Tesorter

Kaffe & te

Her følger en oversikt over hovedtypene av te: hvit te, grønn te, gul te, oolong, sort te og pu-erh.

Ekte te kommer er tørkede blader fra te-planten,Camellia sinensis som hører til Camellia slekten. Teplanten trives best I tropisk og subtropisk klima med mye nedbør. Kan bli opptil 15 meter høy.

Mesteparten av ekte te kommer fra Asia. (Det lages i tillegg en rekke sorter te fra ulike typer urter og krydre.)

Svart te (hongcha): Helt klart den vi nordmenn kjenner best til og mest utbredet i Europa. Sort te er helt oksidert te, derfor får den kraftig og fyldig smak. (det finnes selvsagt mange forskjellige sorte teer som strekker seg fra forholdsvis mild til svært kraftig). Mest kjent sort te er earl grey og breafast tea. (I Kina kalles dette rød te. Det som i Kina kalles for svart te (heicha) går under forskjellige navn i Vesten, men den er uansett ikke særlig kjent utenfor Kina. De fleste typene av sort te presses i kaker, eller blokker, for transport.)

Grønn te (lücha): Tebladene blir etter høsting varmet opp av damp eller ristet i panner.  Dette stopper den enzymatiske oksideringen av bladene, som forblir grønne, og beholder mye av smaken av friske blader. Det finnes et veldig bredt utvalg av grønn te. Fersk grønn te er veldig annerledes og friskere på smak enn grønn te som finnes rundt i butikkhyllene. Fersk grønn te fås kjøpt på spesialbutikker.

Hvit te (baicha): Hvit te er omtrent ubehandlet. Dette er te som kun er høstet og tørket. Dette gjør både at teen får en fin, subtil smak – samt at den også vil inneholde svært lite koffein. Hvit te er generelt den tetypen som inneholder flest antioksidanter. Hvit te er mildere på smak enn grønn te. (Til den kinesiske hvite te, kan det kun benyttes Narcissus og Chaicha tebusker og bare vårens første skudd. Teen tørkes på en temperatur rett under 40 grader før den finsorteres.)

Gul te (huangcha): Gul te er ennå sjeldnere enn hvit te, og lenge ble produksjonsmetoden holdt hemmelig. Gul te produseres ved å rulle bladene i papir, etter at de har blitt lettere ristet

Oolong  (qingcha): Kalles også blågrønn te. Lite utbredt i Norge. Dette er en mellomting mellom grønn og sort te. Produksjonen foregår ved at tebladene oksideres mellom 20 – og 80 prosent. Deretterrister man teen over varme for å stoppe oksideringen. En vanlig fremgangsmåte for å fremskaffe oolongte, er å putte teen i store sekker før sekkene blir slått. Deretter blir teene tørket. Dette er teer som har ofte har en dyp, kompleks smak – og en fruktig aroma. Ooolong kan komme både som lange, tynne blader eller rullet til en tette kuler som folder seg ut til blader i kontakt med varmt vann. Oolong te er sannsynligvis den tetypen med størst spekter av kvaliteter og priser, fra de billigste billige til astronomiske priser som viser hvor høyt verdsatt denne tetypen er i Kina. Nylig ble ett eneste gram Tie Guan Yin oolong solgt for over 100.000 norske kroner! Oolong-te selges også som kunst-te på spesialforetninger og noen fullsortiments dagligvarebutikker.

Pu-erh: Pu erh er en kinesisk tekvalitet som produseres fra en spesiell variant av teplanten som vokser i den sørvestlige provinsen Yunnan. Den finnes både som løse blader, og presset sammen i kaker eller nøster av forskjellige størrelser. Etter vanlig prossessering som grønn te, blir teen utsatt for det som kalles post-fermentering. I dette tilfellet er betegnelsen fermentering korrekt, i og med at det faktisk er mikroorganismer som frambringer den spesielle smaken. Pu-erh kan dermed kanskje sies å være teens utgave av blåskimmelost. Tradisjonelt har post-fermenteringen skjedd gjennom langvarig lagring, enkelte pu-erh kan faktisk være lagret opp mot seksti år! Dette er kraftige teer, som gjerne har et visst behagelig jordpreg(!) og søtlig ettersmak. Vellagrede og gamle pu-erh kaker omsettes i Asia for titusenvis av kroner. De siste 30 årene har kineserne funnet fram til metoder som framskynder fermenteringen, men fremdeles regnes tradisjonelt lagrede pu-erh for de beste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s