Ulike typer ris

ris og korn

Latin: Oryza sativa.
Det finnes over 1000 ulike ristyper.
Her i Norge har det etterhvert blitt endel ulike typer ris tilgjengelig.

.

 

 

For det første skiller vi mellom langkornet ris (som er den risen vi ofte bruker som tilbehør) og rundkornet ris (sushiris, risotto, grøt). I tillegg kommer villris som egentlig ikke er ris i det hele tatt, men en type gress!

Her følger en liten oversikt over de mest vanlige sortene.

Parboiled ris er en polert, hvit ris. Den behandles før polering, slik at en del av næringsstoffene trenger inn i kornet. Derfor er parboiled ris mer næringsrik enn alminnelig hvit ris.

-Langkornet ris-

Langkornet polert ris
4-5 ganger så lang som bredden. Brukes mest til ulike typer kjøtt og fiskeretter men er også godt egnet i salat sammen med grønnsaker. Kleber ikke. Det er denne risen vi gjerne kaller vanlig middagsris.

Basmatiris
En parfymert indisk ristype. Mye brukt i asiatisk mat. Den langkornede basmatirisen er fast i konsistensen og kleber ikke. Den mellomkornede derimot kleber siden den inneholder mye mer stivelse.

Jasminris
Dyrkes i Thailand. Den milde duften og smaken av jasminris er en naturlig aroma. Risen er en bløtaktig langkornet middagsris. Stort sett polert men finnes også som upolert brun ris med høyt innhold av fiber og vitamin b. Jasminris brukes i nesten all thai-mat og også mye i indisk mat. Litt mindre gul på fargen enn basmatiris.

Thailandsk hvit ris
Langkornet ris med karakteristisk aroma. Den kleber når den kokes. I Thailand er ris et symbol på renhet. Der kokes risen uten salt og krydder og serveres for seg selv.

Thailandsk svart ris
er svart fordi fiberlaget på risen er beholdt. Det setter også farge på kokevannet. Risen er fast i konsistensen og litt fet i smaken. Den blandes gjerne med kokosnøttmelk eller kokosmel til dessert.

Brun, langkornet og mellomkornet ris
Det ytre harde skallet er fjernet, men fiberlaget er beholdt. Det er det som gir risen den fine, brune fargen. I fiberlaget sitter også viktige næringsstoffer og vitaminer, blant annet flere ulike B-vitaminer. Brun ris krever litt lengre koketid enn polert ris. Den egner seg til alle typer retter og kan erstatte hvit ris. Oftest velger man brun ris fordi den har litt mer smak enn den hvite og på grunn av fargen og næringsinnholdet. Brun ris er mer næringsrik enn den hvite.

Brun ris med villris
En blandingsris som består av brun ris og en liten andel villris. Blandingen gir en fin nøtteaktig smak og fargespillet gjør den dekorativ. Den egner seg som tilbehør til det meste.

-Rundkornet ris-

Hvit Rundkornet ris
Fra Kina, Italia og Spania. Mest brukt som grøtris her i Norge. Finnes også som “hurtig-grøtvarianter”. Kan også brukes til risotto (der de italienske variantene gjerne er å foretrekke, rispudding og som tilbehør i salat.

Arborioris
Dette er en italiensk og klassisk rundkornet ris som egner seg veldig bra å lage risotto av. Opprinnelig dyrket i po-dalen i norditalia men dyrkes mange steder idag. Absorberer mye vann og blir ikke grøtete.

Carnaroli
Italiensk rundkornet ris på sitt beste! Dyrkes i områdene rundt pavia. Egner seg svært bra til risotto. Mistet stivelse under koking.

Vialone nano, semi fino
En litt mindre ristype enn carnarolirisen. Egner seg svært godt til risotto.

Calasparra
Dyrkes på østkysten av Spania og brukes hovedsaklig til paella. (arborio og carnaroli kan også brukes til paella).

Sushiris
Rundkornet ris som kleber når den kokes. Får man ikke tak i sushiris, kan man bruke alminnelig mellomkornet ris. Sushiris tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt søt og syrlig smak.

Hvit, glutenrik ris
Inneholder mer gluten enn alminnelig hvit ris. Den ligner sushiris og kleber ved koking. I Asia brukes den først og fremst til desserter og søtsaker.

Villris. Latin: Zizania palustris

Villris er et ugress som vokser i fuktige områder i USA og Canada.
Har vært næringskilde for indianere i flere hundre år, og er kalt ‘”Manomi”‘ som betyr ‘”kostbare korn”. Nøttesmak og tiltalende aromatisk bilde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s