Kaffevarianter med espresso

Kaffe & te

Her følger en oversikt over kaffevarianter basert på espresso. Dette er de mest vanlige varme kaffedrikkene du får på kafeer. En “dobbel” lages med dobbel mengde espresso.

 

 

Espresso
Liten og kraftig! Mange har sukker i. 2-3 cl er passelig mengde. Drikkes raskt.

Espresso lungo
“lang espresso”. Lages med mer vann og blir derfor litt mildere. Opp til 6 cl. Er rett og slett derfor en vanlig espresso laget med litt mer vann!

Espresso risretto
Har mindre vann enn vanlig espresso og blir sterkere. Kraftig og fyldig ved at ekstraheringsprosessen (når espressoen lages) avbrytes tidligere enn vanlig.

Macchiato
Espresso med en liten spiseskje melkeskum. Espressoen lages først i en kopp, deretter legges en spiseskje av skummet fra steamet melk forsiktig mot koppens innside slik at melken sklir ned i cremaen. Melkeskummet legger seg da som et merke på ene siden i koppen. (macciato betyr merket eller med en flekk).

Espresso con panna
Kald fløte og varm espresso. God og vakker å se på! (og veldig lett å lage!)
Lag espresso i et glass. Rist fløte i en shaker. Hell forsiktig fløten over espressoen slik at den legger seg oppå.

Americano
Dette er det nærmeste man kommer en “vanlig svart kaffe” laget med espresso. Eller en “amerikanisert” espressovariant. Koppen fylles nesten full med varmt vann og espressoen lages deretter rett i koppen. Kaffen får da en fin crema som holder på varmen.

Cappuccino                                                                                                                               En av de mest populære kaffedrikkene i Norge. I Italia drikkes denne kun om morgenen og gjerne før frokost. Espressoen brygges rett i koppen. Steamet melk helles ned midt i koppen slik at cremaen løftes opp. Mange lager Rosetter eller hjerter ved å helle på en spesiell måte. Ellers skal det ligge en smal ring av crema rundt det hvite skummet. Kan også tilsettes cappuccinodryss som er en blanding av kanel og sjokolade. Dette strøs da over.

Cortado
Denne lages ved at det først brygges en enkel eller dobbel espresso i et lite glass. Deretter helles steamet melk gjennom cremaen til det er like mye melk som kaffe. Overflaten skal være mørk brun siden melken løfter cremaen.

Caffe latte
Mye melk og lite kaffe. Caffe latte betyr på italiensk kaffe med melk. I Italia kan du derfor risikere å få kaffe og en mugge melk ved side av om du bestiller caffe latte. Her i Norge derimot fylles et glass nesten helt fullt med steamet melk. En enkel eller dobbel espresso helles oppi gjennom melken. Det er også populært å blande i ulike siruper etter smak og behag.
(nb! Cafe au lait er fransk og betyr også kaffe med melk. Denne har som regel også espresso som basis her til lands mens den i Frankrike oftest serveres med filterkaffe og varm melk).

Caffè mocha
En caffe latte tilsatt sjokolade. Steamet melk helles i et høyt glass. Sjokoladesirup helles i slik at den legger seg på bunnen. Espressoen helles i og varmer opp sjokoladen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s