intenst enn vakuumsalt.
– fint bergsalt. Utvinnes fra ulike gruver fra forskjellige deler av verden. Hvit farge og ca 98% NaCl. Mildere enn vakuumsalt.
– kala namak., svart indisk salt. Mørk lilla i farge, rosa ved knusing. Lukten beskrives som råtne egg. Finnes i vulkanske områder. Uraffinert.

Havsalt
– grovt og fint havsalt uten spesiell stedsopprinnelse finnes i alle mulige varianter.
– amerikansk havsalt. Raffinert og inneholder derfor ikke så mye mineraler.
– fransk havsalt. Uraffinert og rikt på mineraler. Mange varianter.
– grått salt. Fuktig uraffinert havsalt. Kommer fra Frankrike. Sanket for hånd og rik på mineraler. Mange mener at dette er det beste tilgjengelige saltet. Naturlig grå farge.
– Italiensk havsalt. Fra Middelhavet, ved kysten av Sicilia hentes havsalt av svært god kvalitet. Rikt på naturlige mineraler. Høstes gjerne for hånd.
– flaksalt. Saltet blir varmet sakte i store panner for å få pyramideformer eller ønsket form. Mest kjent er Maldonsalt fra maldon, Essex i England. Det finnes en rekke av flaksaltprodusenter med god kvalitet.
– røykt havsalt. Det finnes naturlig røykt havsalt og en rimelig versjon som er tilsatt aroma. Den varianten som er tilsatt aroma har lavere kvalitet og har en bitter smak. Bruk: grilling, laks, suppe, salat.
– Hawaii havsalt. Tilsatt en rød vulkansk leire, noe som gjør at det blir rikt på jern og har en sterk rød farge. Dekorativt bordsalt og brukt i tradisjonell matlaging på Hawaii.
– Svart Hawaii salt, Hiwa Kai. Helt svart farge. Saltet er tilsatt aktivt kull.
– fleur de sal. “blomsten av salt”. Høstes etter tradisjonell Keltisk metode fra toppen av saltdammene. Unge krystaller som formes naturlig i overflaten. Fra guerande-regionen i Frankrike. Kan kun høstes en gang i året om sommeren, og kun om værforholdene er bra nok. Kalles for kaviaren av salt. Guerandesalt regnes som det aller ypperste saltet, på samme måte som champagne kan regnes som det ypperste av musserende vin.

– nitrittsalt. Hensikten med nitritt/nitrat er at det virker effektivt mot dannelsen av botulismebakterier og at de er fargestabiliserende. Nitrittsalt brukes i kjøtt og spesielt spekekjøtt/pølse for å unngå e-colli. Norske myndigheter har vært meget restriktive i sin godkjennelse av nitritt/nitrat som konserveringsmidler. Årsaken til dette er at nitrat reagerer raskt med aminer i kjøttprodukter og danner nitrosaminer. Noen av disse kan være kreftfremkallende.

-saltlake besår av salt, vann og litt sukker.

Det finnes nok mange andre varianter av salt, og dessuten finner vi et stort utvalg av smakssatt salt og krydder blandinger. Hvitløkssalt, urtesalt, osv kan fint lages selv. Når man kjøper slike krydderblandinger, spesielt av den billigste sorten, er det ofte ikke spesifisert hvilket salt som er brukt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s