Ulike typer pepper

salt og pepper

Pepper er verdens mest solgte krydder!

Pepper er et begrep som gjerne brukes om det vi kaller vanlig pepper fra planten Pipur negrum, men også for ulike chilli-varianter. Pepper er grønne bær eller frukter før de modnes og blir rød ved modning.

Her følger en oversikt over ulike varianter av pepper.

Først de mest vanlige variantene vi gjerne kaller “vanlig” pepper. Denne pepperen er fra samme plante, men behandlet eller høstet på ulike stadier. Det er stoffet piperin som gir den sterke smaken. Peperomia som er en vanlig stueplante er også under artsfamilen piperaceae;- pepper!

Svart pepper: moden og tørket pepper.

Hvit pepper: moden og tørket pepper med skallet fjernet.

Grønn pepper: Grønn pepper er høstet umoden og selges både frisk og tørket.
inneholder en eterisk olje med en sterk aromatisk smak. Grønn fersk pepper kan kjøpes på eksotiske butikker.

Peppermix: det finnes mange varianter av ulike peppertyper er blandet sammen, både som hel og som knust variant. Mest vanlig er en mix av svart pepper, hvit pepper og rosepepper. Kan også inneholde tørket grønn pepper.

Aromapepper: det selges mye svart pepper som er tilsatt aroma. Mest vanlig er sitronpepper og hvitløkspepper. Pepperblandinger som er tilsatt aroma inneholder ofte endel tilsetninger som sukker og salt og andre krydre. I tillegg er det ofte også tilsatt kunstige stoffer.

Av andre peppersorter kan disse nevnes:

• Rose pepper: Rosa pepper, også kalt peruansk pepper eller karibisk pepper, kommer fra planten brasiliansk peppertre som er beslektet med cashewplanten; species Schinus molle i artsfamilien anacardiaceae. Er altså IKKE i familie med vanlig pepper.
Denne peppersorten finnes i tørket form og i lake på glass.

• Sichuanpepper: (szechuanpepper, blomsterpepper, fjellpepper) tilhører rutefamilien og ikke pepperfamilien (er egentlig botanisk nærmere appelsin enn pepper!). Mindre skarp enn svart pepper men gir en nummenhet i tungen pga inneholder tre prosent hydroxi-alpha-sanshool. Mye brukt i det kinesiske szechuankjøkkenet, Tibet, Bhutan og Japan. Ingrediens i femkrydderblanding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s